szerző:
hvg.hu

Az 1998-as vb megnyerése, illetve az ezredfordulós Eb-győzelem után meglódult a növekedés és még a munkanélküliség is csökkent Franciaországban. Mi jöhet most?

Az 1998-a világbajnokság előtti időszakban még az ázsiai pénzügyi válság hatásai miatt aggódtak a francia gazdasági elemzők. Aztán jött a nagy győzelem, ami akkor meglepetésnek számított. Gyorsan megugrott a meccseket foci mezben végigszurkoló akkori elnök, Jacques Chirac népszerűsége. De meglódult a gazdaság is. Az előző évben mért 2,1 százalékhoz képest 1998-ban 3,6 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék. Ebben nagy szerepe volt a lakossági fogyasztás 2,1 százalékos növekedésének, de még a beruházási mutató is felfelé mozdult 0,7 százalékkal. A munkanélküliség ugyan még mindig magas maradt, de a kétszázalékos csökkenéssel legalább lement 10 százalék alá.

Zidane, a megmentő

2000-ben szinte elvárás volt Zidanéktól, hogy megnyerjék az Eb-t. Hozták is a győzelmet, és megint jött a pozitív gazdasági hatás. Igaz, kisebb mértékben, mint két évvel korábban, de azért 0,5 százalékkal nőtt a növekedési ütem az előző évhez képest. Lehet-e most valami hasonló? – fogalmazta meg a kérdést a Le Figaro több elemzőnek is. A válaszokból kirajzolódott, hogy nagyon nehéz másfél éven van túl a francia gazdaság. A Charlie Hebdo elleni merénylet majd a tavaly novemberi párizsi vérengzések visszavetették az idegenforgalmat és a gazdaság egészét is. Aztán árvizek jöttek, majd a munkajogi törvény miatti tiltakozási hullám. Ebből a gödörből a tavasz végén kezdett kilábalni a gazdaság, minden mutató javulni kezdett. A szakértők szerint gazdasági csoda nemigen várható az Eb után, 2 százalék fölé aligha kerülhet a növekedési ütem, főleg a háztartások meglóduló fogyasztásának köszönhetően. Kérdés, hogy ebből mennyit farag le a hazai pályán kudarcnak számító második hely.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!