szerző:
Szlavkovits Rita

Ha vissza kell fizetnie a közvilágításra elköltött pénzt, akkor Lázár János szerint azt biztosan be fogják vasalni a Közgépen, mivel a program lebonyolítása idején Orbán Viktor vejének cégében az akkor még a miniszterelnök barátjának számító Simicska Lajos volt a főtulajdonos. A kancelláriaminiszter azt ígérte, hogy a hódmezővásárhelyi jegyző, amennyiben felhatalmazást kap az Európai Bizottságtól, akkor nyilvánosságra fogja hozni a vizsgálat részleteit. A 2015 óta tartó vizsgálat Lázár szerint a választási kampány része.

Reggel fél tízre hirtelen összehívta az újságírókat Hódmezővásárhelyre Lázár János, miután a 24.hu további részleteket közölt a közvilágítási projektekről, amelyekkel a miniszterelnök veje, Tiborcz István kereshetett szép summát. A cikkben, már cégek és magánszemélyek neve is szerepel, és a pályáztatás gyakorlatát is leírják.

A váratlanul összehívott sajtótájékoztatón azt elismerte Lázár János, hogy a városban lezajlott közvilágítási programot is vizsgálta az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF, amely december közepén 8 pontból álló észrevételt küldött az önkormányzatnak, amelyek Lázár szerint csupán technikai jellegűek. Lázár azt ígérte, hogy amennyiben az OLAF hozzájárul, akkor ennek a vizsgálatnak a részleteit nyilvánosságra hozza a város jegyzője.

Erről még annyit mondott a miniszter, hogy az OLAF ajánlása alapján bűncselekmény gyanújával vizsgálatot indít a magyar hatóság, ám ennek és az Európai Bizottság vizsgálatának lezárulta után derül ki, hogy kell-e visszafizetnie a közvilágítási projektek után, vagy sem.

Ha igen, akkor Lázár szerint azt behajtják a Közgépen, mivel ismeretei szerint a Hódmezővásárhelyen és más városokban a közvilágítási projekteket bonyolító cégek főtulajdonosa az akkor még a miniszterelnök barátjának számító Simicska volt. (Arról, hogy miért vásárolta meg Simicska Lajos Orbán vejének cégét, és attól milyen okokból vált meg, itt olvashatnak.)

Lázár úgy tudja, hogy a hódmezővásárhelyi jegyzőnél megtekintett iratokból az nem derül ki, hogy az itteni projektben az OLAF vizsgálta volna azt, hogy a tapasztalatokkal nem rendelkező, 9 millió forintos árbevétellel rendelkező cég hogyan lehetett befutó egy félmilliárd forintos pályázaton.

Erről egyébként Lázár a sajtótájékoztatón a következőket mondta: „Én kerestem Tiborcz Istvánt, mivel nem volt olyan magyar vállalkozás, amely a közvilágítási projektekben tapasztalattal bírt volna akkoriban”. Azt is megerősítette Lázár, hogy a miniszterelnök vejével már majd tíz éve ismerik egymást. A kancelláriaminiszter szerint az akkor a kiírt pályázatra jelentkező három cég közül a jelenleg Elios Zrt.-ként ismert cégé volt a legolcsóbb ajánlat.

Igaz, nem ment simán a dolog, ugyanis a legdrágább ajánlatot adó Tunsgram-Schréder Zrt. megtámadta a pályázati eredményt azzal, hogy tisztázzák, hogy építési, vagy beszerzési pályázatról van szó, de ezt a közbeszerzési döntőbizottság elutasította. Így végül a Tunsgram beszállítóként vehetett részt a projektban, 340 millió forintért adta el a ledes lámpatesteket a nyertes Eliosnak, amely végül 575 millió forint plusz áfáért cserélte ki az égőket Hódmezővásárhelyen.

Lázár hangsúlyozta a közvilágítási projekt hasznosságát, azt, hogy a Démászt végül sikerült a szolgáltatásból kiszorítaniuk, és 100 millió forintról 60 millióra csökkentették a városi közvilágítás költségeit.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egy éve mondta el Orbán a legbátrabb válaszát: Boldog karácsonyt

Egy éve mondta el Orbán a legbátrabb válaszát: Boldog karácsonyt

Szeméttel fűt és fuldoklik a fél ország, miközben lenne egy kézenfekvő és olcsó megoldás

Szeméttel fűt és fuldoklik a fél ország, miközben lenne egy kézenfekvő és olcsó megoldás

Olyan utcákat rajzol az Nvidia új programja, hogy azt hiszi, a valóságot látja – videó

Olyan utcákat rajzol az Nvidia új programja, hogy azt hiszi, a valóságot látja – videó

Szabadidő, eltartók és eltartottak a szép új világban

Szabadidő, eltartók és eltartottak a szép új világban

Még akad családi ház 15 millióért Budapesten

Még akad családi ház 15 millióért Budapesten

A kereszténységről kérdezi a KDNP a fiatalokat

A kereszténységről kérdezi a KDNP a fiatalokat