szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pedig csak egy egyszerű street food ételről van szó.

Hiroe Tanaka apja a halálakor egy receptet hagyott lányára, melyben a nyársra húzott sült hús elkészítését írta le. Tanaka nagyon szerette ezt a Japánban street foodként árult, kushikatsunak nevezett ételt, és rengeteg időt töltött a tökéletesítésével. A kézzel írott feljegyzés 2008-ban megmentette azt az éttermet a csődtől, ahol Tanaka részmunkaidős alkalmazottként dolgozott. A lány később saját vállalatot is alapított, és multimilliomossá avanzsált; jelenleg a 82 millió dollárt érő Kushikatsu Tanaka Co. alelnöke – írta a Bloomberg.

„Naponta tisztelgek apám emléke előtt” mondja a 46 éves Tanaka. „Minden a recepttel kezdődött.” A kushikatsu nyársra húzott, tésztába forgatott, majd olajban kisütött húst és zöldségeket jelent, melyek mellé szószt is tálalnak. Osaka szigetén, ahol Tanaka felnőtt, a munkások kedvenc ebédjének számít, de Japán más részein kevésbé ismert. Gyerekkorában Tanaka annyira szerette az ételt, hogy apja a kedvéért kikísérletezte a tészta, a hús, a zöldségek és a szósz tökéletes arányát. Miután lánya 21 éves korában az apa meghalt, Tanaka hiába próbálkozott a kushikatsu reprodukálásával.

Felhagyva az egyetemi irodalmi tanulmányaival, Tanaka beállt Nuki oszakai bárjába dolgozni. Mikor Nuki megnyitotta tokiói éttermét, Tanaka odaköltözött, és tovább kísérletezett a kushikatsuval, de még profi szakácsok segítségével sem sikerült eltalálni a megfelelő arányokat. A 2008-as pénzügyi válság nem kímélte az éttermet, mely a csőd szélére került, és Nuki a bezárás mellett döntött. Tanaka éppen csomagolt, mikor apja régi feljegyzései között rábukkant a receptre. Ekkor még sem Nukinak, sem Tanakának nem voltak nagy reményei a kushikatsuval kapcsolatban: „Egyáltalán nem volt drámai a felfedezés” mondja Nuki. „Nem volt ráírva a receptre, hogy siker garantálva.”

„Pontosan olyan ízű volt, mint apám kushikatsuja” emlékszik vissza Tanaka. Nuki keresett egy kis étteremnek alkalmas ingatlant Tokió egy csendesebb környékén, átvitték a régi konyhai berendezéseiket, a hiányzó eszközöket pedig aukciókról szerezték be. „Sokan azt tanácsolták, ne csináljuk ezt, nem fog tetszeni a hely senkinek, mert nem voltak más boltok a környéken” mondja Nuki. A kétkedőknek azonban nem lett igazuk, a kifőzde híre vírusként terjedt. A nyitás után nem sokkal minden nap délután egy órára már hosszú sor kígyózott előtte, és további asztalokat kellett az utcán felállítani. A harmadik egységük nyitása után megjelent egy konkurens étterem is, ekkor döntötték el, hogy franchise-rendszert alapítanak.

Tanaka kezdetben nem rajongott a franchise ötletéért, később azonban belátta, hogy a versenytársak rosszabb receptjei ártanak az étel hírnevének. A cég jelenleg 146 étteremmel rendelkezik Japánban, és nyitottak egyet Hawaiin is. 2017-ben csaknem 3 millió dolláros bevételt könyveltek el, Tanaka 4 százalékos részesedése pedig több mint 3 millió dollárt ér. A cég szeptember elején tőzsdére ment, jövőre 40 új egység nyitását tervezik. A terjeszkedés üteme nagyon gyorsnak számít a japán vendéglátóiparban, de Tanaka szerint ez nem csak a 100 yenes (100 forintos) boltok stratégiája alkalmazásának köszönhető; a nagyon alacsony ár mellett a tökéletes recept is számít.

Kép forrása: Kushikatsu Tanaka Co.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!