szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több mint tíz helyet javított Magyarország a versenyképességi rangsorban – a Nemzetgazdasági Minisztérium győzelmi jelentése szerint. Pedig, ha jobban megnézzük, valójában romlott a versenyképességünk.

Nagyot ugrott előre az ország a versenyképességi rangsorban a Világbank Doing Business című kiadványa alapján a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye szerint. A tárca azt még elárulja, hogy ez annak köszönhető, hogy a Világbank átdolgozta a módszertanát, az viszont kimaradt a közleményből, hogy az új módszertan alapján valójában romlott a versenyképességünk.

A Világbank minden évben 189 ország versenyképességi mutatóit hasonlítja össze. Tavaly csak az 54. helyen voltunk, idén már a 42. helyen állunk. Eddig a jó hír, és ez egy tipikus almát a körtével összevetés. A 444.hu alaposan elmagyarázza, hogy az új helyezés valójában azt jelenti, hogy 2 helyezést romlott a versenyképességünk, ha az új módszertant alkalmazzuk a tavalyi mutatóinkra is.

A napi.hu pedig azt emeli ki a jelentésből, hogy a régiós versenytársainkhoz képest is csúnyán lemaradtunk. A környéken minden ország jobb nálunk, amelyik számít: Horvátország, Bulgária, Románia, Észtország, Litvánia, Ausztria, Lettország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia, Csehország, még Macedónia is jóval előttünk van a sorban. A régióban csak Szerbia van lemaradva az 59. helyen, és Ukrajna.

Magyarán egyre rosszabb a helyzet, nemcsak a befektetők szubjektív értékelése, hanem az a Világbank objektív mércéi szerint is egyre kevésbé csábító nálunk üzletelni.

Például piszok nehéz építési engedélyt szerezni nálunk, és rengeteg időt emészt fel az adóadminisztráció (évente 277 órát), miközben a közterhek elviszik a profit több mint 48 százalékát. Még az áramot is elképesztően sokáig tart bevezetni egy üzlethelyiségbe (ötféle ügyintézés, 252 nap).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiütötték otthon a Manchester City-t

Kiütötték otthon a Manchester City-t

És akkor már Matolcsy György sem látja fényesen a jövőt

És akkor már Matolcsy György sem látja fényesen a jövőt

Muszbek Mihály: Ma annyi állami pénz megy a fociba, hogy fel se tűnik a piaci forrás hiánya

Muszbek Mihály: Ma annyi állami pénz megy a fociba, hogy fel se tűnik a piaci forrás hiánya