szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Érdemes lesz sietni, mert a 600 milliós keret gyorsan kifogyhat, de figyelem: aki előbb pályázik, azt automatikusan kizárják.

Már elérhető a háztartási nagygépcsere program pályázati oldala – jelentette be az Otthon Melege Programot koordináló Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A program keretében energiatakarékos hűtő- vagy fagyasztókészülék, mosó- vagy mosó-szárítógép szerezhető be a bolti árnál 25-45 ezer forinttal olcsóbban.

Pályázni egyelőre nem lehet: a támogatási kérelmeket augusztus 7. és 28. között, régiónként eltérő időpontokban lehet majd benyújtani. Azt, hogy pontosan hogyan és mikor, azt a mostantól éles internetes oldalról lehet megtudni. A hgcs2017.nfsi.hu címen elérhető dokumentumok alapján erre kell ügyelni:

  • A támogatást magyar adóazonosítóval rendelkező magánszemélyek vehetik igénybe.
  • A pályázóknak nem lehet adótartozásuk és uniós támogatási szerződésben nekik felróható elmaradás.
  • Lakcímkártyával kell igazolniuk, hogy ott laknak, ahová a háztartási gépet be akarják szerelni.
  • Nem pályázhat, aki az előző években kiírt pályázatokon nyert és a támogatott berendezés ott működik, ahol most is laknak.

A támogatás mértéke attól függ, mennyire energiatakarékos a gép: az A+ energiaosztályba tartozó gépeknél 25 ezerrel, az A++-nál 40 ezerrel, az A+++ esetében 45 ezer forinttal kevesebbet kell fizetni a nyerteseknek. Fontos, hogy a kedvezmény nem haladhatja meg a bolti ár 50 százalékát. Vagyis egy 70 ezer forintos, A+++ hűtőnél csak 35 ezer forint jár.

A támogatási kérelmeket régiónként eltérő időpontokban nyújthatják majd be az ügyfélkapus regisztrációval rendelkező magánszemélyek a pályázati portálon keresztül, elektronikus úton.

A pályázati útmutatóból az is kiderül, pontosan mikor lehet leadni a kérelmeket. Érdemes sietni, de fontos, hogy aki előbb küldi be a pályázatot, azt automatikusan elutasítja a rendszer. A pályázat elbírálásáról az érintettek a döntést követő 15 napon belül kapnak tájékoztatást, de az eredményt a pályázat internetes oldalán is meg lehet majd találni. A kézbesítés után 90 napon belül kell megvásárolni a gépet. (Korábban megvásárolt gépekre nem lehet támogatást kérni.) Azt, hogy hol lehet majd gépet venni, még nem tudni, a pályázaton ugyanis augusztus 4-től regisztrálhatnak majd a kereskedők.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"A bankok elvették, a kormány visszaadja" -  ki jár jól az újabb hitelesmentő csomaggal?

"A bankok elvették, a kormány visszaadja" - ki jár jól az újabb hitelesmentő csomaggal?

Fotók: így néz ki a Huawei összehajtható telefonja, februárban érkezik a mobil

Fotók: így néz ki a Huawei összehajtható telefonja, februárban érkezik a mobil

Pár ezer forinttal és vízforralóval csábítaná magához az állami áramszolgáltató az E.ON ügyfeleit

Pár ezer forinttal és vízforralóval csábítaná magához az állami áramszolgáltató az E.ON ügyfeleit

Három ember kezében van a világ olajpiaca, fohászkodjunk, hogy ne kapjanak össze

Három ember kezében van a világ olajpiaca, fohászkodjunk, hogy ne kapjanak össze

Megoldás, ha másik bolygóra költözünk? A gyerekek Hawkinggal értenek egyet

Megoldás, ha másik bolygóra költözünk? A gyerekek Hawkinggal értenek egyet

A Kutyapárt a Gruevszki-ügyről: Putyint még jó lenne befogadni

A Kutyapárt a Gruevszki-ügyről: Putyint még jó lenne befogadni