szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Matolcsy–Varga-háborúról ír a csütörtöki Figyelő. A cikk szerint az MNB-elnök és a miniszter közötti kommunikáció a minimálisra szorítkozik. Legutóbb az ÁKK új vezetőjének kinevezésénél kerültek konfliktusba. Varga jelöltje a Simor-féle jegybankban is szerepet vállaló Kármán András lett volna, végül azonban a Matolcsyhoz közelebb álló Barcza György futott be.

Harcban áll egymással Varga Mihály és Matolcsy György – írja a csütörtökön megjelenő Figyelő.

A politikus-miniszter és a közgazdász-jegybankelnök viszonya soha nem volt békés, de ebből kifelé keveset lehet érzékelni. A személyiségükből fakadóan a nézeteltéréseiket nem viszik ki a nyilvánosság elé, a küzdelem nem látványos, de a lap úgy tudja, szakmai álláspontjuk oly mértékben különbözik, hogy egymás közti kommunikációjuk minimálisra, vagyis a feltétlenül szükségesre szorítkozik.

Külső szemlélők szerint Matolcsy újabb és újabb hídfőállásokat próbál meg elfoglalni Vargától, és változatlanul magát tekinti a gazdaságpolitika mozgatójának.

©

Arról a két emberről van szó, akik a legerősebb állami kontrollt gyakorolják a magyar gazdaság felett – írja a lap. A nemzetgazdasági miniszter a jövedelempolitikán, a jegybankelnök pedig a pénz értékének karbantartásán keresztül tudja befolyásolni a folyamatokat. A klasszikus feladatmegosztás szerint nem kellene feltétlenül ütköznie az érdekeiknek: egy elfogadhatóan alacsony kamatszint, nem hullámzó árfolyam alapesetben jól szolgálja mind az árstabilitást, mind a növekedést úgy, hogy a költségvetési előirányzatok sincsenek veszélyben. Kiegyensúlyozott, versenyalapú gazdaságok esetén, természetesen.

Ezzel szemben most összemosódnak a szerepek. A jegybank a saját eszközeivel próbálja berúgni a gazdaság motorját, hitelprogramokat indít, a devizatartalékok felhasználásával menedzseli a lakossági hitelválságot. Eddig, úgy tűnik, eredményesen – mondja a Figyelő által megkérdezett, az állam és a jegybank működését egyaránt ismerő szakember. A gazdaság az első becslés szerint tavaly 3,5 százalékkal bővült. Azonban a számlát egyszer majd valakinek ki kell egyenlíteni. Ez pedig a költségvetés lesz.

Az ÁKK vezetése volt a legutóbbi front?

A Varga–Matolcsy-csata egyik legutóbbi állomása a hetilap információi szerint a szaktárca felügyelete alá tartozó Államadósság-kezelő Központ volt. A Töröcskei István távozása után megüresedett vezérigazgatói posztra Kármán Andrást jelölte volna Varga Mihály. Kármán a jegybankban dolgozott a Simor András-érában, majd Matolcsy idején a nemzetgazdasági tárcánál volt államtitkár.

Végül Kármán helyett Barcza György, a Napi Gazdaság főszerkesztője, korábbi pénzügyes elemző lett az ÁKK első embere. Róla egy időben mint potenciális monetáris tanácstagról beszéltek, ebből következően pedig Matolcsyhoz közelebb állónak mondják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Galgóczi Ágnes: Indokolt lenne rövid időre lezárni a plázákat

Galgóczi Ágnes: Indokolt lenne rövid időre lezárni a plázákat

Tóth Krisztina és a kommentelők: amikor az irodalom nem több mint bunkósbot

Tóth Krisztina és a kommentelők: amikor az irodalom nem több mint bunkósbot

Peták István kutatóorvos: A rák ellen személyre szabott vakcinák jöhetnek

Peták István kutatóorvos: A rák ellen személyre szabott vakcinák jöhetnek