Tetszett a cikk?

Csupán 34 millió fontnyi értékű vagyont hagyott hátra a 2013-ban öngyilkosságba menekült Borisz Berezovszkij, miközben tartozásai több mint 300 milliót tesznek ki. Az Oroszországból 2000-ben Nagy-Britanniába menekült üzletember másfél évtizeddel korábban 1,9 milliárd fontjával még rajta volt a Forbes milliárdos listáján is.

Néhány év alatt vesztette el milliárdjait Berezovszkij, s pályája azért tört meg, mert (bár matematikusként végzett) alaposan elszámította magát. Nem gondolt ugyanis arra, hogy Vlagyimir Putyin, aki jórészt neki köszönhette azt, hogy Borisz Jelcin után ő ülhetett be az orosz miniszterelnöki, majd államfői székbe, hamar önállósította magát, és nem tűrte el, hogy Berezovszkij, és a Jelcint befolyásoló többi oligarcha neki is megpróbálja megmondani, mit csináljon.

A stratégiai hiba következménye az lett, hogy az egyebek között az autó- és olajiparban meghatározó szerepet játszott Berezovszkij menekülni kényszerült, s vagyonát a jobban taktikázó oligarchák szerezzék meg. Például a Chelsea-tulajdonos Roman Abramovics, aki a legtöbb oligarchával együtt elfogadta azt a putyini aranyszabályt, hogy csak akkor tarthatják meg vagyonukat, ha nem avatkoznak bele a politikába. Abramovics például a részben a Berezovszkij kezében lévő Szibnyefty olajipari vállalatot szerezte meg, s amikor Berezovszkij egy angliai bíróságon próbált meg kártérítést kapni,  a kisemmizett üzletember vagyonának utolsó morzsáit a méregdrága ügyvédekre költötte.

©

A Londonban politikai menedékjogot kapott Berezovszkijt Oroszországban távollétében sikkasztás és csalás vádjával 13 éves börtönbüntetésre ítélték, s bár tagadta, hogy elkövette volna a terhére rótt cselekményeket, aligha valószínű, hogy teljesen ártatlan lett volna. Ahogy egyébként valószínűleg a többi oligarcha is elkövetett szabálytalanságokat, ám többségüket – a Putyinnal ugyancsak szembeszállt Mihail Hodorkovszkij és Vlagyimir Guszinszkij kivételével – nem vonták felelősségre.

Életének utolsó hónapjait a 67 éves Berezovszkij mély depresszióban élte le, s 2013 tavaszán volt élettársa lakásán találták meg holttestét: a hivatalos vizsgálat szerint az egykori oligarcha bezárkózott a fürdőszobába majd felkötötte magát. Családtagjai – köztük gyermekei anyja, aki most hiába próbál meg némi készpénzre szert tenni az örökségből – úgy vélik, Berezovszkij, csakúgy, mint a Londonban 2006-ban meggyilkolt egykori titkosszolgálati tiszt, Alekszandr Litvinyenko, ugyancsak merénylet áldozata lett. Néhány hónappal ezelőtt az orosz állam is megpróbálta rátenni a kezét a Berezovszkij-vagyon néhány megmaradt elemére, ám amikor lefoglaltak volna két franciaországi kastélyt, kiderült, a tulajdonjogot az előrelátó üzletember különféle cégeknek adta át, így azok elérhetetlenek maradtak Moszkva számára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt Helen McCrory, a Harry Potterből is ismert színésznő

Meghalt Helen McCrory, a Harry Potterből is ismert színésznő

Kész az ellenzéki előválasztás pontos menetrendje

Kész az ellenzéki előválasztás pontos menetrendje

Oroszország kiutasított tíz amerikai diplomatát, és hazaküldte a nagykövetet

Oroszország kiutasított tíz amerikai diplomatát, és hazaküldte a nagykövetet