szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sztrájkba léptek a Tesco dolgozói, de a Lidl sem úszta meg botrány nélkül a hetet. A Nébih horror valóságshow-t forgatott, és dugába dőlt az észak-koreai bizniszünk. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Péntek délután elindult a Tesco dolgozóinak sztrájkja, a munkabeszüntetést délután 4 órakor kezdték el az áruházakban. Az akció aznap éjfélig tartott, majd szombaton egész nap folytatódott.

A dolgozók magasabb bért követelnek, a sztrájkot már régóta belengették, csak az időzítése volt kérdéses.

Szimpatizál a sztrájkolókkal?

Furcsa módszerrel vett ki vagy tervez kivenni több tízmillió forintot az Orbán család egyik cégéből a miniszterelnök édesapja és testvére, a két Orbán Győző – közölte a Magyar Nemzet. A Gánt Kő és Tőzeg Kft.-nek 35-35 milliós áruszállításból vagy szolgáltatásból származó kötelezettsége áll fenn a két Orbán Győzővel szemben, a tulajdonosok valószínűleg ingatlant adnak bérbe a társaságnak.

A cégnek azonban egyetlen olyan ingatlanja sincs, amely bő 70 millió forintot érne, olyan pedig egyáltalán nincs, amelyet ennyiért kellene bérelni. Különösen, hogy a bérelt ingatlan tulajdoni lapjából az derül ki, hogy jelen esetben egy Hahót külterületén található, postai cím nélküli, nagyjából 6600 négyzetméteres területről van szó.

Mi lehet a rejtélyes ingatlanon?

A prágai érsek szerint a Lidl görög hetét meg kellene bélyegezni. Dominik Duka egy levélben írta ezt, amelyet a csehországi görög nagykövetnek küldött. A botrány oka pedig az, hogy a Lidl bizonyos termékeinek csomagolásán Szantorini templomai láthatóak – csakhogy a tetejükről hiányzik a kereszt.

A Lidl azt mondja, azért törölte a fotókról a kereszteket, mert politikailag és vallásilag is meg szeretné őrizni a semlegességét. Marian Jurecka agrárminiszter is megszólalt az ügyben, szerinte majd a vevők a vásárlásaikkal eldöntik, hogy tetszik-e nekik a kampány vagy sem.

A retusált kupola az itthon árusított termékeken is látszik

A Lidl csehországi szóvivője hangsúlyozta, hogy senkit sem akartak megbántani, a csomagolást egyébként nem Csehországban tervezték, és a termékeket számos országban árulják így. Ez annyira így van, hogy augusztus végén Magyarországon is ugyanezzel a fotóval futtatta a Lidl a görög termékeket.

Önnek is feltűnt, hogy a templomokon nincs kereszt?

Anglia vezető szupermarketláncának vezérigazgatója elég plasztikusan próbálta felhívni a figyelmet arra, hogy ha a Brexit kapcsán nem születik meg a megfelelő megállapodás, akkor mi fog történni. „A friss élelmiszer ott fog megrohadni a határon, amíg arra vár, hogy bejusson az országba” – jelentette ki Mike Coupe.

Jelenleg nincs ellenőrzés a szigetországba az unióból érkező áruknál, de a Brexit után lesz, ha nem sikerül másképp megállapodni. Márpedig az Egyesült Királyságban az élelmiszerek harmada uniós importból származik, és a kivitelben is az élelmiszer a legnagyobb tétel.

Mi a megoldás?

A hét képe: Rózsaszínben játszó csokoládét fejlesztett ki a Callebaut nevű cég.

©

Még a Nébih ellenőrei is ritkán tapasztalnak olyan állapotokat egy vágóhídon, mint amilyenekkel egy tiszavasvári egységben szembesültek – derül ki a hatóság közleményéből. A fagyasztásra szánt termékeket több napig a folyosón tárolták, a vágószalagról közvetlenül a padozatra hullottak a csirkék, az emberi fogyasztásra szánt szárnyasok testét a földről szedték össze a dolgozók.

©

A szakemberek nemcsak a vágóhidat, hanem az ott bérvágatást végző élelmiszer-vállalkozás termékeit is ellenőrizték, aminek során eddig több mint 24 tonna nem nyomon követhető, jelöletlen, illetve emberi fogyasztásra alkalmatlan terméket vontak ki a forgalomból.Az érintett vállalkozásokkal szemben együttesen milliós nagyságrendű bírság várható.

Mi jut eszébe erről?

Magyarországgal is megszakíthatja a kereskedelmi kapcsolatokat az Egyesült Államok, legalábbis ha Washington beváltja Donald Trump legújabb fenyegetését. Az amerikai elnök a legújabb észak-koreai rakétateszt után azt posztolta a Twitterre: az Egyesült Államok azt fontolgatja, hogy minden olyan országgal megszakítja a kereskedelmet, amely Észak-Koreával üzleti kapcsolatban van.

Márpedig Magyarország ezek közé tartozik. Az észak-koreai külgazdasági hivatal 2016-os összesítése szerint hazánk rajta van azon a 82 országból álló listán, amely a kereskedelmi partnereket tartalmazza.

Mi a legfőbb exportcikkünk Észak-Koreába?

Hiába ígérte a kormány, hogy több tízezer nyugdíjas állhat munkába a nyugdíjas-szövetkezetekben, egyelőre nem tolonganak az idősek, hogy dolgozhassanak. Eddig néhány száz nyugdíjas talált így munkát - mondták el a nagyobb szövetkezetek.

A legtöbb álláslehetőséget a fővárosban kínálják. Jellemzően bolti kisegítő munkákhoz keresnek nyugdíjasokat, de el lehet menni a Mikulásgyárba karácsonyi ajándékokat csomagolni, vagy épp egy csokoládéüzem gyártósorára. Az egész országban ez a csokigyári munka a második legjobban fizetett, 1100 forintos órabérért hívják a nyugdíjasokat – igaz, részmunkaidőről szó sincs, reggel hattól délután kettőig tart a műszak. Az egyetlen hely, ahol még ennél is jobb órabért kínálnak, egy ajkai műanyaggyár, ahol a fröccsöntőgép kezeléséért óránként 900-1170 forintot fizetnek.

Mit dolgozzanak a nyugdíjasok?

Ha ezt a cikket érdekesnek találta, van még: kövesse és ha tetszik, ossza meg ismerőseivel a gazdasági rovat Facebook-oldalának bejegyzéseit!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Timothy Snyder: A rasszizmus miatt hatott a Trump-hívők összeesküvés-elmélete

Timothy Snyder: A rasszizmus miatt hatott a Trump-hívők összeesküvés-elmélete

Tavaly több áramot termeltek megújuló forrásból Európában, mint fosszilis tüzelőanyagokból

Tavaly több áramot termeltek megújuló forrásból Európában, mint fosszilis tüzelőanyagokból

Weinstein áldozatai 17 millió dollárt kaphatnak

Weinstein áldozatai 17 millió dollárt kaphatnak