szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bevásárolta magát a magyar állam Washingtonba, egy nagy múltú épületet, Alexander Graham Bell egykori villáját vette meg 4,7 milliárd forintnak megfelelő dollárért. Egyelőre nem tudni, hogy mi lesz az épület sorsa, mivel magyar részről nem nyilatkoztak az ügyben.

Történelmi épületet vásárolt Washingtonban a magyar állam 16,5 millió dollárért – mintegy 4,7 milliárd forintért.

A villának, amely a főváros északnyugati részében egy egész blokkot elfoglal, és egykor az Egyesült Államok alelnöke és Alexander Graham Bell is lakta, 75 éve először van új tulajdonosa – adta hírül a Bizjournals.com.

A neoklasszikus stílusú, 1858 négyzetméteres villa eddigi tulajdonosa, az American Coatings Association már 2014 végén árulni kezdte az épületet.

©

Sem a washingtoni magyar nagykövetség illetékese, sem a villa korábbi tulajdonosa nem válaszolt a telefonhívásokra, így a lap nem tudta megkérdezni őket az adásvételről. A magyar nagykövetség jelenleg a város egy másik pontján működik,meglehetősen nagy házban.

Az 1879-ben felépült villán első tulajdonosa, a Brodhead család hamar túladott, 1882-től már Bell apósa, Gardiner Green Hubbard ügyvéd lakta. Levi Parsons Morton amerikai politikus 1889-ben szerezte meg a házat, néhány nappal az előtt, hogy beiktatták volna alelnöknek Benjamin Harrison elnök mellett. Morton új keleti szárnnyal megnagyobbíttatta az épületet, a munkát az eredeti tervezővel végeztette el.

A XX. században lakott ott képviselő, szenátor, gróf (aki egyben a cári birodalmi kormány amerikai nagykövete is volt), Nobel-díjas, és John Hays Hammons békeharcos is, William Howard Taft elnök barátja.

Az eddigi tulajdonos jogelődje, a National Paint Varnish and Lacquer Association részvénytársaság 1939 decemberében szerezte meg a villát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több mint 800 lóerővel támad a Ferrari F8 Tributo

Több mint 800 lóerővel támad a Ferrari F8 Tributo

Hófúvás és ónos eső miatt adtak ki figyelmeztetést

Hófúvás és ónos eső miatt adtak ki figyelmeztetést

A koronavírus 1,13 évvel csökkentette a várható élettartamot Amerikában

A koronavírus 1,13 évvel csökkentette a várható élettartamot Amerikában