szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A régióban a lengyelek szinte mindenben a legolcsóbbak, de Magyarországon sok termék ára van jóval az uniós átlag alatt, egyedül az olajok és a zsírok számítanak drágának nálunk. Az EU legdrágább országa nem meglepő módon Dánia – derül ki az Eurostat adataiból. A legnagyobb eltérések a dohányáruk piacán vannak Európában.

A napokban tette közzé az Eurostat a 2015-ös árszínvonalról szóló friss statisztikáját, amely az egyes termékcsoportok esetében tartalmazza azt, hogy egy-egy országban az EU átlagához képest hogyan alakultak tavaly az árak.

Az élelmiszerek Dániában a legdrágábbak: ott az EU-átlag 145 százalékát kell fizetni, miközben Lengyelországban mindössze 63 százalék ez az arány. A legnagyobb eltérések azonban nem az élelmiszerek, hanem a dohányáruk piacán vannak, ahol a bolgár árak mindössze az uniós átlag felét teszik ki, az Egyesült Királyságban viszont több mint kétszerese az átlagnak az ár.

Itthon az élelmiszerekért és alkoholmentes italokért az EU-átlag 79 százalékát kell fizetni. Ennél olcsóbb csak a már említett Lengyelország (63%), Románia (64%), Bulgária (70%) és Litvánia (78%).

A kenyér ára itthon az uniós átlag 72 százaléka, aminél csak a román, a lengyel és a bolgár adat alacsonyabb. Ez egyébként jelentősen megváltozhat jövő januártól, hiszen akkortól csökken majd a kenyér áfája – írja az adatok alapján a Portfolió.

A hús szintén a hatodik legolcsóbb nálunk, az EU-átlag 71 százalékába került tavaly, a hal viszont 89 százalékba. A tejtermékek és a tojás eközben csak a lengyeleknél, a cseheknél és a litvánoknál olcsóbb, mint nálunk, míg a zöldségekért és a gyümölcsökért az EU-átlag háromnegyedét kellett fizetnünk.

Az alkoholos italok terén Magyarország a harmadik legolcsóbb volt 2015-ben az EU-ban, csak Romániában és Bulgáriában alacsonyabbak az árak. Érdekesség, hogy a lengyeleknél miközben az élelmiszer egész Európában a legolcsóbb, az alkoholért az uniós átlag 85 százalékát kell fizetni, aminél még Spanyolország és Németország is olcsóbb.

A dohánytermékekért a sorozatos emelések ellenére is csak az uniós átlag 60 százalékát kell fizetni itthon. Ez azt jelenti, hogy itthon nagyjából ezer forint körül van egy átlagos doboz cigi, Európában 1600-1700 forint az ár, az Egyesült Királyságban pedig akár 3500 forintnak megfelelő összegű is lehet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Johnny Depp fellebbezett a „feleségverős” perben, de elutasították

Johnny Depp fellebbezett a „feleségverős” perben, de elutasították

Az Európai Unió szétesését vizionálta Budapesten a lengyel miniszterelnök

Az Európai Unió szétesését vizionálta Budapesten a lengyel miniszterelnök

Az idősszervezet szerint az ingyenes maszk hasznosabb lenne, mint a vásárlási idősáv

Az idősszervezet szerint az ingyenes maszk hasznosabb lenne, mint a vásárlási idősáv