szerző:
hvg.hu

Eladták a TV2-őt, de nagyjából senki sem tudja, hogy kinek. Szabad pornót nézni a munkahelyen, Orbán újra internetes adón gondolkodik, van, ahol bevezetnék a szemét nélküli szemétdíjat, kezdődik, vagy inkább folytatódik a földmutyi. Elbuktuk a pálinkaforradalmat. Heti gazdasági összefoglaló.

Áll a bál a TV2 körül. Pedig egészen csütörtök késő délutánig úgy tűnt, sima az ügy. Kedden a Figyelő szellőztette meg, Andy Vajna cége megvette a TV2-t, hozzájut a csatornához, pár nap, és bejelentik. Aztán csütörtökön be is jelentették Vajnáék, hogy megvették a TV2-t. Erre csütörtök késő délután robbant a bomba: a Simicska Lajoshoz köthető Fonyó Károly, illetve egyik cége bejelentette, hogy ők két nappal korábban megvették a TV2-t tulajdonló céget. A káosz azóta sem szűnt meg, nyilatkozatok jönnek-mennek, Vajnáéktól, Fonyóéktól, a papíron (volt?) tulajdonoséktól (Yvonne Dederick és Simon Zsolt). És most azt sem tudni, hogy a rivális RTL Klub volt vezérigazgatójának, aki a TV2-höz igazolt, legalábbis ezt is bejelentették, ki is parancsol. Mi is igyekeztünk kisilabizálni (még a péntek délelőtti állapotok alapján), miért is van ez a nagy kavarás, és mi történhetett.

Ön szerint mi történik?

Huszonnyolcszoros az eltérés a legmagasabb és a legalacsonyabb szintű munkakörök összjövedelmeinek átlaga között Magyarországon – derült ki egy felmérésből. A legalacsonyabb átlagos bér 117 ezer forint, míg a legmagasabb besorolású vezetők átlagosan 2,4 millió forintot visznek haza alapból. A bérkiegészítések révén a két érték 122 ezer, illetve 3,4 millió forintra nő. A következő pár évben jelentős bérnövelés várható a hiány-, illetve a jól pörgő gépipari szakmákban. Egy befektetési szakember szerint évi 4-8 százalékos keresetemelkedés előtt állnak több szektorban is, és ebben vastagon szerepe van a kivándorlásnak. Az is látható, a kereskedelemben már rákényszerülnek az üzletláncok, hogy több fizetést adjanak, különben az alkalmazottak a jóval több bérrel kecsegtető külföldet választják, és nem könnyű már pótolni a lelécelőket. Végignézve a magyar álláskínálatot, néhány egészen meghökkentő foglalkozásra bukkantunk. Van, akit azért fizetnek, mert focimeccset néz, és van, akit azért, mert „betemeti az üregeket” (napi 10 órás gyaloglásért 7 ezer forintot kínálnak) vagy leleplezi az energiacsalókat, de keresnek saláta-előkészítőt és használtruha-válogatót is.

Ön mikor kapott utoljára béremelést?

Elbuktuk a pálinkaforradalmat, idén már csak kétmillió liter pálinkát állítottak elő az ország szeszfőzdéi, ez a mennyiség pedig a tavalyi ötödét sem éri el. A drasztikus visszaesés leginkább arra vezethető vissza, hogy uniós nyomásra az év elején megszűnt a bérfőzés adómentessége. Míg 2014-ben csupán a főzés hétszáz forint körüli munkadíját kellett lerónia az ügyfeleknek, az idén ehhez szeszadó címén nagyjából nyolcszáz forintos újabb kiadás társul, így egy liter pálinka kifőzése nagyjából 1500 forintba kerülhet. Hamarosan bevezetik a párlat adójegyet is, ami literenként 700 forintba fog kerülni, és legalább ötöt kell belőle vásárolni. Az újabb adó befizetését a helyi jegyzők fogják ellenőrizni.

Ki járt jól ezzel az egésszel?

Ismét elővette a digitális globálcégek megadóztatásának ötletét a miniszterelnök. Van olyan olvasata is az elképzelésnek, hogy a nemzeti konzultációra hivatkozva Orbán felmelegíti az internetadó egyszer már elvetélt ötletét oly módon, hogy végül is az internetes portálokat vagy a felhasználókat találja meg, pedig a Google-t és a Facebookot vette célba. De a terv egy kicsit a reklámadóra is hasonlít. Emellett megsarcolhatják a netes árurendelést is, mert a tervek szerint azokra a külföldi cégekre is kivetné a kormány a környezetvédelmi termékdíjat, amelyek az interneten árulnak díjköteles termékeket Magyarországon – derült ki Semjén Zsolt KDNP-s miniszterelnök-helyettes beterjesztett törvényjavaslatából.

Mi következhet ebből?

Az állami földek értékesítése október 13-án kezdődött meg, akkor a 3 hektár alatti, összesen mintegy 2700 földterület hirdetményét jelentette meg az állami földalapkezelő a honlapján. ezeket a földeket árverés mellőzésével értékesítik. Rá pár napra, október 15-én viszont már az első földárverési hirdetmények jelentek meg a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) honlapján, a földalapkezelő a 3 hektárnál nagyobb állami földrészleteket kívánja nyilvános árverésen értékesíteni. Az NFA elsőként a főváros és 5 megye - Győr-Moson-Sopron, Heves, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas - megvásárolható földrészleteinek adatait tette közzé. A döntően szántó művelési ágba tartozó állami földterületek nyilvános árverése november 16-án kezdődik. A licit az 5,5 millió hektárnyi magyarországi termőterület mintegy 7 százalékát, nagyjából 350-400 ezer hektárt érint. A fontosabb tudnivalók itt olvashatók. Arra mindenesetre jut legalább 200 millió forint, hogy népszerűsítse a kormány a földárveréseket.

Mit csinál ön?

Itt az újabb magyar abszurd, egy kelet-magyarországi hulladékkezelő megpróbál minden céget kötelezni arra, hogy fizessen szemétszállítási díjat, akkor is, ha a cégnek nincs, és soha nem is volt szemete. Az elkeseredett lépés mögött bevételnövelési kényszer állhat, amelyet a rezsicsökkentés és a kifizetetlen számlák okozhattak.

Hogyan lehetne még pótolni a rezsicsökkentés miatt kieső bevételeket?

Kész a jövő évi adócsomag első része, itt-ott átírják az adózás szabályait: elég lesz egy x és egy aláírás a NAV-nak, és megcsinálják az szja-bevallásunkat. Jövőre másfél millióan élhetnek ezzel, 2017-ben pedig, legalább is azt ígérik, mindenki. Három kategóriába sorolják a cégeket, attól függően, hogy jól viselkednek-e. A jó adózók hamarabb visszakapják a visszaigényelt áfát, kisebb bírságot kapnak, ha valami gond akad, és ha éberek, akkor a mulasztási bírság miatt sem kell aggódniuk. De hogy mit kell ehhez tenni, azt itt olvashatják. Meg azt is, hogy a rossz adózóknak mivel kell számolniuk. Kedvezményekkel halmozzák el az elektromosautó-tulajdonosokat és a fuvarozókat.

Mit akar a magyar nép?

A hét képe: lehet pornót nézni a munkahelyen, de csak ebédidőben.

A Fiat egyik alkalmazottját ki akarták rúgni, mert pornót nézett ebédszünetben, ám az olasz bíróság szerint erre nincs mód, ugyanis az alkalmazott nem vétett semmit.
©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!