szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A fideszes Bánki Erik javaslatára már a röplabdába is áramolhatnak a taopénzek, a felesége éppen a röplabdaszövetségnél tölt be magas pozíciót.

Éppen Bánki Eriknek, a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnökének javaslatára vált látványcsapatsporttá és került a taopénzek által támogatott rendszerbe a röplabda, akinek felesége, Bánki Ágnes a Magyar Röplabdaszövetség strand- és szabadidősröplabda-bizottságának elnöke – írja a Magyar Nemzet.

Az Országgyűlés százötven igen és harmincnégy nem szavazattal, öt tartózkodás mellett fogadta el a fideszes képviselő módosító javaslatát, amely alapján a röplabdás sportszervezetek is részesülhetnek társaságiadó-kedvezményekben. Bánki Ágnes a hírt lelkendezve kommentálta a Nemzeti Sportnak.

A taorendszerben a vállalkozások a társasági adójuk egy részét az államkassza helyett sportszervezetnek utalhatják, Bánki módosító javaslata pedig most kibővítette a taopénzekből részesülő látványcsapatsportok körét, így a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda és a jégkorong mellé bekerült a röplabda is.

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára egy írásbeli válaszában azt írta, 2011 óta a múlt év végéig a kiemelt öt látványsportágba bő 394 milliárd forintnyi támogatási kérelmet hagytak jóvá, amiből közel 320 milliárdot le is hívtak az igénylő sportszervezetek.

A lap hozzáteszi, ez a pénz nagyjából háromszorosa annak, mint amennyit a szociális és gyermekvédelmi intézményrendszerre szán az idén az állam, és a kétharmada a teljes magyar felsőoktatás éves költségvetésének, holott a most lezárult 2016–2017-es taoszezon végéig sincs benne minden az említett 320 milliárdban.

Rétvári kitért arra is, hogy 2011 óta 1618 labdarúgó- és 34 vízilabda-sportszervezet elszámolását zárták le, bár az nem derült ki, hogy ennyi sportszervezetet ellenőriztek-e hat éven keresztül, vagy ennyi támogatási programot néztek-e meg.

A Magyar Vízilabda Szövetség csak 2011–2013-ban 566 millió forint értékben tárt fel visszaéléseket tagszervezeteinél, de a szabálytalankodó sportszervezetek ezután is gyűjthettek támogatást. A Transparency International (TI) közérdekűadat-igénylésben kérdezett rá, hogy mi lett a rosszul felhasznált százmilliókkal, az Emmi közlése szerint pedig a 2011–2012-es szezon óta 43 vízilabda-sportszervezettől kértek vissza támogatási összeget, vagyis alapból többtől, mint ahánynál a Rétvári által megfogalmazott válasz szerint lezárták az elszámolást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!