szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vádat emelt egy – korábban információtechnológiai céget vezető – férfi ellen az ügyészség a kitiltási botrány ügyében, az illető az ügyészség szerint áfacsökkentést ígért elintézni az áfacsalás miatt szenvedő amerikai Bunge cégnek. Egy láncolat egyik szereplője lehetett, aki azt állította, hogy ismeri a Századvéget és Heim Péter nevét emlegette.

Vádat emelt az ügyészség egy meg nem nevezett férfi ellen vesztegetés vádjával – közölte Ibolya Tibor főügyész a Fővárosi Főügyészségen. A vád: vesztegetést színlelve elkövetett befolyással üzérkedés bűntette. A vádlott egy korábban információtechnológiával foglalkozó céget vezető, 40-es éveinek végén járó budapesti férfi, monogramja T. V. Az ügyészség több tízezer sms-t, e-mailt, mms-t vizsgált át, ezt követően jutott erre. A vádirat nagyon friss: 2015. december 11-i. Mégis a nyomozást bő egy éve, 2014. október 21-én rendelték el. Ez azért érdekes, mert előző nap robbant ki a kitiltási botrány, és a sajtóban megjelent információ után indított nyomozást az ügyészség - ami nem nevezhető mindennaposnak.

A főügyész elmondása az amerikai, Magyarországon is jelen levő étolajgyártó cég, a Bunge szenvedett a piacon sebesen terjedő áfacsalt étolajok miatt. Felkért a cég egy lobbistát, hogy járjon közben az áfacsökkentés érdekében, a 27-ről 5 százalékra csökkenő étolajáfa értelmetlenné tenné az áfacsalást. A lobbista a most vádlottá lett személyt is megkereste, aki kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkezett, állítása szerint ismerte az egyik ismert gazdaságkutató alapítvány vezetőjét, és ígérte, megpróbál közbenjárni. A főügyész először nem nevezte meg, melyik gazdaságkutatóról és vezetőről van szó, de később elárulta: Századvég és Heim Péter.

A Bunge-lobbista állítólag azt a választ kapta a vádlottól, hogy a gazdaságkutató vezetője azt üzente, 2 milliárd forint az ára annak, hogy az étolaj áfája 27-ről 5 százalékra csökkenjen. A főügyész elmondása szerint valótlannak bizonyult, hogy a vádlott ismeri Heim Pétert (a vádlott az ügyészség szerint nem állt kapcsolatban Heim Péterrel, semmilyen kapcsolat nem mutatható ki a két személy között), és az ajánlatból sem volt semmi igaz az ügyészség nyomozása alapján.

A lobbista az ügyészség szerint ezt az üzenetet elmondta a Bungénak, a cég azonnal megszakított minden kapcsolatot az illetővel, a lobbista pedig azonnal jelzett az Egyesült Államok nagykövetségének. A vádlottat az USA kitiltotta.

A főügyész elmondta, hogy Vida Ildikó akkori NAV-elnök ebben az ügyben nem érintett. A hvg.hu rákérdezett, hogy mégis hogyan kerülhetett fel a kitiltási listára Vida, ha ebben az ügyben az ügyészség mostani álláspontja szerint nem érintett Vida. A főügyész azt állította, hogy a Bunge által felkért lobbista az USA nagykövetségének kérésére a NAV-ban járt, és azt tolmácsolta, hogy az adóhatóság lépjen fel az adócsalókkal szemben. Mivel a későbbiekben az USA azt érzékelte, hogy érdemben nincs változás, ezért a főügyész elmondása szerint az amerikaiak feltételezhették, hogy a NAV nem lépett fel az áfacsalókkal szemben. Elképzelhetőnek tartotta a főügyész, hogy emiatt kerülhetett fel a kitiltási listára Vida Ildikó.

Több mint egy éve hallgatja agyon a magyar kormányzat és állam azt a kitiltási botrányt, amely tavaly ősszel a fél országot lázban tartotta.

A botrány egy éve, október 16-án pattant ki, és pár nap alatt akkora diplomáciai incidenssé dagadt, hogy megingatta a magyar kormányt, és hónapokig lázban tartotta a hazai közéletet. Az ügyet a kormányközeli Napi Gazdaság (ma már Magyar Idők) indította el. Botorság volt, elsőre jó ötletnek gondolhatta a kormány, hogy inkább ő hozza nyilvánosságra, ami neki kínos, megelőző kommunikációs csapásként, Amerika-ellenes tálalásban. A lap azt írta, hogy az Egyesült Államok megnehezíti több magyar hatósági személy beutazását USA-ba, mert amerikai érdekeltségekkel szemben folyik adóhatósági vizsgálat Magyarországon. Hamar kiderült: az USA konkrétan kitiltott valakiket a magyar közigazgatásból, mert információi szerint korrupcióban voltak érintettek.

A kormány mismásolt sokáig, olyanokkal jöttek, hogy nem fogják megkérdezni a több tízezer közszolgát, vajon ki érintett. Kiderült, hogy 6 ember került fel erre a szégyenfalra, de közülük csak Vida Ildikó, akkori NAV-elnök ismerte el, ő rajta van. És bár mondta, hogy pár kollégája is, de a kormányt nem érdekelte annyira, hogy kiderítse, vagy legalábbis elmondja, kik azok az adóhatósági emberek – esetleg a hatból van-e nem NAV-os személy.

A botrány érdekes momentumait, fordulatait itt vettük végig. Pár hete parlamenti képviselők – főként a kormánypárti részük – meredek magyarázatokkal szolgáltak a botrányra, amely egyszer csak – akkor úgy tűnt – elült.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Müller: A 40-49 éves korosztályt érinti leginkább a koronavírus

Müller: A 40-49 éves korosztályt érinti leginkább a koronavírus

Farkas Zoltán: Micsoda különbség!

Farkas Zoltán: Micsoda különbség!

Valami nagy gond van az Amazonnál, csuklik tőle az internet

Valami nagy gond van az Amazonnál, csuklik tőle az internet