szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Enyhén visszavett a magyar növekedési előrejelzéséből az Európai Bizottság, de összességében pozitív képet fest a magyar gazdaságról.

Az idén 2,1 százalékkal, 2017-ben pedig 2,5 százalékkal növekedhet a magyar gazdaság – írja a Portfolio az Európai Bizottság csütörtökön közzétett gazdasági prognózisa alapján. Ez alacsonyabb, mint a tavaly őszi bizottsági előrejelzésben szereplő 2,2 százalékos 2016-os növekedés. A 2017-es becslés nem változott. Az idei lassulás elsősorban a kisebb uniós forráslehívás miatt várható.

A költségvetési hiány a tavalyi után idén is csak a GDP 2 százaléka lehet, jövőre pedig tovább mérséklődhet 1,9 százalékra. A bizottság szerint a személyi jövedelemadó-csökkentés, illetve a csok deficitnövelő hatásait ellensúlyozhatják az alacsonyabb kamatkiadások 2016-ban.

Az államadósság 2016-ban a GDP 74,3 százalékára, 2017-ben pedig 72,4 százalékára csökkenhet.

A bizottság csökkentette az inflációs prognózisát is, 1,7 százalék lehet 2016-ban a korábban várt 1,9 százalékkal szemben. 2017-ben 2,5 százalékos pénzromlásra számít a testület.

A munkanélküliség alakulásával kapcsolatban optimista a testület: év végére 6 százalékra számít, és ez 2017-ben tovább csökkenhet 5,2 százalékra.

A bizottság szerint a belső fogyasztás lesz a növekedés elsődleges motorja, a bankadó csökkentése és a jegybank új kkv-hitelezést támogató programja pedig kedvezőbb hitelezési környezetet teremthet. Az új lakások áfájának 5 százalékra csökkentése új lendületet adhat a lakáspiacnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A brit vízumrendszerbe is betörhettek az oroszok

A brit vízumrendszerbe is betörhettek az oroszok

Bábjáték Ukrajnában: régi idők politikája

Bábjáték Ukrajnában: régi idők politikája

180 fokos fordulat: Magyarország most már támogatja Horvátország OECD-csatlakozását

180 fokos fordulat: Magyarország most már támogatja Horvátország OECD-csatlakozását

Hatalmas: megérkezett az Audi A6 L, ami már majdnem A8 méretű

Hatalmas: megérkezett az Audi A6 L, ami már majdnem A8 méretű

Dobrev Klára is megszólalt a gruevszki ügyben

Dobrev Klára is megszólalt a gruevszki ügyben

Fehérorosz szál is felbukkant a Gruevszki-ügyben

Fehérorosz szál is felbukkant a Gruevszki-ügyben