szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A gazdaságkutató felmérése szerint elképesztő ütemben kúszik felfelé a fővárosi lakáspiaci index, az országos átlag viszont gyakorlatilag nem változott az előző évhez képest. A felmérésben részt vevő cégek és magánszemélyek további árnövekedésre számítanak.

Tovább javultak a fővárosi lakáspiaci várakozások a GKI Gazdaságkutató Zrt. januári felmérése szerint. A vidéki körzetekben kisebb elbizonytalanodást tapasztaltak, de a kilátások továbbra is alapvetően optimisták.

A teljes ingatlanpiaci várakozásokat jelző GKI-MGYOSZ fővárosi ingatlanpiaci index az előző negyedévhez képest minimálisan nőtt, míg az ország egészére vonatkozó jelzőszám 3 ponttal magasabb az egy negyedévvel ezelőttinél. Az egy évvel ezelőtti értékeket mindkét mutató 7-7 ponttal haladta meg – közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.

A GKI negyedévente szervez felmérést a vállalatok, az ingatlanokkal foglalkozó cégek, valamint a lakosság ingatlanpiaci terveinek, kilátásainak feltérképezésére. A januári felmérés során 110, ingatlanokkal foglalkozó cég, valamint 949 vállalat válaszolt, a lakossági minta pedig reprezentatív, ezerfős volt.

Az ingatlanos cégek, illetve a lakosság várakozásait jelző fővárosi lakáspiaci index értéke mintegy 2 ponttal javult, míg az országos gyakorlatilag nem változott tavaly októberhez képest. Az egy évvel ezelőttinél a fővárosi index 7, az országos 4 ponttal van feljebb. A budapesti index értéke utoljára 2006-ban állt ilyen magasan, ami 11 éves csúcsot jelent.

Az elemzés szerint Budapesten nőttek az áremelkedési várakozások is.

Tavaly októberben a válaszadók 28 százaléka számított emelkedő árakra, idén januárban már 47 százalékuk,

a stagnáló árakra számítók aránya ugyanekkor 53-ról 45 százalékra csökkent. A főváros egészét jellemző, a következő egy évre várt átlagos árnövekedés megközelítette a 3 százalékot.

Az ország keleti részén minimális, 1 százalék körüli, a nyugatiban 3 százalékot közelítő dinamika valószínű. Az új építésű lakások árainál jelentős többség, 62 százalék vár áremelkedést, ennek mértéke 4-6 százalékos lehet.

Leszállóágban a telkek

Az építési telkek piacán a felmérés résztvevői a korábbinál kisebb pörgésre számítanak. A válaszadók szerint 2016-ban az előző évhez képest átlagosan 8 százalékkal emelkedtek a telekárak, a fővárosban ennél is gyorsabb, 12 százalék körüli áremelkedést érzékeltek. Az ingatlanokkal foglalkozó cégek szerint a következő 12 hónapban 4-6 százalék közötti áremelkedés valószínű a telekpiacon.

Az irodabérleti díjak terén a stagnálásra számítók vannak többségben, országos átlagban 61 százalék az arányuk, növekedést 35 százalék vár. A számszerű prognózisok arra utalnak, hogy Budapesten és környékén 3 százalék körüli díjemelkedésre lehet számítani, vidéken, különösen a keleti országrészben ennél jóval kisebb lehet a növekedés mértéke.

Az üzlethelyiségek bérleti díja nagy szórással, de átlagosan 1-2 százalékkal nőhet, a keleti országrészben kevésbé.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!