szerző:
Baksa Roland
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kikészült, betegszabadságát tölti, de nemsokára távozhat a NAV-tól a kiemelt adózókat vizsgáló egység volt vezetője, és egy másik vezető is, akinek a neve a kitiltási ügy kapcsán jött elő - tudta meg a hvg.hu. Tállai államtitkár körzetétől nem messze három megyei vezetőből pikk-pakk ügyintézőt csináltak, az elnöki jogkört gyakorló elnökhelyettes március végéig búcsút int a szervezetnek. A NAV-nál 5-10 százalékos leépítési terveket szőnek, de ez csak a kezdet az átszervezési folyamatban.

Úgy fest, nemsokára egyetlen olyan vezető sem marad a NAV-nál, akinek a neve felmerült a lassan másfél éve kirobbant kitiltási ügy kapcsán. Somos Katalin, a kiemelt adózókat ellenőrző főigazgatóság eddigi vezetője még a hivatal állományában van, de már más pozícióban és egységnél főosztályvezető. A szakember kikészült, betegszabadságát tölti – mondták a hvg.hu forrásai. Úgy tudjuk, el is hagyja az adóhatóságot, utódja is megvan már, Herczeg Zsolt. Somos neve akkor került elő, amikor a NAV beperelte az Átlátszó.hu-t egy olyan cikkért, amelyben azt feszegették, hogy Somos megtagadta egy áfacsaló hálózat felderítését segítő vizsgálat lefolytatását. A pert az adóhivatal elbukta.

©

Ugyancsak kifelé áll a szekere rúdja Dávida Mariannának, aki eddig az adóhatóság Központi Hivatalának ellenőrzési főosztályvezetőjeként töltötte be az egyik legfontosabb posztot. Informátoraink elmondása szerint Dávida most légüres térbe került, jóformán funkció nélküli főosztályvezető. Egyik beszélgetőtársunk szerint azonban ez nem feltétlenül jelenti, hogy Dávidának is megköszönik a munkát, csak azt, hogy keresik a helyét – igaz, innen könnyen lehet partvonalon kívülre is kerülni. Távozására enged következtetni az is, hogy másvalaki szerepel már ellenőrzési szakfőigazgatóként a NAV vezetőit összegyűjtő frissített táblázatban. Dávida korábban beperelte a Népszabadságot és a Népszavát, mert azok arról írtak, hogy Dávida rajta lehet az amerikaiak kitiltási listáján. A bíróság a két újság javára döntött, Dávida azóta is állítja, hogy nem volt, és nincs is rajta a listán.

Vida Ildikó volt elnök – aki egyedül ismerte el, hogy kitiltották az Egyesült Államokból – tavaly nyáron távozott, és követte Csillag Dezsőné, aki az adószakmai elnökhelyettesi funkciót látta el. Csillagné neve is a lehetséges kitiltottak között merült fel Somos és Dávida mellett – bár egyikükről sem derült ki hivatalosan, hogy valóban rákerültek-e a szégyenfalra. Az Egyesült Államok nem hozta nyilvánosságra a listán szereplők nevét, a magyar kormány pedig végig úgy tett, mintha ő sem tudná kideríteni, vagy nem érdekelné az egész.

Nem csak a kitiltási ügy miatt esetleg kényelmetlenné vált két hivatalnoknak inthetnek búcsút. Információink szerint áprilisban távozik Varga Árpád is, aki Vida lemondása után külső kapcsolatokért felelős elnökhelyettesként ellátta az elnöki jogkört. A NAV-ot államtitkárként irányító Tállai András nem számolt Vargával a felsővezetésben.

A gazdasági elnökhelyettes, Kiss Ferenc nyugdíjba vonul, az informatikai elnökhelyettes, Vágujhelyi Ferenc is búcsút int a hivatalnak, de tudomásunk szerint marad az állami szférában, egy informatikai szervezet élére készül. A vám- és pénzügyőri elnökhelyettes, Kovácsics Iván már egy éve kilépett a szervezetből, egyedül a bűnügyi elnökhelyettes, Sors László marad az első vonalban, lényegében ugyanezen a területen, de a NAV minisztériumba való betagozása miatt helyettes államtitkári pozícióban folytatja a munkát.

