szerző:
hvg.hu

Csak az állami pénzbeszedési metódus igazán kidolgozott, de egy sor strukturális és tulajdonszerkezeti kérdés még egyáltalán nem tisztázott a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő április 1-jével tervezett beindításával kapcsolatosan. Például az állami szemétholdig működési jogszabálya sincs kész.

Szinte bizonyos, hogy nem kezdi meg a működését a beígért április eleji időpontban a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. – írja a Magyar Nemzet. Hiányzik a társaság működését szabályozó kormányrendelet, de nincs kész a 4 millió háztartást kiszolgálni képes számlázási rendszer se, plusz a nemzeti hulladékkezelő társaság szerződéseket sem kötött még az önkormányzatokkal. Nem látszik reálisnak a bolondok napjai indulás.

A napilapnak Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke azt mondta, hogy a startra talán július volna inkább elképzelhető időpont, mivel sok problémát rendezni kellene. Azt is, hogy a bevételeket hogy osztanák el, és hogy lehet-e a mostani, meglehetősen bonyolult rendszeren egyszerűsíteni. Ez utóbbira példa, hogy a kormányzati tervek szerint négyoldalú jogviszony jönne létre (a lakos, az állami szemétholding, az önkormányzat és a helyi közszolgáltató között) úgy, hogy a lakó a kukaholdingnak fizetne, amely leosztaná a pénzeket valahogyan a vele szerződésben álló szemétszállító szolgáltatók között.

©

A díjazás a „központ” által meghatározott áron történhetne – ergo: a szektorban hatósági árazást vezetnének be. Az azonban homályos, hogy mi lenne az önkormányzatok további szerepe a rendszerben (pláne, hogy legtöbbjük tulajdonosként a tényleges szemétszállítást végző cégekben is benne van), de az sem tiszta, hogy számlareklamáció esetén kinél milyen eséllyel lehetne majd reklamálnia a lakosnak.

Nem tisztázott a lakosság által felhalmozott szemétszállítási díjtartozások kezelésének kérdése sem – írja a Magyar Nemzet. A szemét súlya után kellene majd fizetni A térfogat helyett súly alapján fizetés bevezetésével kapcsolatosan Schmidt Jenő azt mondta: az nem hatékony, mivel a szemétszállító cégek költségeinek a 75 százaléka állandó kiadás, és csak a negyede függ az elszállított hulladék súlyától, illetve mennyiségétől. Az elnök összességében úgy véli: a készülő állami hulladékszállítási rendszer drágán és alacsony hatásfokkal működik majd.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Simonka György szerint képviselőhöz és emberhez is méltatlan, amit Hadházyék tettek

Simonka György szerint képviselőhöz és emberhez is méltatlan, amit Hadházyék tettek

Mit gondol, kit, és mihez hasonlítva írták át a Kossuth tér nevét a metrón?

Mit gondol, kit, és mihez hasonlítva írták át a Kossuth tér nevét a metrón?

Fegyelmi eljárás indulhat Márki-Zay Péter ellen

Fegyelmi eljárás indulhat Márki-Zay Péter ellen

Továbbküldte Kövér Ádernek a túlóratörvényt

Továbbküldte Kövér Ádernek a túlóratörvényt

Két újabb embert vettek őrizetbe a strasbourgi lövöldözés miatt

Két újabb embert vettek őrizetbe a strasbourgi lövöldözés miatt

Orbán szerint a bot másik végén vagyunk

Orbán szerint a bot másik végén vagyunk