szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Azzal nem lehet megsérteni személyiségi jogot, hogy egy döntésről a média állít valamit, amivel az adóhatósági vezető nem ért egyet – végeredményben erre jutott a bíróság azt követően, hogy a NAV főigazgatóját végre tanúként is meghallgatták.

Egymillió forintra perelte az adóhatóság másfél éve az Átlátszót, mert az egyik cikkükben néhány állítás a NAV szerint személyiségi jogot sértett. A bíróság nem így látta, sőt, nem is tartotta értelmezhetőnek a követelést.

Ahogyan az egész ügy, illetve a bírósági tárgyalás lefolyása is olvasható az Átlátszó frissen posztolt cikkében, a per tárgyát az jelentette, hogy a portál megírta: mivel Somos Katalin (NAV-főigazgató) megtagadta egy áfacsaló-hálózat felderítését célzó vizsgálat lefolytatását, meghiúsult egy csalássorozat résztvevőinek azonosítása, s így a NAV látókörébe került cégek fantomizálódhattak – százmilliós adótartozást hagyva maguk mögött.

©

A perben korábban kétszer is kimentette magát az Átlátszó által tanúként megidézett NAV-főigazgató, de a "harmadik fordulóban" már tanúvallomást tett. Bár – mint írja a portál – "az inkriminált cikkben bemutatott két konkrét üggyel kapcsolatban viszont érdemben nem sokat tudtunk meg a főigazgató asszony vallomásából". A bírósági ítélet indoklása szerint a kifogásolt cikknek az adóhatóság vezetőjének eljárására vonatkozó megállapításai lényegében egy közéleti vita részét képezik, mert a cikk állít valamit az adóhatóság egyes intézkedéseivel kapcsolatban, amivel az adóhatóság nem ért egyet – ez viszont nem lehet alapja egy személyiségjogi pernek.

Azokat a perköltségeket, melyeket a NAV vs. Átlátszó, illetve a Vida Ildikó vs. Vágó Gábor perben az Átlátszónak, illetve Vágó Gábornak ítélt a bíróság (80 + 35 ezer forint), az oknyomozó portál Horváth Andrásnak utalja át – aki a NAV-tól való eltávolítása óta nem talál munkát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt az első Volvo, amit már csak online fognak árulni

Itt az első Volvo, amit már csak online fognak árulni

Élvezze ki a tavaszi időt, mert közeledik egy újabb hidegfront

Élvezze ki a tavaszi időt, mert közeledik egy újabb hidegfront

Egy új vizsgálatot látva valószínűleg egy dohányos sem akar többet mentolos cigit szívni

Egy új vizsgálatot látva valószínűleg egy dohányos sem akar többet mentolos cigit szívni