Bár Tállai a NAV vezetője hivatalosan, a szakmai munkát tudomásunk szerint az adóügyi helyettes államtitkár, Tamásné Czinege Csilla igyekszik összefogni, irányítani.

Megyei vezetőből ügyintéző

De nem csak a központban zajlik földindulás. Beszélgetőtársaink arról számoltak be, hogy Tállai András körzete körül (Mezőkövesd a NAV mostani vezetőjének szűkebb hazája) több, év végéig megyei vezetőként dolgozó szakembert egyszerű ügyintézőnek fokoztak le (Heves, Nógrád, és Borsod-Abaúj-Zemplén megye eddigi vezetőjét említették forrásaink), sőt, van, akinek másik megye területére kellene bejárnia minden nap dolgozni. Információink szerint ezért mindhárman távozóban vannak. (Megkerestük a NAV-ot is, amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.)

De két másik megye is van, ahol nem kizárt, a politikai összeköttetés is szerepet játszhatott abban, hogy kinek ívelt fel a karrierje. Csongrád megyében Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, volt hódmezővásárhelyi polgármester egykori aljegyzőjét bízták meg a megyei igazgatóság vezetésével. Makó András előbb irodavezető volt Lázár polgármestersége alatt, majd aljegyzővé nevezték ki, aztán tavaly év végéig a járási hivatal vezetője volt.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára
©

Békésben egy országgyűlési képviselő, Kovács József fiát találta a legalkalmasabbnak a nemzetgazdasági miniszter a megyei szervezet élére. Kovács Tamásról az egyik ellenzéki párt, az Együtt derítette ki, hogy jogász végzettségű, de nem rendelkezik sem könyvelői, sem számviteli, szervezetépítési és szervezetirányítási gyakorlattal. A nemzetgazdasági tárca azonban az RTL Klubnak azt állította, Kovács 2003-tól ügyvéd, tizenöt éves adójogi tapasztalata van, és a kinevezéshez szükséges minden szakképesítéssel rendelkezik.

1-2 ezer ember talpára útilaput köthetnek – első körben

Miközben a közép- és felső szinteken zajlik a mozgolódás, a 23 ezer fős állomány jó részét az foglalkoztatja – pontosabban bénítja –, hogy az állomány 5-10 százalékos leépítését készítik elő a megyei vezetők. Hosszú hónapok óta tart a bizonytalanság, mindenki kapaszkodik a székébe: már ősz elején világossá vált, hogy valami nagyobb átalakításon töri a fejét a kormány.

Úgy tudjuk azonban, hogy az 1-2 ezer fő utcára kerülése csak az első köre lehet az átalakításnak, utána folytatódhat a szervezeti átalakulás – de az nem világos még forrásaink elbeszélése szerint, hogy az jár-e nagyobb létszámú elbocsátással.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Leveszi Gothár rendezését a Katona a műsoráról

Leveszi Gothár rendezését a Katona a műsoráról

Jövő héten két magyar Emmy-díjért is drukkolhatunk

Jövő héten két magyar Emmy-díjért is drukkolhatunk

Tehervonat sodort el egy embert Csepelen

Tehervonat sodort el egy embert Csepelen

Borongós csütörtökre van kilátás

Borongós csütörtökre van kilátás

Száz évnél régebbi palackozott borokra bukkantak Lengyelországban

Száz évnél régebbi palackozott borokra bukkantak Lengyelországban

Megbüntette a NAV a Kétfarkú Kutya Párt elnökét a "Sorospénzek" miatt

Megbüntette a NAV a Kétfarkú Kutya Párt elnökét a "Sorospénzek" miatt