Tetszett a cikk?

Kevés megosztóbb politikus van. Hívei szerint az orosz államfő talpra állította hazáját míg bírálói azzal vádolják, dollármilliárdokat rabolt maga és családja számára.

Kis vagyon, kevés stróman, nagy vagyon, sok stróman. Míg egyes országokban egy korábban középszerű, ám a Facebook-alapító Mark Zuckerbergnél még így is okosabb gázszerelő szerzett hirtelen mesés vagyont, addig Oroszországban többek között egy volt hentesre, egy csellistára és egy szállítmányozási cég alkalmazottjára mosolygott rá a vaknak tűnő szerencse.  

Pjotr Kolbin – a 65 éves Putyin gyermekkori barátja – a Novaja Gazeta című ellenzéki újság és a kelet- és közép-európai oknyomozó újságírókat tömörítő szervezet, az OCCRP szerint 550 millió dolláros vagyont gyűjtött, a zenész és e mellett ugyancsak Putyin-bizalmas Szergej Roldugin kétmilliárdot rakott össze, míg az államfő rokona, a szállítmányozó Mihail Selomov 575 milliónál tart.  

Szergej Roldugin
©

A három strómannak tűnő bizalmas közül csak Roldugin ismerte el, hogy sok a pénze, viszont azt állította, a nála megjelenő hatalmas összegeket gazdag orosz üzletemberek adják össze, s a pénzből drága hangszereket vesznek a fiatal tehetségeknek. Az OCCRP – és az ismert és rejtőzködő offshore lovagok ügyeit napvilágra hozó kiszivárogtatók – szerint a vagyonok valós tulajdonosa valószínűleg Putyin, s a megbízhatónak tartott haverok és rokonok csak a nevüket adják némi százalékért cserébe.  

Hivatalosan Putyin nem áll túl jól: fizetése ugyan évente 120 ezer dollár körül van, az államfőnek alig van megtakarítása, a vagyona két lakásból és egy autóból áll.  

Putyin egyik lányának, Jekatyerinának viszont hivatalosan is van mit a tejbe aprítania. Az akrobatikus rock and roll nagy kedvelőjének számító elnöki csemete férje Kirill Samalov, Putyin egyik barátjának fia, s a fiatal házaspár moszkvai pénzügyi szakértők szerint legalább kétmilliárd dolláros vagyont halmozott már fel. Samalov és apja is a szűk elitbe tartozik: Nyikolaj Samalov az orosz felső körök bankjának számító Bank Rosszija egyik fő tulajdonosa, míg fia, Kirill olajban és gázban utazik, s tulajdonának egy részét a szintén Putyin-barátnak számító Gennagyij Timcsenkótól vásárolta meg. A pár vagyonának egyik ékköve egy több millió dollárt érő ház, a francia tengerpart egyik legszebb városában, Biarritzban.  

Kirill Shamalov
©

Sztanyiszlav Belkovszkij, ismert orosz politológus – egykor a Kremlhez közel álló tanácsadó – néhány évvel ezelőtt előbb 40, majd 70 milliárd dollárra becsülte az orosz vezető valós vagyonát, s azt állította, hogy Putyinnak egyebek mellett a Szurgutnyeftyegaz nevű cégben, valamint a Gazprom állami energetikai monopóliumban van részesedése, míg az amerikai kormányzat szerint Putyin a Svájcban bejegyzett energiakereskedő cégben, a Gunvorban is résztulajdonos. A nyugatra menekült orosz oligarcha, Szergej Kolesznyikov pedig azt állította a BBC-nek, hogy Putyin nem csak az állami pénzekhez fér hozzá, hanem megcsapolhatja az orosz milliárdosok vagyonát is. Kolesznyikov szerint Putyinnak egy egymilliárd dollárt érő palotája van a Fekete-tenger partján, s e mellett további házakkal, jachtokkal, repülőgépekkel és egy értékes óragyűjteménnyel is rendelkezik. 

A hivatalos életrajz
A Leningrádban, munkáscsaládban született Putyin gyerekkora még egészen másképpen telt, egy társbérletben nőtt fel, s ismerősei szerint néha nélkülözések közepette élt. Ennek ellenére elvégezte a leningrádi egyetem jogi karát, s 1975-ben belépett a szovjet titkosszolgálathoz, a KGB-hez. Az 1980-as években Kelet-Németországba, Drezdába vezényelték, s amikor hazament, egykori tanára, a közben Leningrádról Szentpétervárra visszanevezett Néva-parti város polgármestere, Anatolij Szobcsak rábízta a külügyi kapcsolatok irányítását. 1996-ban Moszkvába ment, s pályája ettől kezdve kezdett meredeken felfelé ívelni. Borisz Jelcin akkori orosz államfő előbb megbízta a KGB örökébe lépett FSZB irányításával, majd 1999-ben miniszterelnököt csinált belőle, majd kinevezte utódjának. Moszkvai források szerint a Jelcin körül legyeskedő akkori oligarchák – többek között a néhány éve öngyilkosságot elkövető Borisz Berezovszkij – támogatták az általuk szürkének és nem túl ambiciózusnak tartott csinovnyik kinevezését, mert úgy gondolták, könnyű lesz majd bábként rángatni őt. Hamar kiderült, elszámolták magukat: a bábu életre kelt, s elérte azt, hogy csak azok az oligarchák tarthassák meg vagyonukat, akik nem szólnak bele a politikába. 
Vlagyimir Putyin és Borisz Jelcin megbeszélése 1998-ban
©

Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz olajipari vállalat ugyancsak nehéz sorban felnőtt akkori tulajdonosa úgy vélte, szembeszállhat Putyinnal, a tévedés sok év börtönbe, és majdnem teljes vagyonába került. Putyin 1999 óta megszakítás nélkül uralja – államfőként vagy miniszterelnökként – a 140 milliós országot, s szinte biztosra vehető, hogy megnyeri a jövő tavasszal esedékes elnökválasztást is. A támogatottságot annak is köszönheti, hogy részben helyreállította az „Orosz birodalom” tekintélyét: elnöksége elején legyőzte a függetlenségpárti csecseneket, 2008-ban megleckéztette Grúziát, 2014-ben elfoglalta a Krím-félszigetet Ukrajnától, az utóbbi hónapokban pedig már a távoli Szíriában is bevetette a hadsereget. S miközben dollármilliárdokat költ a haderő fejlesztésére – ez az összeg még mindig jóval kisebb, mint az amerikai katonai költségvetés – azzal sokkolja szomszédjait, hogy megmondja, hány óra alatt lenne képes eljutni az orosz hadsereg az adott ország fővárosáig.

Népszerűsége annak ellenére nem csökken, hogy állítólag már legalább egy évtizede Alina Kabajeva olimpiai bajnok tornásznővel él együtt, s feleségétől, Ljudmillától – két lánya anyjától – csak 2013-ban vált el. S bár Kabajevától állítólag már gyermeke is született – legalábbis a nyilvánosság előtt – nem vállalta fel kapcsolatát. Kabajeva sem árul el sokat, nyilatkozataiban csak annyit mond, hogy megtalálta élete nagy szerelmét, s néha annyira jól érzi magát vele, hogy ez szinte félelemmel tölti el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!