szerző:
hvg.hu

Bár elvileg csak 2016-tól emelkedik az állami cégvezetők bérplafonja havi 2 millióról 5 millióra, több állami bank vezérének már most magasabb a fizetése 5 milliónál - írja a Világgazdaság hétfői száma.

Egy szeptemberi kormányrendelet hatálytalanította azt a 2010-es állami intézkedést, amely az állami vezetői fizetéseket havi 2 millió forintban maximálta. Az új vezetői bérplafont a pénzügyi szektorban 5 millióra, az energiaszolgáltatóknál 4 millióra, a többi cégnél pedig havi 3 millióra emelték, miközben az éves bérnek csak 20 százaléka adható prémiumként, s csak akkor, ha a cég nem veszteséges.

A Világgazdaság azonban azt írja, hogy ugyan a vezetői bérek a legkorábban 2016-ban emelkedhetnek (mert a várható emelésekről még csak most novemberben gyűjtötte be az adatokat a Miniszterelnökség), a Budapest Bank és az MKB Bank elnök-vezérigazgatója, Zolnai György és Balog Ádám (Matolcsy György korábbi jegybanki helyettese) már most többet keres a havi 5 milliónál is. Ráadásul a prémiumuk is magasabb az előírtnál, Zolnainál az éves bér 40-45 százaléka, Balognál a 70 százaléka.

A VG rá is kérdezett az MKB-nál és a BB-nél is, előbbi üzleti titokra hivatkozva hallgatta el a vezetői bért, utóbbi pedig azt közölte, hogy majd határidőre, vagyis a 2015-ös pénzügyi év zárása után teszi közzé a vezetőkre vonatkozó adatokat.

Matolcsy György és Balog Ádám
©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!