szerző:
hvg.hu

Elhunyt Verestóy Attila, az egyetlen olyan romániai politikus, aki 1990 óta folyamatosan tagja volt a törvényhozásnak.

Meghalt Verestóy Attila, az egyik leggazdagabb romániai magyar, az RMDSZ szenátora – írta meg a Transindex. A politikus 63 évet élt. Ő volt az egyetlen a román törvényhozásban, aki 1990 óta folyamatosan képviselő volt.

Verestóy Románia egyik leggazdagabb politikusa volt. Amikor tavaly a HVG bemutatta a leggazdagabb határon túli magyarokat, azt írta: Verestóy vagyonát 50 millió eurósra becslik Romániában, ezzel épp nem fért be az ország száz leggazdagabb embere közé.

Korábban gyakran vádolták azzal, hogy részese volt az erdélyi magyar faipari maffiának, amely az 1990-es években szinte letarolta az erdőket, jó pénzt keresve a faanyagon, ám Verestóy ezt a vádat mindig cáfolta. De egy korabeli minisztériumi jelentés szerint legalábbis sógorának cégei részesei voltak a faüzleteknek. Székelyudvarhelyen van egy bútorgyár, amelyben Verestóynak is jelentős részesedése volt. Sok cégbe befektetett az évek folyamán, a szeszgyártástól a médiáig, szállításig, volt fémmegmunkáló cége is Székelyudvarhelyen.

De sokat keresett a tőzsdén is, volt brókercége, és számos tőzsdei vállalatban részesedése. Egyes információk szerint korábban a magyar tőzsdén is aktív volt, s a parkettről ismerte azokat a fiatal brókereket, akikkel a Krónika című lapot gründolták Kolozsvárott. Persze fideszes hátszéllel, ami csak azért érdekes, mert Verestóy köztudottan a román, illetve magyar szocialistákhoz állt közel.

Az erdélyi szenátor egy ideig fő tulajdonosa volt a Hungastro nevű, étkezési jegyekkel foglalkozó cégnek, majd részesedését több millió euróért adta el. Hasonlóan nagyot kaszált akkor is, amikor a Rompetrol nevű cégben lévő részétől szabadult meg.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!