szerző:
hvg.hu

Tovább növekszik az eladott lakások száma, és egy átlagos használt lakás már 13 százalékkal többe kerül, mint tavaly.

Kitartóan élénkül a lakáspiaci forgalom a 2015. első félévben megkötött adásvételi szerződések adatai alapján – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) lakáspiaci jelentéséből.

Eddig összesen 47 600 adásvétel adata érkezett be a hivatalba, ami 30 százalékkal több mint tavaly ugyanebben az időszakban. Ennek alapján idén előfordulhat, hogy több lakást adnak el, mint tavaly. A korábbi évekhez képest már 2014-ben is kiugró forgalom volt:

Főleg használt lakásokat vesznek, ez a tranzakciók 98 százalékát teszi ki. Az év eleje óta eddig regisztrált újlakás-értékesítések száma a 800-at sem éri el, ami a csaknem 48 ezer eladott lakásnak mindössze 1,6 százaléka.

A használtlakás-árak 2014 I. negyedéve óta tartó emelkedése 2015 első felében felgyorsult. A 2014-re jellemző negyedévenkénti 2 százalékos emelkedést 2015. I. negyedévben 5, majd a II. negyedévben 3 százalékos drágulás követte, így 2015 II. negyedévében egy átlagos használt lakás 13 százalékkal került többe, mint egy évvel korábban. Az új lakások ára szintén emelkedett, az alacsony forgalom miatt azonban az új lakások árindexét nagyobb ingadozás jellemzi. 2015 I. negyedévében 8, a II. negyedévben 2,1 százalékkal volt drágább egy új lakás, mint egy évvel azelőtt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!