szerző:
HVG
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A jelenleginél is többen mennek majd külföldre dolgozni, nőnek a vagyoni különbségek, de a nemek jövedelmi viszonyai kiegyenlítődnek – ezt várja a következő 10 évtől a Z generáció, derül ki a Medián friss felméréséből.

A 14–25 évesek, az úgynevezett Z generáció számára a tájékozódás kiemelkedően legfontosabb eszköze a világháló. Kétharmaduk számára a közösségi oldalak, illetve az online hírportálok jelentik az első számú információforrást, és a személyes kapcsolatrendszer jelentősége is messze megelőzi a hagyományos médiáét, a tévéét, a rádióét és a nyomtatott sajtóét. Szinte mindenki (99 százalék) fenn van a Facebookon: abszolút többségük naponta legalább egy-két órát közösségi oldalakon tölt, elsősorban chateléssel. Az online médiából származó politikai-közéleti tájékozódásban kimagasló az index.hu szerepe, a második helyért pedig a hvg.hu és a 444.hu verseng. Valamelyest lemaradva követi ezeket az origo.hu és a 24.hu, míg a bulvárosabb hírforrások és a napilapok online változatai ennél kisebb közönséget vonzanak. Bő négytizedük (de a 20 évesnél fiatalabbaknak már a fele!) nem közvetlenül keresi fel a hírforrásokat, hanem az ismerősei Facebook-megosztásai nyomán jut el az információkhoz – derül ki a Medián friss felméréséből.

©

A migráció kapcsán az iszlám európai befolyásának erősödését a válaszadók kétötöde tartja valószínűnek, de azt, hogy Magyarországon nőne a muszlimok vagy az arabok száma, sokkal kevesebben vélik. A legtöbben a cigányok létszámának növekedését valószínűsítik, de ezt is csak minden negyedik válaszadó említette.

A többség gazdasági várakozása szerint mind a foglalkoztatottak számában, mind a gazdasági teljesítményben nő a nagy nemzetközi vállalatok súlya 2027-ig. Ami a személyes jövőképet illeti, a fiatalok négyötöde úgy tervezi, hogy tíz év múlva egyetemi végzettsége lesz, és a többségük arra számít, hogy alkalmazottként fog dolgozni, de már kétötöd azok aránya, akik elképzelésük szerint vállalkozók lesznek. Fizikai munkát – reményei szerint – csupán minden hatodik-hetedik válaszadó fog végezni.

©

A mai viszonyokkal számolva átlagosan bruttó 269 ezer forintot tartanak olyan fizetésnek, amiért a tervezett képzettségükkel már elmennének dolgozni, és 420 ezer forintot tartanak már kifejezetten jó fizetésnek. A munkahelyválasztásnál a fizetés jelentősége kiemelkedő: a válaszok 80 százalékában szerepelt, és minden negyedik válaszadó szerint ez a legfontosabb. Ezt a biztos állás és a munkahely hangulata követi. A fiatalabbak az idősebbeknél nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a körülményeknek, a külföldi munka lehetőségének és az erős vezetésnek.

A válaszadók négyötöde párkapcsolatban kíván élni, a többségük házasságban. A fiatalok arra számítanak, hogy tíz év múlva átlagosan 2,2 gyerekük lesz –  több gyereket „terveznek” a nők, mint a férfiak és a Z generáció idősebbjei.

Módszertan

Az adatfelvétel online kérdőívvel készült, amit a Facebook- és egyéb hirdetésekkel toborzott, nyereményjátékkal ösztönzött válaszadók 2017. július 11-e és augusztus 2-a között töltöttek ki. A felmérés időtartama alatt 9099 ív kitöltését kezdték meg, de csak 659-et zártak le, vagyis jutottak a végéig. A felmérés a British Telecom számára készült.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A bírók kiborultak Handóra: "Most nem a lóláb, az egész ló kilógott"

A bírók kiborultak Handóra: "Most nem a lóláb, az egész ló kilógott"

Trump: felmondjuk a nukleáris erőkről szóló megállapodást

Trump: felmondjuk a nukleáris erőkről szóló megállapodást

Jogsi nélkül, részegen, bekábítózva csapódott a fának autójával

Jogsi nélkül, részegen, bekábítózva csapódott a fának autójával

Egyetlen fotó tökéletesen megmutatja a világ leggazdagabb emberének átalakulását

Egyetlen fotó tökéletesen megmutatja a világ leggazdagabb emberének átalakulását

Hogyan lehetünk jobbak a munkánkban?

Hogyan lehetünk jobbak a munkánkban?

Ne lepődjön meg, ha Budapesten elmegy egy utcai hirdetés mellett, és bejelez a telefonja

Ne lepődjön meg, ha Budapesten elmegy egy utcai hirdetés mellett, és bejelez a telefonja