Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Opimus Press szerezte meg a Mediaworks 100 százalékát – jelentette be a társaság tőzsdén jegyzett anyacége, az Opimus. Az adásvételre már a Gazdasági Versenyhivatal is áldását adta. A Mészáros Lőrinchez több szállal kötődő, márciusban alapított Opimus Presst jó ideje hírbe hozták mint a felfüggesztett Népszabadságot is kiadó cég lehetséges vevőjét.

Az Opimus Press a Népszabadság október 8-i felfüggesztését követően tett ajánlatott a Mediaworks megvásárlására, ezt a társaság október 17-én fogadta el, ma pedig erre a Gazdasági Versenyhivatal is áldását adta – áll abban a közleményben, amelyben az Opimus beszámol az adásvételről.

Nehezen hihető azonban, hogy a vásárlás ennyire spontán döntés lett volna. A Mediaworks megvételét csaknem fél éve tartó, tudatos építkezés előzte meg.

Ennek első látványos jele a négy megyei és a dunaújvárosi napilapot kiadó Pannon Lapok Társasága (PLT) megvétele volt. Ezt július 4-én jelentették be, és a Gazdasági Versenyhivatal tempójához képest viharos gyorsasággal, egy hónappal később már jóvá is hagyták a szeptember 30-án lezárt fúziót.

©

Valószínűsíthető, hogy akkor már – még ha időpontok nélkül is – kész forgatókönyv volt a két évvel korábban még az Axel Springer és a Ringier 2014-es fúziójából kimaradt sajtóorgánumokat tömörítő Mediaworks átvételéről.

Új szereplő, sok pénzzel

Erre utal az, hogy március elején egy médiacég jött létre az Opimus Groupon belül, az Opimus Press. A tőzsdén is jegyzett Opimus egymástól teljesen eltérő profilú cégeket birtokol, az építőipartól a háztartási gépek gyártásáig, a médiában azonban jó ideje nincs érdekeltsége. (2008-tól 2014-ig a Gazdasági Rádiót működtető Műsor-Hang Zrt. résztulajdonosa volt a cég.)

Azzal kapcsolatban, hogy milyen céllal hoztak létre az amúgy masszívan veszteséges, 2015-öt például egymilliárd forint feletti mínusszal záró Opimuson belül egy leányvállalatot, a hivatalos közlés nem sokat segített. E szerint „a holding kommunikációs tevékenységének koordinálását és a tömegkommunikációs fórumokkal történő kapcsolattartását” erősíti az Opimus Press. A vezetői azonban pontosan tudták, mit akarnak: az alapítás után mindössze néhány héttel, április közepén ugyanis zárt körben 20 millió eurónyi kötvényt bocsátott ki a 20 milliós alaptőkéjű cég.

©

Azt nem hozták nyilvánosságra, ki jegyezte le a több mint 6 milliárd forintnak megfelelő, hároméves futamidejű papírokat, csupán annyit közöltek, hogy az összeget cégfelvásárlásra szánja a tulajdonos.

A tőkebevonás még a csoport méretéhez képest is jelentős: az Opimus Group alaptőkéje 2016 július végén 7,9 milliárd forintot tett ki. Történt azonban egy fontos dolog nem sokkal a kötvénykibocsátás után: április végén tartott éves közgyűlésén arról döntött a társaság, hogy az alaptőkét 5 év határozott időtartamra 20 milliárd forintra emelik meg.

Ez a tőkeemelés egyelőre nem történt meg, a BÉT-en azonban már bizalmat szavaztak a társaságnak. A meglehetősen nyomott áron értékesített részvényei július végén kilőttek – éppen azokra a hírekre reagálva, hogy az Opimus veheti meg a Mediaworksöt. Ennél is nagyobb szárnyalás indult múlt szerdán: a papírok soha nem látott forgalom mellett ötéves csúcsnak számító árfolyamon keltek el, a 40 forintos kurzus 15 százalékos (vagyis  a lehető legmagasabb) növekedés után állt be.

Mészároshoz közel

Az Opimus Group 2013-ban jött létre, pontosabban ekkor váltotta erre a nevét a Phylaxia 1912 Nyrt. A társaság azonban a névváltás után sem kapott szárnyra. Nem tett jót neki a Buda-Cash bedőlése sem, 2013 áprilisától ugyanis a brókerház többségi tulajdonában volt a társaság.

A veszteséget úgy tudták kiheverni, hogy tavaly decemberben két titokzatos részvényes jelent meg a cégben: a Cariati Holdingot a Kajmán-szigeteken jegyezték be, a TAC pedig nigériai cég – ketten együtt a részvénycsomag 40 százalékát birtokolják. Az Opimusban egyébként 50 százalék fölötti a kisrészvényesek aránya, így rajtuk kívül csupán még egy tulajdonos neve ismert, a Status Capital Befektetési Zrt., amely március elején – az Opimus Press alapításával nagyjából egy időben – szállt be a cégbe.

