szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Matolcsy György több munkatársa is annak a doktori iskolának a hallgatója, amelyet a jegybanki alapítványok hoztak létre Pécsen. A hallgatók egy jó része 300 ezres havi ösztöndíjat is kap a jegybanki alapítványoktól.

Matolcsy György jegybankjának dolgozói közül többen is, illetve az MNB-s alapítványokhoz köthető több ember is annak a doktori iskolának a hallgatója, amelyben szép summára tehetnek szert a képzésben részt vevők, ugyanis épp a jegybanki alapítványok adnak hozzá ösztöndíjat – írja a 24.hu. A lap szerint ugyanitt olyan doktorandusz hallgatók is vannak, akik az egy éve privatizált, és Matolcsy közelébe került MKB Bankban dolgoznak.

Tavaly ősszel az derült ki, hogy Matolcsy barátnője és jegybanki munkatársa, Vajda Zita a Pécsi Tudományegyetem Földtudományi Doktori Iskolájának hallgatója, legutóbb pedig a Magyar Nemzet írt arról, hogy a Fidesz kommunikációs vezetője, Hidvéghi Balázs, aki az MNB-ben elnöki tanácsadó, majd szóvivő is volt, valamint a felesége is ugyanoda jár, és részesülnek is a fejenkénti havi 300 ezer forintos ösztöndíjban.

A 24.hu-nak emellett nagyjából másfél tucat MNB-s alkalmazottat sikerült azonosítania a szóban forgó doktori iskola hallgatói között, köztük magas beosztásban dolgozó jegybanki alkalmazottakat:

  • itt tanul az MNB második legjobban fizetett tisztségviselője, Palotai Dániel is, aki az MNB-ben havi bruttó 4,95 millió forintot keres, és bár az egyik MNB-alapítványnál felügyelőbizottsági tag, ennek ellenére havi 300 ezer forintot kap az alapítványoktól a doktori iskola ösztöndíjprogramjának keretében. Palotai egyébként eddig nem sokat foglalkozott geopolitikai kérdésekkel, inkább nyugdíjkérdésekben merült el, a kamatdöntések előkészítésében vett részt, a monetáris stratégiához járult hozzá, a makrogazdasági területért volt felelős a Matolcsy-vezette Nemzetgazdasági Minisztériumban, most pedig a gazdaságtudományi ügyekért felelős ügyvezető az MNB-ben. Külön érdekesség, hogy a doktori iskolában olyan ember Palotai témavezetője, aki a jegybanki ranglétrán nem jutott el az ő szintjére: Lehmann Kristóf a monetáris stratégia főosztályvezetője most.
  • a doktori iskola hallgatói között van Matolcsy elnöki kabinetjének korábbi vezetője, Horváth Marcell is, aki most a nemzetközi kapcsolatok igazgatóságot irányítja az MNB-ben, illetve az egyik jegybanki alapítvány, a PADI felügyelőbizottságának tagja.
  • hallgató egy volt IX. kerületi rendőrkapitány, Kohári Péter is, aki közel három és fél évet töltött a Matolcsy-féle jegybankban a bankbiztonsági területen vezetőként.
  • ugyanígy geopolitikát tanul Csizmadia Norbert is, aki már az NGM-ben is Matolcsyval dolgozott, az MNB-ben pedig korábban gazdaságstratégiáért felelős ügyvezető volt, hozzá tartoztak a jegybanki alapítványok, most a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány (Pageo) kuratóriumának az elnöke, és további két jegybanki alapítvány (a PADOC és a PADMA) kuratóriumában is tag. E három posztjáért több mint havi bruttó 2,1 millió forint illeti meg, ehhez jöhet a doktori iskolából még havi 300 ezer forint (adómentes) ösztöndíj. Vagyis Csizmadia bár a geopolitika kutatására létrehozott jegybanki alapítvány vezetője, most a geopolitikai doktori iskola hallgatója, korábban pedig éppen az általa vezetett alapítvány volt a fő mozgatórugója a Pécsi Tudományegyetem Földtudományok Doktori Iskolájával való összefogásnak a 2015-ben alapított Geopolitikai Doktori Program létrehozására.
  • a szintén hallgató Anton Bendarzsevszkij a Pageo igazgatója, illetve az alapítvány kutatóintézetének, a Geopolitikai Kutatóintézetnek a vezetője is, mégis geopolitikát tanul.
  • szintén ennél az alapítványnál, illetve a kutatóintézeténél dolgozik Gere László, aki ugyancsak hallgatója a doktori iskolának.
  • a doktori iskola hallgatója az a Kante Awa, aki Nagy Rózának, Matolcsy korábbi bizalmasának a lánya, és egy 100 százalékban az MNB tulajdonában levő cég, a GIRO Zrt. cégjegyzésre jogosult munkavállalója, humánpolitikai vezetője.
  • feltűnik a hallgatók között Patakiné Gramantik Ildikó is, aki már az NGM-ben is együtt dolgozott Matolcsyval, tavaly őszig pedig az egyik jegybanki alapítvány, a PADS igazgatója volt, és benne volt a hat jegybanki alapítvány által tulajdonolt Optima Befektetési Zrt. igazgatóságában, valamint a jegybanki alapítványok által létrehozott cégek, a Ferida Zrt. és a Kasselik-Ház Zrt. igazgatóságában is, továbbá az MKB-Pannónia Egészség- és Önsegélyező Pénztár ügyvezetője volt. Ezeket ugyan leadta, de így is maradt két posztja: az MKB Üzemeltetési Kft. ügyvezetője és az MKB Bank cégjegyzésre jogosult munkavállalói között is megtalálni.
  • a doktori iskola hallgatói között tűnik fel Halápi Dóra is, aki a PADMA kuratóriumának tagja mind a mai napig, ezért pedig havi bő bruttó 630 ezer forint illeti meg, és ügyvédi munkákért több jegybanki alapítványtól – köztük volt a Pageo is – havi félmillió forintot kapott, de az MKB-Pannónia Egészség- és Önsegélyező Pénztár igazgatóságában is tag volt.

