szerző:
Sztojcsev Iván

A szerényebb számítások szerint is a tízmilliárd forintot közelíti az összeg, ami eddig az olimpiai pályázatra ment el. A pályázati anyagok mellett a hazai reklámozásra költöttek nagyon sokat, az árak pedig menet közben egyre tovább nőnek.

Már eddig is milliárdok mentek el az olimpiai pályázatra, pedig még hét hónapig lehet kampányolni a rendezési jogért. Lenne néhány nagy vesztese annak, ha idő előtt visszavonnák a budapesti jelentkezést.

Az olimpia kiadásai két nagy csoportra oszthatóak: egyrészt költeni kell a pályázatra, másrészt a hazai reklámozásra is százmilliók folynak el. Maga a jelentkezés sem volt ingyenes, de ez a többi kiadáshoz képest szinte aprópénz: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság akkori árfolyamon 77 millió forintnak megfelelő eurót kért el 2015-ben azért, hogy Budapest beadhassa a jelentkezését. A java azonban csak ezután jött.

A NOB-döntésig eljutni sem olcsó

A pályázat három körből állt – ennek jelentősége azokban az időkben volt, amikor tucatjával jelentkeztek a városok az olimpiarendezésre, és menet közben is szűkíteni kellett a listán. Most, amikor csak négy város jutott el egyáltalán a jelentkezésig, Róma pedig menet közben ki is szállt, a NOB nem engedné meg magának a blamázst, hogy saját maga szórjon ki indulókat, de a három pályázati fordulót csak megtartották. Így aztán mindegyikhez szükség volt anyagokra; a legutóbbit épp a hónap elején adták le. Az olimpiai hatástanulmányt a PricewaterhouseCoopers állította össze, 480 millió forintért. A cég ezen kívül még 240 millió forintot kapott a pályázati kérdőív elkészítéséért.

©

A pályázat előkészítéséért a Budapest 2024 Zrt. felel. A 2016 elején megalakult cégnek fele-fele részben a Magyar Olimpiai Bizottság, illetve a fővárosi önkormányzat a tulajdonosa. A Népszabadság még tavaly ősszel szerezte meg a pontos számokat: addig 6,5 milliárd forintot költöttek el, de ez az összeg csak tovább nőtt később – ha a szerényebb számításoknál maradunk, akkor is legalább 8 milliárd forint körül tarthat most.

A szerződéseik közül a legnagyobb tétel a PwC-nek, valamint a lausanne-i székhelyű Event Knowledge Services SA-nak és a londoni M-Integrated Solution Ltd. kommunikációs ügynökségnek jut a pályázat benyújtásával összefüggő tanácsaikért. Eredetileg 5,1 milliárd forintról volt szó, de utána több lépcsőfokban már 7,2 milliárdra nőtt az összeg. A legutóbbi, januári drágulást egészen elképesztő módon magyarázták: az indoklás szerint olyan, előre nem látható események miatt nőtt az ár, mint például hogy a rómaiak visszavonták a saját pályázatukat.

Ez még mindig semmi ahhoz képest, ha megkapnánk az olimpiát
Az igazán nagy költekezés akkor kezdődhetne csak, ha megkapnánk a rendezői jogot. Még ha az igen optimista 774 milliárd forintos becslésnél maradunk, ez is több, mint a másfélszerese volna a 4-es metró árának. Ahogy összeszámoltuk, a legnagyobb gigaberuházások árai átlagosan több mint ötszörösükre nőttek menet közben. A kormány pedig nemrég garanciát vállalt arra, hogy fizetné, ha veszteséges lenne az olimpia. De ha a mostani terveket tartanánk, egy átlagos magyar így 2-3-szor annyit fizethetne az olimpiáért, mint egy francia vagy egy kaliforniai. A stadionhelyzetben sokkal jobban állnak a riválisaink, és a közlekedési terveikben is előttünk járnak.

De nagy pénzek mentek el a reklámozásra is. 1,3 milliárd forintot kapott az FTC Zrt. vezérigazgatójának, Orosz Pálnak a cége, a Humán Telex Kft. is, a Media Insight Médiaügynökség Kft.-vel közösen. A feladatuk a hazai reklámozás volt, a közösségi média mellett kitelepültek a legnagyobb fesztiválokra, a riói közvetítések alatt vásároltak támogatói tévés spotokat, valamint szakmai konferenciát is szerveztek. Eredetileg 700 millió forintot kaptak ezekre a célokra, amit gyorsan 900 millióra növeltek, a tavaly karácsonyi nagy osztogatáskor pedig újabb 410 millióval növelte meg a kormány a keretüket. Igaz, a teljes összeget nem költötték el, tavaly novemberig 360 millió forint ment ki. Aztán az év végén a Humán Telex Kft. a Mindshare Médiaügynökség Kft.-vel közösen nyert még 3+1 milliárd forintot, hogy megtervezzék és lebonyolítsák a Társadalmi párbeszéd az olimpiáért 2017-es kampányait. A kisebb szerződések között is voltak érdekesek, például a Nézőpont-csoporthoz tartozó Médianéző Kft. 7,6 millió forintért végzett sajtófigyelési és -elemzési feladatokat.

Egy titokzatos ingatlanberuházásra is fény derült – az már megítélés kérdése, hogy ennek a 16,5 milliárd forintos költségét az olimpia árába számítjuk-e. Az állam ugyanis még 2014-ben vette meg azt a céget, amely a leendő olimpiai atlétikai stadion területét birtokolja. Lázár János erről azt mondta: olyan beruházások is elkészülnek, amelyekre akkor is sort kerítenének, ha nem a mienk lenne a rendezési jog. Ez a számítási technika nem egyedi: már az olimpiarendezés 774 milliárdos árát is úgy számolták ki, hogy 11 stadion és más sportközpont építését vagy fejlesztését egyszerűen abba a körbe sorolták, amely amúgy is megépülne.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Mizsur András Itthon

266 ezer aláírás! A Momentum megtette a magáét, megfutamodik-e a hatalom?

A Momentum Mozgalom bejelentette, hogy a pártokkal együtt 266 ezer aláírást gyűjtöttek a budapesti olimpiai pályázatról szóló népszavazási kezdeményezéshez. Ez még korántsem jelenti azt, hogy automatikusan kiírják a népszavazást, jogi csatározásokra számíthatunk, bár Orbán Viktor máris hárítja magától az olimpia ügyét.

Kézzel emelték le a kocsit az alá szorult gyerekről a rendőrök Kiskunhalason

Kézzel emelték le a kocsit az alá szorult gyerekről a rendőrök Kiskunhalason

Doku360: "Ezek a srácok filmdrogosok voltak, én is az voltam"

Doku360: "Ezek a srácok filmdrogosok voltak, én is az voltam"

8500 éves emberi fogakat fedeztek fel Törökországban, de nem értik, milyen funkciójuk volt

8500 éves emberi fogakat fedeztek fel Törökországban, de nem értik, milyen funkciójuk volt

Orbán: készen állunk egy új Közép-Európa felépítésére

Orbán: készen állunk egy új Közép-Európa felépítésére

Józsefváros előző, fideszes vezetése mozijegyeket vett több százezer forintért, Pikó Andrásék rászoruló gyerekeknek adják

Józsefváros előző, fideszes vezetése mozijegyeket vett több százezer forintért, Pikó Andrásék rászoruló gyerekeknek adják

Még pörög az építőipar, de már látszik az aranykor vége

Még pörög az építőipar, de már látszik az aranykor vége