Szabó M. István
Szabó M. István
Tetszett a cikk?

A szüretnek vége, megint vezetőt cserél az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház Zrt. Az utóbbi hónapokban a kimerülő hitelkeret miatt leálló beruházással és a tulajdonosi aggályokról szóló hírekkel exponálódott cég az újabb problémás időszakát egy új vezérigazgató kinevezésével zárná le. Szappanos Péter másfél éve van a cégnél – annak a csapatnak a tagja, mely az állami borászat "megújulási folyamatának stratégiai tervezésén és kivitelezésén" dolgozik. A csak februárban kinevezett eddigi vezérigazgatót azonban – némi meglepetésre, az eddigi szokásoktól eltérően – nem küldik el a cégtől.

Szappanos Pétert nevezték ki a Tokaj Kereskedőház Zrt. élére. Az állami cég által kiadott közleményében Szappanost nagy tapasztalattal rendelkező szakembernek írják le: a kaliforniai Berkeley Egyetemen szerzett MBA diplomát, pályafutása során dolgozott a Raiffeisen International AG-nál, az OTP Banknál és a McKinsey&Company tanácsadó cégnél is, mielőtt a MasterCard Advisors regionális vezetője volt. 2014 áprilisától pedig aktív közreműködője volt a kereskedőház életében nagy jelentőséggel bíró megújulási folyamatnak, a brandépítés és stratégiaalkotás mellett, a termékportfólió kialakítása is az ő közreműködésével zajlott – olvasható a vállalat közleményében.

Szappanos eddigi publikus tevékenysége azonban a Tokaj Kereskedőháznál abban merült ki, hogy – mint a Tokaj Marketing Testület szakértője – a száraz furmint borok dűlők szerinti differenciálhatóságáról beszélt egy tavaly nyári sajtótájékoztatón. Az állami cég élére most kinevezett vezérigazgató feladata "a borászat minőségi megújulási folyamatának végigvitele, valamint ezen keresztül tovább erősíteni a Tokaj Kereskedőház térségben betöltött integrátori szerepét".

2015 júliusában már javában épült az új palackozóüzem Tolcsván
©

Ez a definíció volna olvasható gyakorlatilag a most leváltott Gaálné Király Enikő megbízásában is, tehát az eddigiekhez képest radikális váltásra nemigen lehet számítani. Hacsak az nem számít annak, hogy Király Enikőt az eddigi céges "hagyományoktól" eltérően nem küldték el a cégtől; kereskedelmi vezérhelyettessé minősítették vissza. A most leváltott vezérigazgató, aki 2015 februárjától vezette az állami céget, márciustól levezényelt egy radikális, meglehetősen botrányos létszámcsökkentést, melynek eredményeként a cég elküldte dolgozóinak majd a negyedét.

A létszámleépítéssel kapcsolatban akkor megírtuk, hogy az ok és az okozat összekeveredhetett, mert az elbocsátásokat hivatalosan "a jelenlegi gazdasági helyzet" indokolta – az, hogy a Tokaj Kereskedőház 2014-et katasztrofálisan zárta. Ennek oka azonban nem a cég rossz működésének, sokkal inkább annak volt köszönhető, hogy a cég ügydöntő felügyelő bizottságának elnöke, Tombor András készlet-felülvizsgálatot, majd készletzárolást és visszahívást rendelt el egy máig nem bizonyított "nagy tokaji borhamisítás" miatt. Ezzel a döntésével Lázár János küldötte – mint a cég legfőbb döntéshozója  – mintegy másfél milliárd forintos bevételkiesést generálhatott, ami a Tokaj Kereskedőház éves 3-3,5 milliárdos forgalmát tekintve tetemesnek nevezhető.

Király Enikő az elmúlt fél évben aztán a kereskedőháznál elkezdődött nagy, állami beruházást irányította.

A vezérigazgató váltásban szerepet játszhat az is, hogy az idén augusztusban megálltak azok a többmilliárdos fejlesztési programok, melyeket a kormány indított még 2013-ban a tokaji borvidéken. A befékezés indokául források a Tokaj Kereskedőház és annak tulajdonosi jogait gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) viszonyának romlását nevezték meg. Mint azt akkor megírtuk, nem volt arról szól, hogy a Kereskedőháznál folyamatban lévő beruházásokat veszni hagynák (annál is inkább, mivel a kifutó hitelkeretből az MNV eleve az új palackozó építésének csak 60 százalékos elkészültét kalkulálták bele, miközben az idei szüretre extra magas szőlőfelvásárlási árakra pedig már rábólintottak), sokkal inkább az MNV élén történt változások lefelé gyűrűzése történt meg az utóbbi hónapokban. (Februárban a Simicska emberének tartott Márton Pétert Szivek Norbert váltotta.)

Király Enikőből kereskedelmi vezető lett, Áts Károly maradt főborász
©

Ezt a vélekedést támasztja alá, hogy a két éve, Lázár János által beígért 100 milliárd forintos, tokaj-hegyaljai regionális fejlesztési pénzeket koordinálni hivatott Tokaji Borvidék Fejlesztési Tanács éléről októberben lemondott a szervezetet grundoló Tombor Andrást, és a helyére Héjj Dávidot, Lázár János volt kabinetfőnökét ültették. Ugyanakkor az sem lehet véletlen, hogy a vezérigazgató-váltásra azt követően került sor, hogy a napokban végre papíron is pontot tettek a kereskedőháznál zajló, összesen 17 milliárd forintosra tervezett beruházások következő ütemének finanszírozási kérdése is: a cég újabb 3 milliárd forintos tulajdonosi hitelhez juthat hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megdőlt a számlázási rekord Magyarországon

Megdőlt a számlázási rekord Magyarországon

Soron kívül oltatta be magát, megbüntették a volt perui elnököt

Soron kívül oltatta be magát, megbüntették a volt perui elnököt

Képregénycsomagot ajánlott fel az egészségügyi dolgozóknak egy fővárosi bolt

Képregénycsomagot ajánlott fel az egészségügyi dolgozóknak egy fővárosi bolt