szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Másképp kezelik a tojást, mint Európában.

Magyarországon és általában Európában az áruházak nem tartják hűtve a tojást, Amerikában viszont kötelező a frigó használata. Mi a különbség oka, ha ugyanolyan csirke ugyanolyan tojásáról van szó?

Ahogy a Business Insider részletesen elmagyarázza, a két kontinensen más módszerrel védekeznek a szalmonella és egyéb fertőzések ellen, és ez az oka a különbségnek.

Az Egyesült Államokban a tojást megmossák és fertőtlenítőszerrel kezelik, mielőtt a boltba jutna, ettől kezdve azonban muszáj hűtéssel védeni, nehogy megromoljon. Európában a védekezés a csirkefarmhoz kötődik, és az a cél, hogy már a farmról eleve fertőzésmentes tojás kerüljön az értékesítési láncba – így nem kell kezelni. Amerikában olyan csirkefarmok vannak, amelyeken kisebb területről több tojást tudnak beszedni, ám ezek jobban kitettek a szalmonellafertőzésnek. Ezért beszedés után mosni kell azokat és lehűteni, ám az egyszer lehűtött tojásokat már sosem lehet rizikó nélkül két óránál tovább szobahőmérsékleten hagyni.

Ezzel szemben Európában a farmokon kisebb az egy négyzetméterre jutó tojások száma, ám a szalmonellamentességet ott kell biztosítani. Az európai rendszer szerint a tojást nem szabad megmosni, mert azzal lejön a tojás héjáról az a burok, ami gátolja a gyorsabb megromlást, így viszont nem is kell lehűteni.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!