szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az energiaárakat szabályozó szlovák hivatal is szembement az ország miniszterelnökével, aki a rezsiszámlák széttépésére szólította fel az embereket. Robert Fico akciójával nem a lakosság jár a legjobban. Így néz ki a rezsicsökkentés a szomszédban.

Tépjék szét a villany- és gázszámlákat, mert túl magas a rezsi – nemes egyszerűséggel erre kérte nemrég a szlovákokat Robert Fico. Ha egy hivatalban lévő miniszterelnök ilyesmit mond, akkor arra tippelhetnénk, hogy választás közeledik, ám a szomszédban erről még nincs szó.

Szlovákia lakói nincsenek könnyű helyzetben: Fico akciója óta a kormány és az árakat megállapító hivatal egymásnak tökéletesen ellentmondó nyilatkozatokkal bombázza őket, teljesen lehetetlen átlátni, kinek higgyenek, komolyan kell-e venni a már kipostázott számlákat. Fico a minap ugyanis újra megerősítette: nyugodtan szét lehet tépni a számlát, januártól visszamenőleg állapítanak majd meg új díjakat. Az árszabályozási hivatal (ÚRSO) azonban azt állítja, nincs visszamenőleges árcsökkentés, márciustól jönnek az új árak.

Úgy nőtt a rezsi, hogy olcsóbb lett az áram

A szlovák rezsi valójában úgy nőtt a kormány beavatkozása előtt, hogy az áram ára eközben csökkent. Az árakat szabályozó hivatal ugyanis a fix rendszerüzemeltetési díjat emelte meg látványosan – volt olyan település, ahol 800 százalékkal. Végül ezt a tételt vitték vissza a 2016-os szintre. A drágulás Közép-Szlovákiában lett volna a legnagyobb: az ottani regionális áramszolgáltató, az SSE-D a legolcsóbb árkategóriában több mint kétszeresére emelte a fix díjat. A helyiek úgy számolnak, hogy egy kisvállalkozó évente 1000-1500 euróval többet fizetett volna az áramért, ha maradtak volna az év elején meghirdetett tarifák.

Ami a lakossági fogyasztókat illeti: mivel az idei tél kimondottan hideg volt, természetes, hogy a legtöbbeknél nagyot nő a rezsi. Az ÚRSO-hoz mintegy 60 ezer lakossági panasz érkezett a megugró árak miatt, elsősorban az ország középső részéből. A szlovák statisztikai hivatal már csak a kormány közbelépése után adta ki az inflációs adatokat: decemberhez képest az áram 2,9, a gáz 1,6 százalékkal lett olcsóbb.

A történet úgy indult, mint bármelyik országban, ahol néhány politikus úgy gondolja, a bonyolult piaci folyamatok elemzésénél sokkal kifizetődőbb a populizmus. Fico januárban egyszerűen úgy indokolta, miért kellene összetépni a számlákat: ha a világpiacon csökkennek az energiaárak, akkor nem nőhetnek Szlovákiában sem. A miniszterelnöknek néhány kínos pillanatot ezután a parlamentben is át kellett élnie. Az ellenzék bizalmatlansági indítvánnyal próbálta volna leváltani, és az egy pillanatig sem volt ugyan kétséges, hogy ez nem fog sikerülni (végül 70 képviselő szavazott a kormány maradására, 60 a bukásra), a kormányfőnek így is magyarázkodnia kellett, miért lett több lakossági fogyasztó számlája magasabb, amikor a tavalyi kampányban rezsicsökkentést ígértek.

Pirossal keretezve az adott időszak (általában évi elszámolás)
©

A vita egyik leglátványosabb pillanata az volt, amikor az egyik ellenzéki párt elnöke egy, a rezsi növekedése miatt szenvedő szlovák özvegyasszony fotóját mutogatta a parlamentben. Első körben megvonták tőle a szót, mert képi illusztrációkat használt, majd másnapra a kormány kiderítette, hogy a képen szereplő nő már meghalt, és egyébként is cseh volt.

A kormány a díjak emelkedésének a bűnbakját is hamar megtalálta: a hibás Ficóék szerint a Hálózati Ágazatokat Szabályozó Hivatal (ÚRSO). Ennek a szervezetnek a feladata az, hogy a rezsidíjakat meghatározza, és papíron független ugyan a kormánytól, a kabinet ezek után mégis arra utasította, hogy állítsa vissza az árakat a 2016-os szintre. A szervezet elnöke, Jozef Holjencik ezután bejelentette a lemondását.

