szerző:
hvg.hu

„Az ügyről a nyomozás érdekeire tekintettel további tájékoztatás nem adható” – ezt a mondatot tízszer írta a legfőbb ügyész írásbeli válaszában az LMP-s Hadházy Ákos kérdéseire. Az ellenzéki képviselő 11 korrupciógyanús ügyre kérdezett rá Polt Péternél, akitől azért csak tíz válasz érkezett, mert az Ökogroup Zrt. két ügyére egy összevont választ adott.

Az LMP-s Hadházy Ákos január végén írásban, pontokba szedve kérdezett rá a legfőbb ügyésznél, hol tart a nyomozás 11 olyan korrupciógyanús esetben, amelynek szereplői valamilyen módon a kormányhoz, illetve a Fideszhez köthetőek. Ezekben az ellenzéki politikus tett feljelentést, felelősségre vonás egyikben sem történt még. Polt Péter válaszolt, ráadásul pontokba szedve, de nem vitte túlzásba, és egy "varázsmondat" mindegyik pontban benne van.

1. A Híd a munka világába nevű program célja hátrányos helyzetű munkanélküliek foglalkoztathatóságának elősegítése volt. A program során súlyos visszaélések történtek, melyek elsődleges felelőse Farkas Flórián egykori ORÖ-elnök lehet, a pénzeket nem a rászorulókra fordították. Az 1,6 milliárd forintos költségvetési csalás gyanúja miatt nyomozás indult – emlékeztetett Hadházy.

Az ügyben most a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatóságának Központi Nyomozó Főosztálya nyomoz, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt. A nyomozás határideje 2018. február 24., ami meghosszabbítható. Eddig senkit sem vontak felelősségre, „az ügyről a nyomozás érdekeire tekintettel további tájékoztatás nem adható” – válaszolta Polt Péter.

2. A természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása a közoktatásban nevű, 14 milliárd forinttal támogatott projektben, ismertebb nevén Öveges-programban a természettudományos szaktantermek kialakítása cím alatt folytak el pénzek, amiatt 2014-ben indult nyomozás költségvetési csalás gyanúja miatt.

Itt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága nyomoz különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt. A nyomozás folyamatban van, annak jelenlegi határideje 2018. július 18. Felelősségre eddig senkit nem vontak, „az ügyről a nyomozás érdekeire tekintettel további tájékoztatás nem adható”.

3. A Provital Zrt. egy jól prosperáló cég a közbeszerzési piacon, számos önkormányzatot és állami szervet tudhat ügyfelei között, jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkezik. A gyanú szerint a szekszárdi önkormányzat, miután a közbeszerzési feladatait egészében átadta ennek a cégnek, egyes közbeszerzési projektekre külön szerződést kötött szintén velük. Tehát az önkormányzat kétszer fizethetett ugyanazért a munkáért. Az eset az OLAF figyelmét is felkeltette, 2014-ben rendkívül ellenőrzést tartottak a cégnél, és a magyar hatóságok is nyomozást indítottak – írja Hadházy.

Polt Péter szerint az ügyben az OLAF ajánlása alapján rendeltek el nyomozást különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt. A nyomozás folyamatban van, a határideje 2018. július 6. Eddig senkit sem vontak felelősségre, és „az ügyről a nyomozás érdekeire tekintettel további tájékoztatás nem adható”.

4. Az Államreform program keretéből finanszírozott esélyteremtő pályázatok sem a célcsoportot segítették. A hangsúly a járási szintű együttműködés kialakítása, az ehhez kapcsolódó workshopok szervezése helyett inkább nagyszabású zárórendezvények lebonyolítása irányába tolódott. Remek üzletnek bizonyult a programtervkészítés, amire egész hálózat épült, tagjai a DFT, a Pragmatica Sanctio, az Agenda Projektház, a Humán Aspektus és az MM Konzorcium – sorolta az LMP társelnöke.

Az „Államreform Operatív Program” keretében meghirdetett esélyteremtési pályázatokkal kapcsolatban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága nyomoz, költségvetési csalás gyanúja miatt. A nyomozás tart, a határideje 2018. március 22-e, de meghosszabbítható. Senkit sem vontak még felelősségre, „az ügyről a nyomozás érdekeire tekintettel további tájékoztatás nem adható” – válaszolt a legfőbb ügyész.

