szerző:
hvg.hu

A Városligetben található Vakok Kertje elkerített marad, egyedi kártyás rendszerrel végzik majd a beléptetést. Az alapstruktúra marad, de mindent felújítanak. Egy akadálymentes épületet is felhúznak, benne mellékhelyiséggel.

Nemsokára elindul a Városliget táj- és kertépítészeti megújításának első üteme, ennek részeként jövő márciusra teljesen felújítják a Vakok Kertjét, ami Magyarország első, kifejezetten vakok és gyengénlátók pihenését szolgáló, csaknem egyhektáros parkrészlete – ígéri a Városliget Zrt.

A Vakok Kertjét 1972-ben alakították ki, nem messze onnan található a Vakok Állami Intézete.

A felújított kert is elkerített lesz, és továbbra is vakok, látássérültek számára lesz korlátlanul hozzáférhető. A beléptetés egyedi kártyás rendszer segítségével történik, amely a mostaninál biztonságosabb és kényelmesebb hozzáférést biztosít majd a látogatóknak – ígérik.

A kert alapstruktúrája megmarad, de a speciálisan burkolt sugár irányú utakat és körutakat újjáépítik, valamint egy új parki sétányt is kialakítanak. A támfalakat, korlátokat, a növényzetet, csobogókat, vízmedencéket, játszófelületeket és a pergolát is felújítják. A támfalakhoz Braille-feliratokat is tartalmazó korlátot telepítenek.

©
©

A régi faház helyett új, speciálisan a vakok igényeihez igazodó akadálymentes épületet húznak fel, benne mellékhelyiségekkel. Beépített szekrények is lesznek a kertben használatos játszóeszközök, kisebb szerszámok tárolásához.

A játszó- és sportrészt a kert nyugati oldalára teszik át, így az épülettől és a mellette lévő pihenő zónától távolabb lehet majd zajosabb tevékenységet folytatni, így lengőtekézni, hintázni vagy speciális asztaliteniszt játszani.

A játszórész színezett gumiburkolattal elkülönített részén homokozó és zenélő játékok is lesznek. A halmozottan sérült gyerekek számára néhány speciálisan kifejlesztett játékelemmel készülnek a tervezők.

A kert felújítását október végén kezdik.

A Ligetet megújító tájépítészeti pályázatot annak idején a Garten Studio nyerte.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!