szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Börtönbüntetésre ítélte csütörtökön egy dániai bíróság egy bankkártya-kibocsátó cég volt alkalmazottját és egy pletykalap volt főszerkesztőjét, amiért éveken át illegálisan szereztek meg hitelkártya-forgalmi adatokat, amelyeket arra használtak fel, hogy kövessék és megfigyeljék a dán királyi család tagjait és más hírességeket.

Mette Lyster Knudsen bíró másfél évi börtönre ítélte Peter Bo Henriksent, aki korábbi cégénél, a Nets vállalatnál végzett munkája révén jutott az információkhoz. Henrik Qvortrup, a SE og HOR pletykalap volt főszerkesztője 15 hónap börtönbüntetést kapott, ebből egy évet ledolgozhat 200 óra közmunkával.

Glostrup város bíróságának bírája egy másik főszerkesztőt és két riportert négytől tizenkét hónapig terjedő felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt. Egy harmadik - ideiglenes - főszerkesztő ellen ejtették a vádat. Tettük elkövetése óta valamennyien távoztak az egyik legnagyobb példányszámú dán hetilap szerkesztőségéből.

Két másik újságírót augusztusban már felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek, miután beismerő vallomást tettek. A kiadóvállalat, az Aller Media, amely szintén beismerte bűnösségét, 10 millió koronás (417 millió forint) pénzbüntetést köteles fizetni.

A SE og HOR az elmúlt években "szenzációs sztorikkal" jelent meg, beszámolt például Joachim herceg kanadai mézesheteiről, amelyekkel a konkurens lapok nem tudtak versenyezni.

Az egyik riporter, Ken B. Rasmussen 2014-ben megjelent könyvében megírta, hogyan használták fel a SE og HOR riporterei a bankkártya-cégek számítógépes adataihoz hozzáférő titkos forrás szolgáltatta információkat.

Qvortrup megállapodott Henriksennel, akinek havi 10 ezer koronát (417 ezer forint) fizetett. 2008 és 2012 között Henriksen 135 híresség, illetve a dán királyi család tagjai hitelkártya-adatairól tájékoztatta a szerkesztőséget.

Valamennyi vádlott ártatlannak vallotta magát. Henriksen fellebbezett az ítélet ellen, a többiek még nem döntöttek, hogy fellebbeznek-e.

Lars Werge, a Dán Újságíró Szövetség elnöke "a dán sajtótörténelemben komoly és egyedülálló esetnek" nevezte a történteket, hozzátéve, hogy "helyre kell állítani az újságírók lerombolt hitelét".

Az esetet az azóta megszűnt, telefonlehallgatási botrányba keveredett brit News of the World bulvárlapéhoz hasonlították.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!