Szabó M. István
Szabó M. István
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tényleg sérülhet a tető, ha a napelemes rendszer telepítése miatt meg kell bontani? Mennyit kell várni a szolgáltatói engedélyre? Ki és mikor kapcsolhatja rá a kis háztartási naperőművet a hálózatra? Egy példán keresztül bemutatjuk.

Patszegiék háza előtt augusztus közepén – azon a napon, ahogy azt az alig három héttel korábban aláírt szerződés megkötésekor a kivitelező képviselője megígérte –, reggel 8 órakor leparkolt egy kisteherautó. Négy kezeslábasba öltözött férfi szállt ki belőle a Veszprémhez közeli településen, és kezdett a raktérből kipakolni. Felbukkanásuk az utcában sem volt különösebben meglepő, ahogyan az sem, hogy a furgon tetejéről hosszú fémidomokat, a raktérből pedig kartondobozokat és zárt fülesdobozokban fúrót, vésőt és más munkaeszközöket vettek elő, majd közel egy tucat napelempanelt is kipakoltak. A negyvenes évei második felében járó családfő kinyitotta nekik a kaput, hogy megkezdődhessen az utóbbi évek legnagyobb családi vállalkozásának finiselése.

A kivitelezők nem teljesen ismeretlen terepre érkezetek, a csapatot irányító szakember korábban már járt a háznál. Ő végezte egy hónappal korábban a helyszíni felmérést. Ami arra is jó alkalomnak bizonyult, hogy ne csak az épületben számukra szükséges paramétereket (tetőszerkezet típusa, kora és állapota, lehetéséges kábelezési útvonalak számba vétele stb.) mérjék fel, hanem, hogy mindent átbeszélhessenek a megrendelővel, és az ügyfél számára javaslatokat tegyenek a napelemes rendszer kialakítására. A telepítést megkönnyíti és felgyorsítja, ha a kivitelező a szerelési munkálatokra már kész tervvel érkezik. (*Megjegyzés: Noha az utcában több házra is szerelt már ugyanez a cég, mint Patszegiéknél, a cikkben nem kívántak névvel szerepelni. Így a napelemrendszer telepítésével kapcsolatban a megrendelőtől hallottakhoz a témában ugyancsak naprakész Gershoj Energia Kft. mérnökétől, Tóth Tamástól kértünk szakmai kontrollt.)

Képünk illusztráció!
©

Irány a tető!

Azt, hogy a szerződéskötés után mikor mennek a munkások a tetőre napelemet telepíteni, függ az engedély megszerzésének időpontjáról, az installálandó rendszer méreteitől és annak komponenseitől (a napelemtáblák és főként az inverterek típusától és márkájától), de idén már az tekinthető általánosnak, hogy még a nyári szezonban is az engedély megszerzésétől számított 3 héten belül összeállíthatóvá vált a telepítőcsomag. Patszegiék nem tudták, de utólag is köszönik, hogy a kivitelező már a szerződéskötést követő napon elindította a szükséges engedélyeztetési folyamatot az áramszolgáltatónál. A napelemes rendszert ugyanis a szolgáltató előzetes engedélye után telepíthet a kivitelező – hiszen ebben a dokumentumban köti ki a hálózatra csatlakoztatás feltételeit és követelményeit.

Az 5 kW-nál kisebb teljesítményű háztartási kiserőművek hálózati telepítési ideje jelentős mértékben lerövidült. Arra azonban várni kell, hogy a kiépített napelemrendszerek valóban dolgozni kezdhessenek. A mennyit kérdése erősen szolgáltatófüggő, de több rendszertelepítő cég elmondása alapján úgy tűnik, hogy a Dunántúlon (lényegében az E.On területén) ez lehet akár csak 2 hét is, de az Elmű-Émásznál gyakoribb a 3-4 hónapos ügyintézés, az állami céggé vált, alföldi területen szolgáltató Démásznál pedig akár 6 hónapot is várni kell a válaszra.

Képünk illusztáció
©

Cseréptörés veszélye nélkül

A telepítésvezetővel három embere érkezett meg Patszegiékhez. A 2,5 kilowattos rendszerhez szükséges napelemtáblák installálásához ketten már 9 óra után a tetőn dolgoztak, a harmadik szaki pedig a lakásban a belső villanyszerelési munkálatokat kezdte meg. Eddig a telepítésvezető a tulajdonosnak a néhány éve felújított háztetővel kapcsolatos aggodalmát is leszerelte. A rögzítéstechnológiai kötések bemutatása meggyőzően demonstrálta, hogy a miért marad sértetlen a tető a napelempaneleket tartó sínek felszerelése után, miért nem kell elmozdítani még néhány cserepet sem, és miért nem kell tartani a beázásoktól. A technológiai megoldás kulcsa, hogy a tartókonzolok valójában nem a cserepekre, hanem az alattuk futó tetőlécezésre terhelődnek, anélkül, hogy a cserepeket megbontanák vagy megsérülhetnének.