Nagyotmondó politikusok, bonyolult kérdésekre adott leegyszerűsítő válasz, és könnyen megtalált bűnbak – idáig ismerős lehet a helyzet mindenki számára. A szlovákok akár örülhetnének is, hogy mégis olcsóbb lesz az áram és a gáz (sőt, a hivatal azóta már azon dolgozik, hogy a víz ára se nőhessen), de a rezsiháború nyertesei – Magyarországgal ellentétben – nem a lakossági fogyasztók. Ott ugyanis nincs megkülönböztetés a fogyasztók között, így a rendelkezésekből azok profitálnak többet, akik sokat fogyasztanak, tehát a nagy cégek és az önkormányzatok.

©

Nincs döntés a külföldiek nélkül

A legnagyobb nyertes azonban maga az állam lehet. Minden hangzatos szólam mögött ugyanis az igazi tét az: mekkora befolyása lehet az államnak az energetikai cégekben. A szlovák kormány azért érezheti magát rosszul az energiaügyek miatt, mert hiába van az államnak többségi tulajdona a szektor cégeiben, döntéseket nem hozhatnak a külföldi vállalatok nélkül.

Ha az állam valóban ellenőrizné ezeket a vállalatokat, nem lenne probléma semmivel Szlovákiában. Tudatosítsák, hogy a társaságok óriási nyeresége a privatizálók zsebébe folyik

– mondta nemrég Fico.

Az áram elosztásáért felelős három regionális cégnek 51 százalékos tulajdonosa az állam, de a szerződéseik szerint a kisebbségi tulajdonos magáncégek nélkül nem lehet stratégiai kérdésekben dönteni. Az ismert nagyvállalatok közül az E.On és az RWE csoport van jelen a szlovák piacon. A gázellátásban, ahol az SPP nevű cég végzi a munkát, szintén 51 százalékos tulajdonos az állam, a kisebbségi tulajdon pedig az E.On Ruhrgas és a GdF Suez közös holdingjáé.

A szlovák energiaszektor átalakulása nem előzmény nélküli. A nagy áramtermelő cég, a Slovenske Elektrarne 66 százalékban most még az olasz Enel tulajdona, a maradék egyharmad pedig az államé. Csakhogy az olaszok és Ficóék még 2015-ben megegyeztek: az állam 51 százalékos többségi tulajdont vásárolhat a cégben. Mindez mostanáig még nem történt meg, a szerződés szerint több feltételnek kell teljesülnie, hogy sor kerüljön a tulajdonosváltásra.

A kormány pedig most arról tárgyal, miképp lehetne nagyobb a befolyása az energiacégekben. Peter Ziga gazdasági miniszter arról beszélt: egy új törvényt terjeszthetnek be, ha a stratégiai szektorokban egy külföldi befektető eladná a részesedését, akkor erre az államnak automatikusan elővásárlási joga lenne. Arra több terv is létezik, hogy miként kontrollálná a kormány az energiacégeket. Egy közös energetikai holding gondolata is felvetődött, ahogy az is, hogy a gazdasági minisztériumhoz kerüljenek a tulajdonosi jogok. Akárhogy is alakuljanak a részletkérdések, annyi most biztosnak látszik: az árak befagyasztásának látványos ígérete mögött az állam próbál hozzáférni az energiacégekhez.

Így kerülnék ki a brüsszeli pofont

A magyar rezsicsökkentés 2013 elején indult el, a 2014-es választásig alig másfél év alatt több lépésben 20 százalékkal csökkentek az energiaárak. A lakossági gáz- és áramár mérséklése után jöhetett a távhő, a víziközmű és a PB-gáz, valamint a szemétszállítás is. A rezsicsökkentés most is téma Magyarországon, arról pedig sok kétségünk nem lehet, hogy a jövő tavaszi választásig ez így is marad. Orbán Viktor a héten a parlamentben már arról beszélt, hogy harcban állunk az EU-val emiatt is: mint mondta, Magyarország ragaszkodik az energiaár-meghatározás jogához, ez nem költöztethető Brüsszelbe.

Valójában az Európai Bizottságnak nem a hatósági árral van baja, hanem azzal, hogy a tarifát nem egy független szervezet, hanem a kormány határozza meg, ráadásul a legutóbbi módosítás óta rendeletben, ami ellen nincs fellebbezés. Brüsszeli kritika az is, hogy a rendszerhasználati díj mértéke attól függ, hogy a felhasználó magánszemély vagy cég, a csökkentés pedig csak a lakossági fogyasztóknak jár.

Ebbe a hibába a szlovákok valószínűleg nem futnak bele. Ami pedig az árak meghatározását illeti: amíg nálunk az árakat meghatározó Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal kormányszerv, a szlovákoknál a hivatal papíron független, a kormány mindössze kérheti tőle, hogy mit tegyen.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!