©

A szekszárdi cégről annyit érdemes tudni, hogy vezetője, Kerekes Csaba két olyan békés megyei agrárcéget (Hidasháti Zrt., Csabatáj) is irányít, amely jó ideje a Fideszhez köthetők, az Átlátszó egy korábbi cikke szerint pedig maga Mészáros Lőrinc is a tulajdonosi körükbe került.

Nem ez az egyetlen szál, amely az Opimust a felcsúti polgármesterhez köti. A cég tulajdonában levő Euro Generál Zrt. igazgatóságának ugyancsak március elejétől tagja Csík Zoltán és Schmidt Zoltán. Utóbbi a Mészáros házaspár tavaly alapított építőipari cégét, a Fejér B.Á.L. Zrt-t vezeti. Csík Zoltán pedig számtalan Mészáros Lőrinchez köthető társaságnak vagy vezetője, vagy részben tulajdonosa.

Ilyen az Aranykorona Zrt. tulajdonában levő Korona-Alba Kft., a Mészáros-gyerekek cége, a Talentis, de a volt gyilkossági nyomozó érdekeltségébe tartozik a Scentrum Kft. is, amely nemrég tulajdonrészt szerzett a korábban a Quaestor-csoporthoz, illetve a Buda-Cash-hez tartozó szállodákat üzemeltető cégekben. Nem mellékesen Csík február végéig igazgatósági tag volt a Magyar Építő Zrt.-ben, ennek pedig a Körösaszfalton keresztül az a Duna Aszfalt a tulajdonosa, amelyet szintén hírbe hoztak a Mediaworks megvásárlásával.

Itt nincs vége: Csík váltotta a Mészáros család tavasszal létrehozott vagyonkezelő cégében, a Medio Vario élén Mátrai Gábort. A hazai médiavilágban ismert szakember a UPC-nél és az RTL Klubnál is vezető pozíciókat töltött be, majd a Médiahatóság Fidesz-közeliként számon tartott elnökhelyettese volt 2013-ig, mellesleg az Opimus igazgatóságának is tagja.

Mészáros Lőrinc egyébként egy pénteken a Hír Tv-nek adott interjúban nem cáfolta, hogy lapkiadót vásárolna – igaz, nem is erősítette meg.

Össznemzeti tranzakció

A ciprusi kapcsolat

A Mediaworks eladását előlegezte meg az is, hogy a kiadó közvetlen tulajdonosát, a QDW Beteiligungent egy ciprusi cégnek, a VCP Trading & Investment Cyprusnak adta át a VCP Holding. A QDW a VCP leányvállalata, az új tulajdonos pedig áttéteken keresztül kötődik hozzá. A ciprusi társaságot pedig Christian Riener vezeti, aki nem csak a Heinrich Pecina által vezetett VCP igazgatóságának a tagja, de az FHB Banknak is.

A hazai sajtó egyik másik meghatározó alakját, Liszkay Gábort is hírbe hozták a Mediaworks megvásárlásával. A Magyar Nemzet volt főszerkesztője nem sokkal Simicska Lajos és Orbán Viktor nyilvános szakítása, a G-nap után vásárolta meg a Századvégtől a Napi Gazdaság napilapot. Hogy aztán szeptembertől alaposan átszabva, vállaltan kormánypárti közéleti napilapként, Magyar Idők címmel adja ki.

A Magyar Idők Kft. – vagy az időközben szintén Liszkay tulajdonába került Karc FM Média Kft. – azonban túlságosan kicsinek tűnik ahhoz, hogy felvásároljon egy olyan céget, amelynek eszközállománya már április végén csaknem 11 milliárd forint volt. Szeptember 30-án pedig beolvadt a cégbe a csaknem 6 milliárdos PLT is. Piac becslések szerint csak a PLT felvásárlása több mint tízmilliárdos tétel lehetett a Mediaworks számára.

Liszkay azonban szakmai segítséget nyújthat az új tulajdonos számára, ha nem is tulajdonosként. Bekerült viszont a Mediaworks igazgatóságába. Liszkay mellett ott van Lóczi János, a Magyar Idők Kiadó Kft. kiadóigazgatója is. A másik új tag Pintér Andrea, aki az elmúlt hónapokban jogászként dolgozott a Mediaworksnél.

Liszkayék jelenlétének akkor lehet jelentősége, ha a Mediaworks új vezetése úgy dönt, újraindítja a lassan három hete felfüggesztett Népszabadságot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!