szerző:
hvg.hu

Bekente mézzel és elkezdte húzni a madzagot a kormány a lakásra váró sokgyerekesek, vagy sok gyereket tervezők előtt, de valószínűleg inkább a támogatott luxusvillák sorozatát indítja el új lakásépítési ötleteivel. Gattyán György pornómilliárdosról lepattant az adóhatóság, az üzletembernek adott igazat az Európai Bíróság. Nagyon hasít a legújabb Star Wars film, a Magyar Telekom csuklóztatja Ákos popikont, a magyar kormány csuklóztatja a Magyar Telekomot. És még mi minden vidámság történt a héten! Olvassa a hvg.hu heti gazdasági összefoglalóját!

Januártól 5 százalékra csökken az új lakások áfája 150 négyzetméter alatti lakások és 300 négyzetméternél kisebb családi házak esetén. Sőt, nem lesz építési engedélyezés, lakásépítési illeték, igazgatási szolgáltatási díj sem, gyorsulnak az eljárások. Lakásépítési boom jöhet. A kormány azt reméli, hogy az áfa csökkentése révén a jelenlegi évenkénti 8-9 ezer új lakás építése 3-5 ezerrel nőhet, és ha legalább 3 ezerrel több lakás épül, akkor már nem kell adóbevétel kiesésével számolni. A cél azonban igazából az volt, hogy szociális álruhába rejtve, vagyis Brüsszelt kicselezve hozzák helyzetbe az építőipart, de olyan sok lyukat hagytak a rendszerben, hogy a kreatívan gondolkodó kis- és nagybefektetők, magánszemélyek és a rózsadombi villák építői, voltaképpen boldog-boldogtalan rámozdulhat a tálcán kínált lehetőségekre. Tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatást és további 10 millió forintos kedvezményes hitelt is ad az állam azoknak a házaspároknak a lakhatási kérdések rendezéséhez, akik tíz éven belül három gyermeket vállalnak.

Hű, de gáláns lett hirtelen az állam, normális ez?

Vagy 20 milliárd forinttal vágta meg a magyar adóhatóság az egyik leggazdagabb magyart, Gattyán Györgyöt – illetve annak egyik cégét, a livejasmin.com erotikus internetes oldalt is működtető WebMindLicenses Kft.-t –, most azonban Gattyánék visszavágtak. Az Európai Bíróság friss ítéletével Gattyánéknak kedvezett. Az ügy dióhéjban arról szól, hogy Gattyán György és a NAV jogi vitába keveredett a livejasmin erotikus weboldalon kínált szolgáltatásokhoz kapcsolódó áfa és más adók megfizetéséről.

©

Mi ebből a tanulság?

Az év legnagyobb mozis kasszasikerének jósolt Star Wars: Az ébredő Erő című Disney- és Lucasfilm-produkció 14,1 millió dollárt, vagyis 4,1 milliárd forintot keresett már bemutatása első napján néhány európai piacon. Szerda éjszakáig több mint 211 ezren vettek jegyet a Star Wars 7-re, és a jegybevételek is csúcsokat döntögetnek..

Ön megnézi a hetedik Star Wars filmet?

A hét videója: magyar lángosért őrülnek meg a New York-iak.


A Magyar Telekom megállapodást írt alá a New Wave Media Kft.-vel, a vs.hu kiadójával az Origo Zrt.-ben meglevő 100 százalékos tulajdoni részesedésének eladásáról körülbelül 13,2 millió euró, azaz hozzávetőleg 4,2 milliárd forint értékben. Szerződést bontottak viszont Ákossal az énekes Echo Tv-s interjúja miatt, amelyben egyebek mellett arról beszélt, hogy szerinte a nőknek nem dolguk annyit keresni, mint a férfiaknak, és a női egyenjogúság nem egyezik a normalitással. Erre válaszul a kormány felbontotta az összes telekomos mobilelőfizetésről szóló szerződését, azokat, amelyek az év végén amúgy is lejártak volna.

Mit gondol, megfújták a kürtöket a magyar-német háborúban?

Újabb epizód a kitiltási ügyben: vádat emelt egy – korábban információtechnológiai céget vezető – férfi ellen az ügyészség, az illető - akiről kiderítettük, hogy a CBA-ban is érdekelt Tábor Viktor - az ügyészség szerint áfacsökkentést ígért elintézni az áfacsalás miatt szenvedő amerikai Bunge cégnek. Az ügyészség megfogalmazása szerint a vádlott a Bunge lobbistájával tárgyalt, és Heim Pétert, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnökét említette, mint akinél közbenjárna. Az ügyészség ugyanakkor állítja, nincs kapcsolat Heim és a vádlott között. A vádlottal beszélő lobbista felfedte magát, és merőben árnyalta a képet.

Tényleg eddig sikerült eljutni a nyomozásban?

Bár Szijjártó Péter korábban azt nyilatkozta, hogy a felügyelete alatt álló Eximbank "semmilyen médiavásárlást nem finanszírozott közpénzhez köthetően", a bank tíz nappal korábban kötött hitelszerződést az Andy Vajnához kötődő Magyar Broadcasting Co. Kft.-vel, amely könnyen lehet, hogy felvásárolja a TV2-t. Összesen 6,72 milliárd forint értékű hitelt adtak a kormánybiztos cégének.

Ön mihez kérne hitelt a Szijjártó által felügyelt Eximbanktól?

Másfél hónappal az állami dohányellátó indulása után van olyan trafik, amelynek átmenetileg be kellett zárnia az országos dohányellátás akadozása miatt. A többiek is arra panaszkodnak, hogy nincs áru, nem tudnak rendelni, a dohányboltok polcairól hiányoznak a megszokott márkák.

Lehet, hogy nem tökéletes a monopolizált nagyker rendszer?

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Az utastérben is új világ az elektromos Porsche Taycan

Az utastérben is új világ az elektromos Porsche Taycan

Jó húzásnak tűnik az Opel elektromos raliautója

Jó húzásnak tűnik az Opel elektromos raliautója

Majka a színpadról szólt be durván a Petőfi Rádiónak

Majka a színpadról szólt be durván a Petőfi Rádiónak

Egy férfi, egy nő és egy kisgyerek a budai gyilkosság áldozata

Egy férfi, egy nő és egy kisgyerek a budai gyilkosság áldozata

A szakszervezet felmérése szerint a tűzoltók háromnegyede fontolgatja a pálya elhagyását

A szakszervezet felmérése szerint a tűzoltók háromnegyede fontolgatja a pálya elhagyását

Megkapta az építési engedélyt a hatsávos M1-es

Megkapta az építési engedélyt a hatsávos M1-es