szerző:
Szlavkovits Rita
Tetszett a cikk?

Ha vissza kell fizetnie a közvilágításra elköltött pénzt, akkor Lázár János szerint azt biztosan be fogják vasalni a Közgépen, mivel a program lebonyolítása idején Orbán Viktor vejének cégében az akkor még a miniszterelnök barátjának számító Simicska Lajos volt a főtulajdonos. A kancelláriaminiszter azt ígérte, hogy a hódmezővásárhelyi jegyző, amennyiben felhatalmazást kap az Európai Bizottságtól, akkor nyilvánosságra fogja hozni a vizsgálat részleteit. A 2015 óta tartó vizsgálat Lázár szerint a választási kampány része.

Reggel fél tízre hirtelen összehívta az újságírókat Hódmezővásárhelyre Lázár János, miután a 24.hu további részleteket közölt a közvilágítási projektekről, amelyekkel a miniszterelnök veje, Tiborcz István kereshetett szép summát. A cikkben, már cégek és magánszemélyek neve is szerepel, és a pályáztatás gyakorlatát is leírják.

A váratlanul összehívott sajtótájékoztatón azt elismerte Lázár János, hogy a városban lezajlott közvilágítási programot is vizsgálta az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF, amely december közepén 8 pontból álló észrevételt küldött az önkormányzatnak, amelyek Lázár szerint csupán technikai jellegűek. Lázár azt ígérte, hogy amennyiben az OLAF hozzájárul, akkor ennek a vizsgálatnak a részleteit nyilvánosságra hozza a város jegyzője.

Erről még annyit mondott a miniszter, hogy az OLAF ajánlása alapján bűncselekmény gyanújával vizsgálatot indít a magyar hatóság, ám ennek és az Európai Bizottság vizsgálatának lezárulta után derül ki, hogy kell-e visszafizetnie a közvilágítási projektek után, vagy sem.

Ha igen, akkor Lázár szerint azt behajtják a Közgépen, mivel ismeretei szerint a Hódmezővásárhelyen és más városokban a közvilágítási projekteket bonyolító cégek főtulajdonosa az akkor még a miniszterelnök barátjának számító Simicska volt. (Arról, hogy miért vásárolta meg Simicska Lajos Orbán vejének cégét, és attól milyen okokból vált meg, itt olvashatnak.)

Lázár úgy tudja, hogy a hódmezővásárhelyi jegyzőnél megtekintett iratokból az nem derül ki, hogy az itteni projektben az OLAF vizsgálta volna azt, hogy a tapasztalatokkal nem rendelkező, 9 millió forintos árbevétellel rendelkező cég hogyan lehetett befutó egy félmilliárd forintos pályázaton.

Erről egyébként Lázár a sajtótájékoztatón a következőket mondta: „Én kerestem Tiborcz Istvánt, mivel nem volt olyan magyar vállalkozás, amely a közvilágítási projektekben tapasztalattal bírt volna akkoriban”. Azt is megerősítette Lázár, hogy a miniszterelnök vejével már majd tíz éve ismerik egymást. A kancelláriaminiszter szerint az akkor a kiírt pályázatra jelentkező három cég közül a jelenleg Elios Zrt.-ként ismert cégé volt a legolcsóbb ajánlat.

Igaz, nem ment simán a dolog, ugyanis a legdrágább ajánlatot adó Tunsgram-Schréder Zrt. megtámadta a pályázati eredményt azzal, hogy tisztázzák, hogy építési, vagy beszerzési pályázatról van szó, de ezt a közbeszerzési döntőbizottság elutasította. Így végül a Tunsgram beszállítóként vehetett részt a projektban, 340 millió forintért adta el a ledes lámpatesteket a nyertes Eliosnak, amely végül 575 millió forint plusz áfáért cserélte ki az égőket Hódmezővásárhelyen.

Lázár hangsúlyozta a közvilágítási projekt hasznosságát, azt, hogy a Démászt végül sikerült a szolgáltatásból kiszorítaniuk, és 100 millió forintról 60 millióra csökkentették a városi közvilágítás költségeit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kihagytátok a töltőt? A Samsung is megtrollkodta az Apple-t

Kihagytátok a töltőt? A Samsung is megtrollkodta az Apple-t

Túlárazott játszóterekkel csalt el 700 milliót egy banda

Túlárazott játszóterekkel csalt el 700 milliót egy banda

Nem engedték be a tantermükbe az SZFE látványtervező osztályát

Nem engedték be a tantermükbe az SZFE látványtervező osztályát