szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az adóhatóság sokat tehetne a vasárnapi nyitva tartás körüli álláspontok egyeztetésében, a rendelkezésére álló adatok ugyanis megalapozhatnák a szakma véleményét. A szerdai, az NGM és az ágazati szereplők közötti egyeztetésen többségben voltak a nyitva tartást támogató, tehát a KDNP javaslatát ellenző szervezetek. A szakszervezetek ugyanakkor a vasárnapi munkavégzésre oly módon kitérnének, hogy rendezni kell a bérezést, és a munkavégzés feltételeit, be kell tartani a munka törvénykönyvének rendelkezéseit.

A NAV sokat segíthetne az egyeztetések szakmai alapokra helyezésében a mostani erősen politikai és érzelmi megközelítés helyett, hiszen ott rendelkezésre áll az összes olyan adat, amik alapján az ágazat szereplői kialakíthatják szakmai állásfoglalásukat – mondta lapunknak Zs. Szőke Zoltán, az Áfeosz-Coop Szövetség, a Coop-hálózat szakmai érdekképviseleti szervezetének elnöke a KDNP vasárnapi zárva tartással kapcsolatos törvénytervezetéről az NGM és a szakma szerdai egyeztetésről.

Ennek első lépéseként a Kereskedelmi Kerekasztal keretében kellene kezdeni a szakmai munkát, aminek során szorosan együttműködnének az adóhatósággal, hiszen az online pénztárgépek révén ott rendelkezésre áll minden olyan adat, aminek alapján szakmai véleményt lehet kialakítani. Mennyien vásárolnak vasárnap, mennyi pénzt költenek, hol vásárolnak inkább, hányan dolgoznak vasárnap – ezek mind kiolvashatók a nagy pénzekért kialakított rendszerből. Az elnök szerint ígéretet kaptak ara, hogy a megkapják a NAV-tól a szükséges adatokat. Emellett célszerű lenne reprezentatív felmérésben tájékozódni a fogyasztók véleményéről. Mindezek alapján kialakítaná a véleményét a kerekasztal és eljuttatná a kormányhoz. A kerekasztal mindenestre már a jövő héten megkezdi a szakmai munka előkészítését.

Az NGM mindenkinek jót akar

Az NGM célkitűzése az ügyben, hogy mindenki számára elfogadható és támogatható kompromisszum szülessen a kérdésben. A kompromisszumkeresés érdekében további egyeztetések várhatók az üzletek vasárnapi zárva tartásáról – jelentette ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára kedden Budapesten a szaktárcánál újságírók előtt, miután meghallgatta az érintettek – például  a szakszervezetek, a boltokat üzemeltetők – véleményét a kérdésről.

A vasárnapi nyitva tartást két részre kell bontani – fejtette ki Sáling József, aki valódi egyeztetésnek tartotta a megbeszélést. Először is van az, hogy egy bolt nyitva van-e vasárnap, vagy sem, másodsorban pedig az, hogy milyen keretek között is folyik a vasárnapi munkavégzés. Azt látni kell a KASZ elnöke szerint, hogy azokban az országokban, ahol a boltok vasárnap zárva vannak, ez azért van így, mivel nem tudtak megegyezni a munkáltatók és munkavállalók a pótlékokról, illetve a munkavégzés menetéről. A vasárnapi pótlékot helyre kell tenni, legyen megfelelő mennyiségű szabadnap és pótlék – tette hozzá Sáling.

A megbeszélésen – amin "mindenki ott volt, aki számít ebben a kérdésben" – az elnök szerint inkább a jelenlegi helyzet fenntartását támogatók voltak többségben a többtucatnyi résztvevő körében. Abban szinte azonnali egyetértés alakult ki az egyztetésen részt vevő 35 szervezet között, hogy először a szakma egyeztessen és alakítsa ki álláspontját a kérdésben – egy szervezet foglalt határozottan állást a KDNP javaslata mellett, egy másik pedig a javaslat bizonyos elemeit támogatta.

Glattfelder is nyitott, a szakszik is nyitottak, menni fog ez

Nagyra értékeljük, hogy a kormány betartotta az ígéretét, és egyeztettek – mondta a hvg.hu-nak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára. elmondta, hogy tucatnyi szakmai szervezet vett részt a találkozón, a szervezetek többsége – szakszervezetek, munkáltatói érdekképviseletek – amellett foglalt állást, hogy ők a vasárnapi nyitva tartást támogatják. Az egyeztetésen jelen lévő NGM-es államtitkár,

Glattfelder Béla nyitottnak mutatkozott és akár rendszeres és gyakori megbeszéléseket is válalna a szakmai szervezetekkel. A szakszervezetek képviselői – akik alapvetően azért a "pihenő" vasárnap oldalán állnak – ugyancsak hajlanak a megbeszélésekre azzal, hogy figyelembe kell venni a munkaerő-piaci és a javadalmazási szempontokat is.

A főtitkár szerint a szakszervezetek fő álláspontja az volt, hogy a munka törvénykönyvét a munkavállalókra vonatkozóan tartsák be, vagyis a vasárnapi nyitva tartás idejére kapják meg a dolgozók az 50 százalékos pótlékot. A szakszervezetek szerint emellett módosítani kellene a vasárnapi munkavégzést, a munkavállalók javára. Glattfelder Béla főtitkár szerint nem tehetett ígéretet, ám azt mondta, hogy minden véleményt továbbít a kormány felé. Az államtitkár azt mondta, hogy egyelőre még nincs döntés az ügyben, ő most az érveket összesíti és elviszi a miniszternek.

Tavaszig jegelni kéne a törvényhozásban a javaslatot

Arra a kérdésre, hogy mi lesz a következő lépcső, vagyis tájékoztatják-e a szervezeteket a törvényjavaslat további alakulásáról, az OKSZ főtitkára elmondta, hogy ők tolmácsolták véleményüket, és elképzelhetőnek tartja, hogy lesznek még további egyeztetések a kormányzattal (csakúgy, mint ahogy az a pénztárgép munkabizottság esetében történt). Arra vonatkozólag ugyanakkor nem tudott válaszolni, hogy mi lesz végső sorsa a törvényjavaslatnak.

Addig is a szakma képviselői azt szorgalmazzák, hogy a törvényhozás most ne tárgyalja a javaslatot, hanem a kerekasztal állásfoglalása kerüljön a kormány elé, és a szakma véleményének megismerése után a tavaszi ülésszakon vegyék elő a képvislők a javaslatot. Ezt erősítette meg Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szövetségének (KASZ) elnöke is: szerinte a tervezetet ugyanakkor jegelni kellene, hogy még tovább lehessen egyeztetni a nyitott kérdésekben.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
OTP: 26 milliárd forint egyszeri veszteséget okozhat a törlesztési moratórium

OTP: 26 milliárd forint egyszeri veszteséget okozhat a törlesztési moratórium

Koronavírus-krízis: 48 órára hadrendbe állnak a magyar programozók

Koronavírus-krízis: 48 órára hadrendbe állnak a magyar programozók

Beer Miklós a Home office-ban: "Ha csak fölfele nézünk, mindig elégedetlenek leszünk"

Beer Miklós a Home office-ban: "Ha csak fölfele nézünk, mindig elégedetlenek leszünk"