Molnár Csaba
Molnár Csaba
Tetszett a cikk?

Miközben a Nemzeti Választási Bizottság a napokban jóváhagyta az amúgy legalábbis trükkös vasárnapi boltzárról szóló népszavazási kérdést, eljutottunk az év azon időszakába, amikor el lehet felejteni a korlátozást. A boltzárról szóló törvény ugyanis lehetővé teszi a boltzár alá eső boltoknak, hogy évente öt alkalommal nyitva legyenek. A karácsony előtti időszakra eső vasárnapok logikus választást jelentenek a kivételezésre. A november 22-i vasárnap egyfajta bemelegítés volt, amikor a legtöbb boltlánc megkezdte a karácsonyi nyitva tartási szezont.

Nyakunkon az adventi időszak, s ez – a sok gagyi termék, erőszakos árus, tolongás, kényszeres vásárlás, tök felesleges túlköltés, és még sorolhatnánk a hátulütőit – mellett egy szempontból biztosan hasznos: nem kell ügyeskedni a hétvégi bevásárlással. Nagyjából mostantól – főleg a korábbi vasárnapokhoz képest – üzletek tömkelege várja a vásárlókat, és olyan cuccokat is be lehet szerezni majd a hét utolsó napján, amelyekhez eddig csak hét közben, komoly szervezések (ki viszi haza a gyereket, és társaik) lehetett hozzájutni. A vasárnapi nyitva tartást betiltó, kereszténydemokrata ihletésű jogszabály ugyanis a decemberi kereskedelmi téboly – más nevén karácsonyi vagy adventi vásár – négy vasárnapjára engedélyezi a nagy üzletek nyitva tartását, és ezen kívül még egy vasárnapról dönthetnek szabadon a boltok.

Beindul(t) az év végi shoppinghenger

Formálisan november 29-e az első adventi vasárnap, sok lánc azonban már egy héttel korábban, november 22-én, tehát tegnap megindította a shoppinghengert, és legfeljebb a karácsonyi kiköltekezés miatt amúgy sem túl kurrens december 27-én tart zárva. Így tett például az Aldi is, a balatoni egységek kivételével november 22-én vasárnap valamennyi üzlete nyitva volt. Az IKEA-nál ugyancsak tegnap kezdődött a karácsonyi szezon: már november 22-én is kinyitott a lánc mindkét magyarországi üzlete. Az Auchannak három áruháza volt nyitva tegnap: a maglódi, a budaörsi és a szegedi. A Lidl és a Spar sok egységénél ellőtte az egy vasárnapi nyitva tartási lehetőséget, a következő négy vasárnap persze minden Lidl és Spar várja az embereket.

A Media Markt november 22-én kinyitotta a budapesti Duna Plazában lévő üzletét, és a budaörsi egységét is. Az adventi vasárnapokon pedig valamennyi üzlet nyitva lesz. Sőt, december 27-ére is jut kivétel: a karácsonyt követő vasárnap nyitva lesz az Arénában, az Europarkban, a Mammutban és a Westendben lévő bolt.

Mert hülye azért nem vagyok?
©

A Müller drogérialánc is már az előző vasárnap – november 22-én – megkezdte a szezont. A társaság nyolc üzletével kivételezett, többek között a szentesi, az ajkai, az esztergomi, székesfehérvári egység volt nyitva. Az év utolsó vasárnapján pedig öt Müller lesz nyitva, köztük a zalaegerszegi és a szolnoki üzlet.

Kivételek a vasárnapi boltzár alól

A törvény azzal kapcsolatban is több kivételt tartalmaz, hogy mely boltok lehetnek nyitva vasárnaponként. Így például a 200 négyzetméternél kisebb eladóterű üzletek kinyithatnak a hét utolsó napján, de csak a tulajdonos vagy családtagja dolgozhat benne. A 200 négyzetméternél kisebb boltokon kívül a nemzeti dohányboltok, a gyógyszertárak, a Liszt Ferenc repülőtéren lévő, a vasúti és buszpályaudvaron lévő üzletek, a börtönökben lévő boltok, valamint a kórházakban működő boltok nyithatnak ki vasárnap. Ugyancsak nyitva tarthatnak a piacok, a vásári boltok, a benzinkutak, a laktanyákon belül működő boltok, vendéglátóhelyek, szálláshelyek, a világörökségi területen található üzletek, a múzeumok és a fürdők.

December 24-én és 31-én 4.30-tól 12 óráig minden bolt nyitva lehet.

(A Kika, a Rossmann és a Drogerie Markt a cikk megjelenéséig nem válaszolt a vasárnapi nyitva tartással kapcsolatos kérdéseinkre.)

