szerző:
hvg.hu

Az MNB kártyás visszaélésekről közzétett adatai szerint az ügyfelek két év alatt összesen 200 millió forint kárt voltak kénytelenek állni. Ennek most vége, ráadásul más kedvező változások is életbe lépnek jövő héten.

A jelenlegi előírások szerint a bankkártya letiltását megelőzően negyvenötezer forintig a kártyabirtokosnak kell viselnie a kárt, a következő hét végére ez az összeg 15 ezer forintra olvad – írja Azenpenzem.hu. Ez az összeg a jövő héttől már csak 15 ezer forint lehet. Ez alól is mentesülhet a kártyabirtokos, ha a lopást a használat előtt nem észlelhette, a bank hibázott vagy nem biztosította megfelelően a letiltás lehetőségét, esetleg laza a hitelesítés (nincs minimum két azonosító).

Ráadásul nem ez az egyetlen ügyfélbarát intézkedés, mely január 13-án életbe lép. Január 13-ától a kártya ellopását vagy eltűnését bármikor fizetési kötelezettségtől mentesen lehet bejelenteni. A letiltás feloldására is ugyanezt írja el a jogszabály. A költségmentesség ugyanakkor csak magára a bejelentésre vonatkozik, a letiltási díj marad. A kártya, illetve az ahhoz tartozó PIN-kód ügyfél részére megküldésével összefüggő kockázat ezentúl a bankot terheli. A kártyapótlás díja pedig alacsonyabb lesz, a bankok ugyanis legfeljebb a pótlással összefüggésben ténylegesen és közvetlenül felmerülő költséget számíthatják fel.

Kedvező változás továbbá, hogy zároláskor a pénz nem tűnik el a számláról, de hozzá sem lehet férni. Ha a fizetési megbízás pontos összege a fizető fél általi jóváhagyás időpontjában még nem ismert (például bizonytalan végű szállodai tartózkodás és fogyasztás esetén), a pénzforgalmi szolgáltató csak abban az esetben foglalhat le pénzt, ha a fizető fél jóváhagyta a zárolás pontos összegét. A zárolást a tényleges fizetést követően haladéktalanul fel kell oldani.

A károk teljes összegének majdnem 12 százalékát eddig a kártyabirtokosok viselték, ez az arány azonban most biztosan jelentősen csökkent majd.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!