szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem minősül üzemzavarnak a Paksi Atomerőműben 2013-ban történt rendellenesség sem a hazai, sem a nemzetközi előírások szerint - közölte az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. pénteken az MTI-vel a sajtóban megjelent, ezzel ellentétes információkra reagálva.

Hatvenezer liter bóros víz folyt el a paksi atomerőműben 2013-ban, az üzemzavarról azonban nem tájékoztatták a közvéleményt – közölte pénteken a PM-es Jávor Benedek

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. erre reagálva közölte: az atomerőmű hármas blokkján egy 2013. májusi ellenőrzés során a szakemberek azt tapasztalták, hogy a korábban elhasznált fűtőelemek hűtésére, pihentetésére használt medence hűtőközeg-mennyisége némileg gyorsabban csökkent a természetes párolgásból adódó fogyásnál. 

A külső szakértők bevonásával elvégzett vizsgálat megállapította, hogy a korróziós foltok, illetve az ezekből kialakult tömörtelenség lokális jellegű, amely a normális üzemeltetés során is előfordulhat és semmilyen veszélyt nem jelent sem az erőmű dolgozóira, sem pedig a létesítmény környezetére - olvasható a tájékoztatásban. Hozzátették: egy ilyen rendellenesség igen messze áll az üzemzavartól, különösen hogy a hűtőközeget (bóros vizet) a biztonsági rendszerek a telephelyen belül összegyűjtötték.

A Paksi Atomerőmű szakemberei a probléma feltárására és megszüntetésére üzemviteli programot, majd intézkedési tervet készítettek, amelyet sikeresen végre is hajtottak. Bár súlyánál és jellegénél fogva az esemény nem jelentésköteles, az erőmű folyamatosan tájékoztatta az Országos Atomenergia Hivatalt (OAH) és a Dél-Dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőséget az intézkedési tervről. Emellett a meghibásodásról az Atomerőműveket Üzemeltetők Világszövetségét (WANO) is tájékoztatta a Paksi Atomerőmű, a nyitottság és a transzparencia jegyében több alkalommal is hírt adott a javítási munkákról honlapján, ahol ezek az információk jelenleg is elérhetők - olvasható az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. közleményében.

Mint írták, az atomerőmű szakemberei a többi blokk hasonló rendszereinek teljes körű ellenőrzését is elvégezték az OAH-val egyeztetve, a vizsgálatok megnyugtató eredménnyel zárultak.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rengeteg uniós pénzt költhet el a kormány, de ehhez érdemben kell egyeztetnie

Rengeteg uniós pénzt költhet el a kormány, de ehhez érdemben kell egyeztetnie

Ferenc pápa Rómában, pápaként kíván meghalni

Ferenc pápa Rómában, pápaként kíván meghalni

Hallható ajándékot kap a Spotify minden fizetős felhasználója

Hallható ajándékot kap a Spotify minden fizetős felhasználója