A tetőn dolgozó páros rutinosan, néhány óra alatt összeillesztette a 10 napelempanelből álló polikristályos rendszert. Eközben a házban a villanyszerelő újra egyeztette a tulajdonossal, hogy a bejövő vezetékek számára hová jelölték ki a nyomvonalat, hol lesznek faltörések, és a fúrási pontok is a megfelelő helyre kerültek-e; illetve: hogy a munka során sehol nem kereszteznek más (víz-, gáz-, vagy villamos) vezetékeket.

Mivel a lakás fogyasztói hálózata eleve ide volt bekötve, csak a napelemek által termelt árammennyiséget a rendszerbe beszállító vezetéket kellett megépíteni. (A kivitelező tapasztalata szerint elég gyakran előfordul, hogy az adott épületben van olyan törzsvezeték, amely betáplálási pontként használható, és közelebb van a napelemekhez, mint a villanyóraszekrény. Ilyenkor a belső munkálatok szinte észrevétlenek maradnak, mivel elég e belső elosztóra rácsatlakozni.) A bontási, fúrási és kábelezési munka jár ugyan némi törmelékkel és porral, de erre Patszegiék előre készültek.

Képünk illusztráció
©

Délután a villanyszerelő már a földelést és az érintésvédelemi előírásoknak megfelelőséget vizsgálta, ennek végeztével a telepítésvezető egy kötelező check listán végig menve, lépésről lépésre újra ellenőrizte a kiépített rendszert. Miután mindent rendben talált, majd a rövid időre bekapcsolt rendszer mellett beállítják a monitorozáshoz szükséges eszközöket is, a munka részükről befejeződött.

A munkának vége, lehet számolni

Délutánra gyakorlatilag a hálózatra kapcsolásra kész állapotba hozták a háztetőre telepített rendszert. Áramtalanították is az épületet (vagyis: lekapcsolták a hálózatról), majd így, “üresben” rákötve a napelemrendszert a ház belső hálózatára, ellenőrizték a rendszer működését. A telepítés ezzel befejeződött, de a hálózatra kapcsolással még várni kellett. A kivitelező, aki a csatlakozási dokumentációt és a tervezéstől a telepítésig szükséges összes eljáráshoz szükséges ügyintézési feladatot is magára vállalta, a napelemes rendszert kikapcsolt állapotban hagyta hátra a távozásakor. Ez így kötelező, mivel a működtetéséhez az áramszolgáltató jóváhagyása kell, ehhez pedig minden esetben egy villanyóracserén keresztül vezet az út. (Az oda-vissza mérő áramfogyasztásmérő – ahogyan a hagyományos villanyórák is – az áramszolgáltató tulajdona, így annak cseréjét, valamint hitelesítését is a cég által megbízott szakemberek végzik el.) Erre másfél hetet vártak Patszegiék; a meglévő villanyóraszekrénybe került a rendszer központi mérőegység, beszerelése és a napelemes rendszer bekapcsolása azonban alig másfél óra alatt megtörtént. A család úgy számol, hogy a másfél millió forintot éppen meghaladó összegű beruházás 11 év múlva megtérülhet. Vagyis 2028-tól már valóban ingyen jutnak áramhoz.

*

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Bárki láthatja a celeb gyerekének megszületését – iszonyú indulatokat kavart a videó

Bárki láthatja a celeb gyerekének megszületését – iszonyú indulatokat kavart a videó

12 GB RAM és ventilátor is kerülhet az ütős új androidos telefonba

12 GB RAM és ventilátor is kerülhet az ütős új androidos telefonba

Nem tudják még a Néppártban, leváltják-e Szájert

Nem tudják még a Néppártban, leváltják-e Szájert

Fülke: Orbán a szájszagú fasisztákból is képes bikinis lányt varázsolni

Fülke: Orbán a szájszagú fasisztákból is képes bikinis lányt varázsolni

TV2 vs. Staudt Gábor: karaktergyilkosságnak indult, helyreigazítás lett belőle

TV2 vs. Staudt Gábor: karaktergyilkosságnak indult, helyreigazítás lett belőle

Gozsdu-szóvivő: Egyik incidens sem ok nélkül történt

Gozsdu-szóvivő: Egyik incidens sem ok nélkül történt