szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jelentős kockázatot hordoznak a 3-as metró alagútjai, de a rekonstrukciójuk körül nagy a bizonytalanság – írta a Népszabadság. A lap szerint helyenként süllyed az alagút a Kálvin tér és a Határ út között, és egy szakaszon az sem elképzelhetetlen, hogy felülről meg kell nyitni az alagutat a javításokhoz.

Át kell dolgozni a 3-as metró alagútrekonstrukciójának terveit, mert az első terv túl sokba került volna – közölte a Népszabadság.

Felidézték, hogy a pálya részleges állapotfelmérésére 2013-ban írtak ki tendert, de a BKK végül tavaly nyáron rendelte meg a munkát a Főmtervtől. A javítások költségei az első Főmterv-becslésekben 160 milliárdra rúgtak, de a városvezetés ezt erősen sokallta, így a Népszabadság szerint újra és újra átdolgoztatják a terveket.

A legolcsóbb változat is 120 milliárdba kerülne, ebből szinte az összes nem kötelező műszaki elemet kihúzták, így például a megállók belsőépítészeti arculatának megújítását és az akadálymentesítést is.

A Főmterv-jelentés egyébként tavaly decemberre készült el, de a lap szerint a városháza azonnal titkosította.

A Népszabadság forrásai szerint az alagutak jelentős kockázatot hordoznak, a beszivárgó csurgalékvíz miatt például a most cserélt sínek alatt porlad a beton, az újpesti szakaszon pedig egy kivitelezési hiba miatt az előírtnál jóval gyakrabban kell cserélni a sínlekötő elemeket.

A Kálvin tér és a Határ út között súlyos statikai hibák merültek fel, helyenként süllyed az alagút – tette hozzá a beszámoló. E szerint az sem elképzelhetetlen, hogy az Üllői út alatt futó kritikus szakaszon felülről meg kell nyitni az alagutat, hogy megerősíthessék a födémet.

©

A Főmtervnek az év végére kell elkészítenie a felújítás engedélyes terveit és a kapcsolódó költségszámításokat, a kivitelezői tendert pedig ennek alapján írhatják ki jövőre – tette hozzá a lap.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!