szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

40-70 ezer forinttal nő pár hónap múlva a tanársegédek és adjunktusok bére, a 2018-as választás évében pedig a többi felsőoktatásban tanítóra is gondolnak Orbánék a tervek szerint.

A kormány egy újabb béremelési csomagot tervez a felsőoktatásban 2018-ban, és azt már azokra is kiterjesztené, akiket a 2016 januári béremelés még nem érint - erről a felsőoktatási államtitkár beszélt az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában.

Pár napja azt jelentette be, hogy 2016 januárjában a felsőoktatásban a tanársegédek és az adjunktusok bére nő jelentősen. Előbbieké 25, utóbbiaké 32 százalékkal nőhet a tervek szerint. Ez azt jelenti, hogy a tanársegédek a mostanihoz képest bruttó 40, az adjunktusok 70 ezer forinttal több fizetést kaphatnak pár hónap múlva. Azért kell első körben az ő bérüket emelni, mert nem rendezik a bérüket, akkor nehéz lesz a pályát attraktívvá tenni.

Igazából ennek a hátterében a közoktatásban pár éve elindult bérnövelés áll. Érdemben kap több fizetést most általános iskolai és középiskolai tanárok jó része, így a felsőoktatásban tanítókhoz közelebb került a fizetésük. Ezért kell most emelni a felsőoktatásban oktatók bérét – ezek szerint legalább két körben –, hogy ne menjenek el onnan a dolgozók.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Demeter Szilárd már az Origo-cikk előtt nácizott egyet

Demeter Szilárd már az Origo-cikk előtt nácizott egyet

Bluetooth-on keresztül támad a hacker, 90 másodperc alatt bármelyik Tesla Model X ellopható

Bluetooth-on keresztül támad a hacker, 90 másodperc alatt bármelyik Tesla Model X ellopható

Drágábbak lesznek a jövő évi autópálya-matricák

Drágábbak lesznek a jövő évi autópálya-matricák