szerző:
hvg.hu

Első körben három milliárdot fizettek volna egy olyan ötödik kerületi ingatlanért, ami szakértők szerint ennek a háromszorosát is megéri. A Zrínyi utca ingatlan sorsa kedden dől el, de szinte biztos, hogy nagyot bukik rajta az állam.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. szombaton 2,77 milliárdos kikiáltási áron árverésre bocsátott egy ingatlant. A Bazilika közelében található Zrínyi utcai ingatlan a szakértők szerint ennek háromszorosát is megéri. (A Google Street View-on itt tudja megnézni a Zrínyi utca 3.-at) Az ötmilliónként ugró licit mellett kemény verseny kellene ahhoz, hogy az ingatlant ne áron alul adja el az állami vagyonkezelő.

A szombati árverésen végül  3,08 milliárdért - vagyis jóval a valós érték alatt - kelt el a Four Seasons mögött lévő ingatlan, de a technikai problémák miatt vasárnap megismételték a licitet.

Ekkor már 3,8 milliárdnál járt a győztes licit, de megint lehalasztották az árverést, ugyanúgy technikai problémákra hivatkozva. Az utolsó állapot szerint kedden dől el az ingatlan sorsa.

©

A bizalom ára

A 444.hu szúrta ki, hogy hiába nyer az egyik licitáló, és helyezi a teljes vételárat ügyvédi letétbe, attól még nem veheti birtokba az épületet. A nyertes vevő ugyanis köteles ingyen bérbeadni az épületet az ott működő állami intézménynek, az OGYÉI-nek egészen addig, amíg az MNV át nem költözteti azt. Ugyanakkor semmi sem kötelezi az MNV-t, hogy így tegyen. Mégis akkor miért költ valaki milliárdokat egy olyan ingatlanra, amit nem is használhat?

A cikk szerint ebből az következik, hogy a licitáló valószínűleg abban bízik, hogy az MNV belátható időn belül kiköltözteti az állami intézményt. Könnyű kitalálni, hogy mit is kell a bizalom alatt érteni.

Offshore cégek a láthatáron

A nyilvános  licitnapló alapján 2 licitálót tudott beazonosítani a 444. Az egyikük, Rudolf Györgyné egy Perbete Zrt. nevű cég nevében licitál a milliárdos épületre, és nagy valószínűséggel itt lakik:

©

A másik licitálót Rózsa Juditnak hívják, a II. kerületben lakik. Valószínűleg nem a saját nevében jár el: a cégadatbázisok szerint számos offshore tulajdonú cégben benne van cégvezetőként.

A 444 cikke szerint a Zrínyi utca 3. esetében látott módszer nem egyedi. Hasonló körülmények között került új tulajdonoshoz a szintén 5. kerületi Biarritz-ház és egy Andrássy-úti palota is. Előbbi a Rogán Antallal kapcsolatba hozható Carion-cégcsoport egyik fontos emberéhez, Papp Ádámhoz került, míg a palota Tiborcz István üzlettársáé, a West Hungária Bau-csoport tulajdonosáé, Paár Attiláé lett.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!