szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tiborcz István cége vette meg tavaly karácsony előtt a keszthelyi kikötőt üzemeltető céget, valamint több kikötői ingatlant. Tiborcz vállalkozása mellett 5 másik cég is tulajdonossá vált. Az ingatlanokat 330 millió, a céget 7 millió forintért vették meg, és vállalták az üzemeltető 23 milliós adósságának törlesztését is. Orbán Viktor vejének cége tavaly nyáron nyert el egy közbeszerzést Keszthelyen.

Orbán Viktor veje, Tiborcz István érdekeltségébe került a keszthelyi kikötőt üzemeltető cég, valamint több kikiötői ingatlan is. A tavaly decemberben megkötött adásvételben 7 milliót fizettek a 23 milliós adóssággal terhelt cégért, az ingatlanokért tovább 330 millió forintot adott a vevő a keszthelyi önkormányzatnak és a kikötő korábbi tulajdonosának, az állami Balatoni Hajózási Zrt.-nek – nyomozta ki az Átlátszó.hu.

Keszthely város honlapja december 23-án tette közzé, hogy a vásornak nyereséggel sikerült túladnia a kikötőüzemeltető cégen, a Keszthelyi Yachtkikötő Kft.-n. A céget a város 2012-ben vette át a Balatoni Hajózási Zrt.-től, a kikötői ingatlanokat pedig bérelték, és ezekre egy 2014 végén lejáró vételi opciója is volt a városnak. Nem volt kérdéses, hogy Keszthely nem akart élni a vásárlási joggal, ezért befektetőt keresett az ingatlanok megvételére.

Orbán Ráhel és Tiborcz István
©

A Tiborcz érdekeltségébe tartozó Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft. az utolsó pillanatban vette meg az épületeket. A céget 2014. júniusban alapították 3 millió forintos törzstőkével, és két hónappal a balatoni üzlet megkötése előtt Tiborcz István egyik cége, a Green Investments Kft., valamint további 5 cég tulajdonába került.

A Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft. alapítói közé tartozik a PBE Energiamenedzsment Kft., amely Orbán vejének egyik üzlettársa, Hamar Endre cége volt. A Nyugati-medence egyik ügyvezetője pedig Péter Zsolt, aki Tiborcz-érdekeltségbe tartozó Elios Innovatív Zrt.-ben vezető. A PBE-t később megvette Tiborcz egyszemélyes vállalkozása, a Green Investments, majd helyet is cserélt a két cég a Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft.-ben.

A keszthelyi kikötőt megvásárló cégnek jelenleg hat tulajdonosa van: a Tiborcz-féle Green Investments Kft., valamint a Phoenix Charter Kft., a Toga Plusz Kft., a Dunántúli Vidékfejlesztési Kft., az Aquaplus Kft., és az XY10 Kft.

Az Átlátszó közérdekű adatigényléssel derítette ki, hogy pontosan mit és mennyiért vettek a felsorolt cégek. Így derült ki, hogy az új tulajdonosok 7 millió forintot fizettek az üzemeltető cégért, 22,8 millió forintot szánnak a korábbi tagi kölcsönök törlesztésére, és 330 millió forint értékben feltőkésítik a megvásárolt céget annak érdekében, hogy az ingatlanokat is megszerezhessék az állami cégtől.

A kikötőhöz tartozik egy 221 négyzetméteres fürdőház, egy 192 négyzetméteres recepció, egy 102 négyzetméteres bár, a vitorláskikötő építéséhez és fenntartásához szükséges vízjogi engedélyek, valamint a kikötő használatbavételi és üzemben tartási engedélye. A kikötőre vonatkozó engedélyek szerint 200 kishajó és 20 csónak köthet ki.

Keszhelyi lakosok a lap munkatársának azt mondták, hogy Tiborcz István tavaly kétszer is körülnézett Keszthelyen, komolynak látszó üzletember társaságában.

Tiborcz más ügyben is járhatott a balatoni vársoban, mivel másik cége, az Elios Innovatív Zrt. tavaly júniusban elnyerte a városban a közvilágítás korszerűsítésére kiírt pályázatot, 404 millió forintért vállalva a munkát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hétfőtől komoly dilemma elé kerülnek a magánellátásba is járó betegek

Hétfőtől komoly dilemma elé kerülnek a magánellátásba is járó betegek

Szlovákia után Csehországot is padlóra küldte a harmadik járványhullám

Szlovákia után Csehországot is padlóra küldte a harmadik járványhullám

Leesett egy mozgólépcsőről és meghalt egy kerekesszékes nő a reptéren, egymilliárd forintot fizethet a légitársaság

Leesett egy mozgólépcsőről és meghalt egy kerekesszékes nő a reptéren, egymilliárd forintot fizethet a légitársaság