szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem sokkal a forradalom kitörése előtt utazott Lipcsébe a Budapest Honvéd csapata, akiket néhány besúgó kísért a stadionavató meccsre.

1956 nyarán a Honvéd labdarúgócsapata stadionavatóra indult a keletnémet Lipcsébe, de a kéthetes programot egy csehszlovák vendégeskedés is színesítette. Az érsekújvári Lokomotív vendégeként a csapat három hírverő mérkőzést játszott az akkori Csehszlovákia magyarlakta településein, miközben a focista-feleségek a csehszlovák kirakatok árukészletét nézték át. A játékosok nagybevásárlását majd a megvásárolt portéka hazahozatalát egy sajátos alku könnyítette meg a Besúgnak blog cikke szerint.

A labdarúgók hivatalosan nem mentek szabadságra, és az úgynevezett „szabadságolási pénzt” sem kapták meg, pénzjutalomban részesülhettek a mérkőzések után és a kint megvásárolt áruikat vámmentesen hozhatták haza Magyarországra. A csapatot elkísérő "Kajlik Sándor" fedőnéven jelentő besúgó beszámolója alapján „Lipcsében a mérkőzés megnyerése után a labdarúgók márkában kapták meg a prémiumot Hegyi Gyula elvtárs közbenjárására.

Ezen a pénzen legtöbben rádiókat vásároltak, amelyre szintén Hegyi elvtárs intézkedett, hogy ajándékpapírokat kaptak a vásárolt holmikra… A vásárolt holmikra a cseh elvtársak szintén adtak ajándékpapírokat

Az ajándékpapírral ellátott tárgyak így vámmentesen hozhatták haza a játékosok. Azonban mégis volt, ami már nem csúszott át a határon a beszámoló alapján. A  a keletnémet ajándékutalványokon túl a csehszlovák utalványok közül nem mindet fogadták el. Így fordulhatott elő, hogy

a 22 darab csehszlovák hűtőt nem engedték be Magyarországra, mivel ekkora mennyiséget csak a kereskedelmi miniszter engedélyével engedhetnek át.

A hűtők végül csak megérkeztek Magyarországra, mivel maga Kajlik Sándor kapta a feladatot, hogy intézkedjen az ügyben Prágában. Az ÁVH csehszlovák belügyes kapcsolatait felhasználva,három óra leforgása alatt el is rendeződött az ügy.

Ezután a magyar követségre mentem, ahonnan telefonáltam Budapestre, hogy el van intézve minden, pénteken utazom haza, várjanak bennünket Komáromba teherkocsival. A cseh vámőrség a miniszteri engedély felmutatása után minden további nélkül átengedte a jégszekrényeket a határon

- írta Kajlik. A futballisták családjai azonban nem sokáig élvezhették a jégszekrényeket, hiszen októberben a forradalom kitörése után sokuk emigrált az országból. Kajlik viszont maradt és 1957-ben a dél-amerikai túráról hazaérkező futballistafeleségek hazahozatalában is szerepet vállalt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!