szerző:
hvg.hu

Gyorsan lezavarják az állami földek eladását: októberben kezdődik, év végére már be is fejeződik a licit. Az eredmény a trafikmutyihoz mérhető osztogatás lehet, a földbérleti pályázatok kedvezményezettjei végleg rátehetik a kezüket a megszerzett földekre.

Várhatóan októberben kezdődik a licitálás az állam által értékesíteni kívánt termőföldekre, és a liciteket idén december 31-ig be is kell fejezni – mondta a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke hétfőn Budapesten egy háttérbeszélgetésen.

Jakab István az elmúlt időszakban nyíltan lobbizott azért, hogy a korábban pályázati úton kiosztott állami földeket az arra érdemesítettek ne csak bérlőként használhassák, de tulajdonba is megkaphassák. Az eredmény a trafikmutyi emelt szintű változata lehet, ugyanis a földosztás egyet jelentene a korábbi földbérleti pályázatokon helyzetbe hozott holdudvar tulajdonhoz juttatásával. Erről a holdudvarról már többször írtunk, településnyi területeket osztott ki így kedvenc oligarcháinak a kormányzat.

©

A terv szerint a teljes hazai termőföldállomány közel tíz százalékát, 350-380 ezer hektárt adnak majd el az árverésen. Több mint 50 ezer darab földrészletről van szó. A földek tulajdoni lapjára az adásvétel után 20 éves elidegenítési tilalmat jegyeznek be, és csak a törvényes örökös tulajdonába kerülhet majd át a termőföld. Ezzel zárnák ki a spekulánsokat, úgymond.

Mellőzik az értékbecslést

Jakab István azt is mondta, a Magosz azt tartja jónak, ha a termőföld "tisztán, átlátható módon" azok tulajdonába kerül, akik gazdálkodnak, földművesek. Szerinte az állami földek eladása során "nem lesz semmiféle trükk". A kikiáltási ár a helyben szokásos földár plusz 10 százalék lehet. Emellett a föld adásvétele csak akkor történhet meg, ha azt 60 napig kifüggesztették – azaz mindenki, aki akarta láthatta, értesülhetett róla –, és a vevő bizonyította úgynevezett földszerző képességét.

Nem értékesíthető állami tulajdonú erdő és erdővel érintett terület, valamint természetvédelmi terület.

Hitelt is osztanak majd földvásárlásra, a konstrukció kidolgozásán a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) dolgozik. Az elképzelések alapján 20 év lenne a futamidő, 2,5 százalékon belüli a hiteldíj-mutató, ugyanakkor húszéves elidegenítési és terhelési tilalom alatt is állna a megvásárolt állami föld. Ha bajba kerül valaki, a Nemzeti Földalap (NFA) garantálja a visszavásárlást.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
4 általános munkahelyi baki és megoldásuk

4 általános munkahelyi baki és megoldásuk

Spiró György: Nevessünk már egy kicsit magunkon

Spiró György: Nevessünk már egy kicsit magunkon

Elutasították a fegyverrel szökő elítélt panaszát

Elutasították a fegyverrel szökő elítélt panaszát

Elfogták a veszprémi férfit, aki verekedés közben megölt egy vendéget

Elfogták a veszprémi férfit, aki verekedés közben megölt egy vendéget

A jet-skik ellen tiltakoznak a Balatonnál

A jet-skik ellen tiltakoznak a Balatonnál

Amatőr ütötte ki az ötszörös sznúkervilágbajnokot

Amatőr ütötte ki az ötszörös sznúkervilágbajnokot