A kormány talán leggyűlöltebb intézkedése

A harmadik Orbán-kormány egyik emblematikus, egyben az egyik legnagyobb vihart kavart, finoman szólva is ellentmondásos megítélésű intézkedése 2011 tavaszán bukkant fel először a közbeszédben. A koalíciós partner KDNP jegyzi az ötletet és a tavaly december 15-én elfogadott, majd 30-án ki is hirdetett, a nagyobb boltok vasárnapi nyitva tartásának tilalmát idén március 15-től bevezető jogszabályt, "a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvényt" is.

A sokak szerint az állampolgárok életébe megengedhetetlen módon beavatkozó, nem mellesleg a kereskedő vállalatokat – elsősorban a multi hiper- és szupermarketláncokat – hatalmas bevételkiesés rémével fenyegető javaslatot (amelyet a KDNP szabad vasárnap néven promotált) fideszes kezdeményezésre a parlamenti tárgyalás során több ponton is átírták. Végül 119 igen szavazattal, 40 nem ellenében, 25 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők.

A már előzetesen is sokat bírált jogszabály elfogadása óta is a támadások kereszttüzében áll. Támadták – értelemszerűen – a kereszténydemokraták ötletelésének legnyilvánvalóbbnak tűnő vesztesei, az áruházláncok, támadták bizonyos szakszervezetek a tömeges elbocsátások rémét a falra festve, támadták makroközgazdászok a költségvetés adóbevételeinek csökkenésétől való félelmükben. E támadások munícióinak egy részéről azóta kiderült, hogy bár a hatások nem pusztítóak, nem lehet azokat negligálni: a vasárnapi pótlékok elvesztése súlyos ezreket vett ki a nem túl sokat kereső bolti alkalmazottak zsebéből, és sor került elbocsátásokra is. A vásárlók jó része pedig szentségel most is. Az is igaz, hogy a jajveszékelést valamelyest felváltotta az alkalmazkodás (a vásárlás más napokra tevődött át), illetve a kiskapuk és menekülőutak keresése. Az is kiderült azóta, hogy a helyzetbe hozni kívánt nemzeti kereskedelmi láncok korántsem jöttek ki olyan jól a buliból, mint azt előzetesen várta szinte mindenki.

©

Azóta jó néhány kiskaput, piaci rést találtak a felpörgött kreativitással kutakodó kereskedők, elég csak a Tesco házhozszállításra, a Spar családi franchise hálózatának építésére, vagy e két lánc benzinkutakon való nyomulására, illetve az elején és a végén is meghosszabbított hétköznapi – főleg csütörtök-szombati – nyitva tartásra gondolni. A benzinkutak között is megindult a verseny, a Mol és az Agip is beszállt versenyezni a vásárlók kegyeiért a Shell és az OMV mellé. Émlékezetes volt egyik-másik üzlet piaccá válásának – utólag már elég viccesnek bizonyult – kísérlete azzal, hogy néhány zöldség- vagy gyümölcsárust a bolt elé hívtak árulni. A törvényben foglalt rendelkezések kijátszásának ötletbörzéje már bőven a parlamenti szavazás előtt megkezdődött, és azóta is nagy erőkkel folyik.

Az azonban, hogy törvény érintettjei egyre hatékonyabban kerülik ki a törvény korlátozásait, nem jelenti azt, hogy enyhülne a visszavonására irányuló vehemencia, sőt. Sorozatban érkeztek korlátozás elfogadottságát firtató népszavazási kísérletek, amelyeket aztán sorozatosan el is kaszált a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vagy a bizottság (NVB). Nemrégen azonban hitelesítettek egy erre vonatkozó kérdést. Az egy – amúgy boltot üzemeltetető – magánszemély által érdekes körülmények között beadott kérdés legalábbis trükkös, de inkább félrevezető. Szerkesztőségünk is modellezte a vasárnapi boltzárról szóló népszavazást, amiből kiderült, hogy az olvasók a pokolba kívánják a vasárnapi zárva tartást.

(Cikkünk elkészítésében közreműködött a Mindenár.hu lakossági kiskereskedelmi szakportál.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
152 koronavírus-fertőzött hunyt el egy nap alatt

152 koronavírus-fertőzött hunyt el egy nap alatt

Barnier Londonban: Továbbra is fennállnak a jelentős nézetkülönbségek a Brexit ügyében

Barnier Londonban: Továbbra is fennállnak a jelentős nézetkülönbségek a Brexit ügyében

10 dolog, amire érdemes felkészülni, ha vállalkozása van!

10 dolog, amire érdemes felkészülni, ha vállalkozása van!