szerző:
Tetszett a cikk?

A Fidesz kihátrálni látszik az EU-Kanada szerződés mögül, amelyről korábban még támogatóan nyilatkoztak kormánypárti politikusok.

Bár a múlt héten még úgy látszott, hogy a kormánypárti képviselők zöme támogatja az EU és Kanada gazdasági és kereskedelmi megállapodását (CETA), az országgyűlés törvényalkotási bizottsága csütörtökön olyan javaslatot nyújtott be a jövő keddi szavazásra, amely közelebb áll a nemhez.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium eredetileg egy egyszerű határozati javaslatot tett: a képviselők döntsék el, hogy a kormány október 27-én aláírja-e a megállapodást. A szokatlan, „igen” és „nem” változatban is beadott előterjesztést az indokolta, hogy a kormánypártokon belül sem volt egység. De Mikola István államtitkár szeptember 27-én a kormány nevében határozottan az aláírást támogatta, és így tett a vitában felszólaló kormánypártiak nagyobb része is, mondván: a szerződés előnyös, új exportpiacokat nyitna meg a magyar vállalkozások számára, a veszélyeket pedig eltúlozzák.

Az ellenzék ezzel szemben a magyar gazdaság kiszolgáltatásával, a nemzeti érdekek elárulásával vádolták a támogatókat. Az aláírás ellen szólt Szabó Marcel ombudsmanhelyettes, a jövő nemzedékek szószólója is, és szintén így foglalt állást hétfőn a fenntartható fejlődés bizottság, ami csak az ott többségben lévő kormánypártiak egy részének támogatásával volt lehetséges.

Most a parlament főbizottsága olyan szövegről kér szavazást, amely lényegében elhalasztja a végleges döntést.

Hivatkozik egy nyári határozatra „az Európai Unió harmadik országokkal kötött kereskedelmi és beruházási megállapodásaival kapcsolatos követelményekről”, amelyet egyébként egy ellenzéki politikus, Schiffer András akkori LMP-frakcióvezető javaslatára hoztak, és azt mondja: az Országgyűlés a megállapodás végleges szövegének ismeretében fog dönteni, amikor majd a törvényben történő kihirdetésről szavaznak, azt azonban nem hagyja jóvá, hogy a tagállami hatáskörben megállapított rendelkezéseket már a dokumentum végleges hatályba lépése előtt ideiglenesen alkalmazzák. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Közel háromszáz újságírót vettek őrizetbe Fehéroroszországban az elnökválasztás óta

Közel háromszáz újságírót vettek őrizetbe Fehéroroszországban az elnökválasztás óta

Hivatalos: meghosszabbítják a hitelmoratóriumot, de már nem mindenki kérheti

Hivatalos: meghosszabbítják a hitelmoratóriumot, de már nem mindenki kérheti

Radar360: Az orvosi kamara a kormánnyal, a Fradi Messiékkel meccsel

Radar360: Az orvosi kamara a kormánnyal, a Fradi Messiékkel meccsel