szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egykori Kádár-kockákat idézi a kormány új elképzelése, miszerint előre elkészített típustervekkel lehetne új házakat építeni. A tervek illetéke olcsóbb lenne az építészek terveihez képest, és az engedélyeztetéssel sem kellene bíbelődni. Az építész szakma távolról sem boldog, illetve az is kérdéses, hogy milyen rétegek akarnak és tudnak ilyen házakat építeni.

Az építészek szinte háborognak a kormány – szeptember óta nyilvános – tervein, miszerint felélesztenék az egykori Kádár-kocka házak modelljét, azaz államilag tervezett lakóházakat lehetne felhúzni jóval a piaci tervezési ár alatt – írja a Népszabadság pénteki lapszáma. A rezsicsökkentés egy új elemeként vezetnék be, hogy az esetleg építkező családosok még olcsóbban juthassanak saját házhoz, ehhez egy tervkatalógust készítene a kormány, amihez hozzátartozna az építési ütemterv is, és a minden műszaki dokumentáció. Az engedélyezéssel sem kellene bíbelődni a hatóságoknál, elegendő lenne egy tudomásulvételi eljárást lefolytatni az építkezésnél.

Az egykori Kádár-kockákból szakmai becslések szerint mintegy 800 ezer áll még az országban, és ha hasonló volumenű építkezésekre nem feltétlen lehet számítani, de az építészek pont az átlagos méretű és kialakítású házak tervezésétől eshetnek el. Az építészek ugyan bekapcsolódhatnak a munkákba, de elsősorban szakvéleményükkel és művezetői feladatokkal. A lapnak nyilatkozó Kévés György Ybl- és Kossuth-díjas építész szerint ez degradálja az építész szakmát, ráadásul sokan csak a jóval alacsonyabb bevételt jelentő munkákhoz fognak így hozzájutni, valamint a fiatal építészek gyakorlóterepe is megszűnik. Az európai viszonyok között így is nagyon olcsón dolgoztak a magyar építészek, de képtelennek tartják, hogy a típustervek áraival versenyezzenek – nem mellesleg a lakás- és házépítés még mindig gyengélkedik a válság óta.

Kévés György szerint az sem szerencsés, hogy a Horthy-barokk és a szocreál után ismét kialakulhat egy politikára hajazó magyaros építészeti stílus. A Magyar Építészkamara nem látja ilyen sötéten a helyzetet, ők működnek együtt a Miniszterelnökséggel a mintatervek kiválasztásában – a terveknek a tájegységekre és a környezetre jellemző építészeti elemekkel is rendelkeznie kell majd. Az építészek munkanélküliségétől sem tartanak a kamaránál, ugyanis egy-egy építésznek felügyelnie kell a munkálatokat az átadásig, illetve a mintaterveket a telekhez is igazítani kell – bár Kévés pont erre értette a munkájuk degradálását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Évi 9,5 milliárd forint lehet a Forma-1 fizetési határa

Évi 9,5 milliárd forint lehet a Forma-1 fizetési határa

Az MVM-é lett Csehország legnagyobb energiakereskedője

Az MVM-é lett Csehország legnagyobb energiakereskedője

Ha drágállja az új iPhone-okat, mit szól ehhez? Jött egy 14 millió forintos kiadás is

Ha drágállja az új iPhone-okat, mit szól ehhez? Jött egy 14 millió forintos kiadás is