szerző:
hvg.hu

Trump unokájától olvadoznak a kínaiak. Az más kérdés, hogy a nagypapa politikai elképzeléseiről mit gondolnak majd.

Bevetette a cukiságbombát Kína ellen Donald Trump megválasztott amerikai elnök. Ez nem más, mint az unokája, aki mandarinul mond verset egy rövid videón.

Az ötéves Arabella Kushnernek a néhány perces produkcióját zabálják is a világ legnépesebb országában az üzletember megválasztása óta, pedig nem új. Még februárban, a kínai holdújév alkalmából posztolta édesanyja, Ivanka Trump – írja a Daily Mail.

A vers sem új: a Tang-dinasztia korából származik, és egy lúdról szól, amelyik a Jade tavon énekel.

A nagypapát már korántsem kedvelik annyira Kínában. Elnökjelölti kampányában a szokásosnál is keményebben bírálta a kínaiakat, és elég konkrét terveket fogalmazott meg a távol-keleti ország ellen. A kínai importra 45 százalékos vámot akart kivetni, mondván, azok alacsony ára részben a jüan alulértékeltségének az eredménye. Az amerikai multicégeket pedig arra kényszerítené, hogy visszavigyék gyártási tevékenységüket az Egyesült Államokba.

Az, hogy ez mennyire gyakori téma volt a republikánus jelöltnél, a Huffington Post egy videójából is kiderül.

A világ két legnagyobb gazdasági hatalmának a viszonya persze sokkal bonyolultabb, mint azt Trump érzékeltetni próbálja. Például a csendes-óceáni szabadkereskedelmi egyezmény, amelyet a megválasztott elnök a kukába dobna, éppen azért jött létre, hogy ellensúlyozza Kína kereskedelmi erejét. A pekingi árfolyampolitika pedig régóta szúrja Washington szemét, a 45 százalékos védővám azonban aligha jelenthet megoldást erre.

A multicégek hazaparancsolása sem annyira egyszerű kérdés. A kampányban elemzők rámutattak: ebben az esetben valószínűleg nem a kínainál jóval drágább amerikai munkaerő veszi át a munkát, hanem a robottechnológia.

Hszi Csin-ping kínai államfő is az együttműködés fontosságáról beszélt, amikor Trumppal tárgyalt  a múlt keddi választás után. A telefonbeszélgetésről szóló (hivatalos) beszámoló szerint a kínai elnök azt mondta amerikai kollégájának: együttműködésük mindkét ország számára előnyös lehet, ha viszont valóban kereskedelmi háborút indít Trump, Peking kemény reakciójára kell számítania. Például úgy, hogy Kína is radikálisan visszafogja amerikai importját.

Az is keményen ütne, ha Kína az amerikai állampapírok eladása mellett döntene. A világ második legnagyobb gazdaságánál van ugyanis a legtöbb amerikai kötvény: a 19,8 ezer milliárd dolláros államadósságból csaknem 1200 milliárd.

 

 

 

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!