A 24.hu kitér arra, hogy bár nem tudni, hogy mindenki kap-e ösztöndíjat a felsoroltak közül, a doktori iskola vezetője, Dövényi Zoltán azt mondta a lapnak, hogy körülbelül 60-an vannak azok, akik most fejezték be a második évüket a Földtudományi Doktori Iskolában, közülük hárman kapnak állami – havi durván 100 ezer forintos – ösztöndíjat, míg 8-9 ember nem kap sem állami, sem Pallas Athéné-féle ösztöndíjat, vagyis a hatvanból 48-49 lehet azoknak száma, akiknek az ösztöndíja a jegybanki alapítványok által biztosított kasszából származik. A most első évüket elvégzettekkel további körülbelül hússzal nőhet a végső soron a jegybanki alapítványok által dotált hallgatók száma.

Dövényi személyiségi jogokra hivatkozva nem árulta el, hogy pontosan kik azok a doktori iskola hallgatói közül, akik a jegybankban dolgoznak vagy a jegybanki alapítványokhoz köthetők. A lap bár kereste az MNB-t és az alapítványokat is, hogy pontosan hányan járnak tőlük a pécsi doktori iskolába, és kik ők, nem kaptak választ a kérdéseikre.

A doktori programban a jegybanki alapítványok biztosítják a tekintélyes összegű ösztöndíj fedezetét, és bár az alapítványok utalják át a Pécsi Tudományegyetemnek az ösztöndíjakra fordítható összeget, a pénzt az egyetem, illetve a doktori iskola fizeti ki az ösztöndíjasoknak. A pályázatokat a Pécsi Tudományegyetemhez, illetve a doktori iskolához nyújtják be az aspiránsok, és a doktori iskola tanácsa hozza meg a döntést arról, ki kap ösztöndíjat, de van egy ösztöndíjműhelynek nevezett előkészítő testület, amelybe négy tagot az alapítványok delegálnak, négyet pedig a doktori iskola.

Mivel az alapítványok pénze bizonyítottan közpénz, így a 24.hu rámutat, valójában adófizetői pénzeket adnak a jegybanki alapítványok olyanoknak, akik magukhoz az alapítványokhoz, vagy épp a jegybankhoz köthetők.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kivégeztek az Egyesült Államokban egy koronavírus-fertőzött sorozatgyilkost

Kivégeztek az Egyesült Államokban egy koronavírus-fertőzött sorozatgyilkost

Olyanok is kaphattak koronavírus elleni oltást, akik még nem jogosultak rá

Olyanok is kaphattak koronavírus elleni oltást, akik még nem jogosultak rá

Újra alternatív valóságba került a kormánymédia, amikor Orbán Gáspár ügyével kell foglalkozniuk

Újra alternatív valóságba került a kormánymédia, amikor Orbán Gáspár ügyével kell foglalkozniuk