5. Dél-Békésben Simonka Györgyhöz köthető szervezetek nyertek uniós pénzeket, amiket aztán nem szabályszerűen használtak fel. A Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány valódi tevékenysége igazi talány. Papíron idősek szociális ellátásával foglalkozik, de gond nélkül nyertek egészségszűrési tevékenység, családi életvitelt támogató életvezetési és tanácsadási szolgáltatások végeztetésére is pénzt uniós forrásból. Ajánlatkérőként az alapítvány rendszerint ugyanazt a néhány céget hívta meg ajánlattételre, akiknek kompetenciája erősen megkérdőjelezhető volt, a projektek végrehajtására az idő pedig jellemzően gyanúsan rövid volt – vetette fel Hadházy Ákos.

A Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Alapítvány, továbbá települési önkormányzatok által megvalósított egészségfejlesztési pályázatok kivitelezése ügyében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága nyomoz, a határidő 2018. június 10-e, ami meghosszabbítható. Felelősségre vonás eddig nem történt, „az ügyről a nyomozás érdekeire tekintettel további tájékoztatás nem adható” – válaszolta Polt Péter.

6-7. Bátonyterenyén 837 millió forintot kapott az Ökogroup Zrt. egy intermodális logisztikai központ létrehozásához, a projektet lezárták, de nyoma sincs semmilyen építménynek. Az irányító hatóság mindent rendben talált. Bicskén, ahol a Q Pharma Kft. vállalta logisztikai központ megépítését, az előbbihez hasonlóan tűnt el majdnem félmilliárd forint uniós pénz. A projektet később átadták az NGM áldásával az Ökogroup Zrt.-nek, de földbe ásott lyukakon kívül más nem épült a projekt lezárásáig – írta Hadházy Ákos.

A legfőbb ügyész szerint az Ökogroup Zrt. ügyeiben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága nyomoz költségvetési csalás gyanúja miatt. A nyomozás határideje 2018. április 26-a. Itt viszont az előző válaszok egyhangúsága megtörik végre: „eddig két személy gyanúsítotti felelősségre vonása történt meg, de az ügyről a nyomozás érdekeire tekintettel további tájékoztatás nem adható”.

8. A Türr István Képző és Kutató Intézet a miskolci, ózdi és kecskeméti igazgatósága alig néhány ezer négyzetmétert kitevő udvarainak hó- és síkosságmentesítésére adott 25 millió forintot. A megbízást egy reklámcég, a Lightboard Outdoor Kft. nyerte el – nem először, 2013-ban is sikeresen pályáztak síkosságmentesítési munkákra.

A Türr István Képző és Kutató Intézet síkosságmentesítésre kiírt közbeszerzési eljárásaival összefüggésben elrendelt nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya folytatja. A 2018. március 10-i határidő meghosszabbítható. Felelősségre senkit nem vontak még, „az ügyről a nyomozás érdekeire tekintettel további tájékoztatás nem adható” – közölte Polt Péter.

9. Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő több közbeszerzésében mindössze "képzések beszerzése" szerepelt a megrendelés tárgyaként, valós tartalmuk rejtély, illetve fennáll a gyanú, hogy ezek mögött tényleges oktatás nem is volt, csupán elkölteni akarták a fennmaradó uniós forrásokat – vetette fel Hadházy Ákos.

Ebben az ügyben a képviselő feljelentése alapján elrendelt nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya folytatja, a határidő 2018. március 6-a, de persze meghosszabbítható. Senkit sem vontak még felelősségre, „az ügyről a nyomozás érdekeire tekintettel további tájékoztatás nem adható”.

10. Kisteleken összesen 543 millió forint értékű uniós támogatásból vállalt logisztikai centrumot építeni a Hunvestor Kft. Végül Kiskunfélegyházán volt az alapkőletétel, más érdemi munka ezen kívül nem történt, ipari park láthatóan nem épült.

A Hunvestor Kft. ügyeiben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága nyomoz különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt. A határidő 2018. május 4-e, eddig „egy személy gyanúsítotti felelősségre vonás történt meg”. Aki többet szeretne tudni az ügyről, azt a legfőbb ügyész sajnos elkeseríti: „az ügyről a nyomozás érdekeire tekintettel további tájékoztatás nem adható”.

11. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen bőséggel jutott uniós pénz túlárazott tanulmányokra, megbízásokra, indokolatlan terembérlésekre, és ez csak néhány példa Hadházy Ákos szerint, ezért feljelentést tett.

Itt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága nyomoz költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt 2018. március 30-ig, de a nyomozás határideje meghosszabbítható. Senkit sem vontak még felelősségre, és persze „az ügyről a nyomozás érdekeire tekintettel további tájékoztatás nem adható”.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A divat ára: teszteltük az új BMW X4-et

A divat ára: teszteltük az új BMW X4-et

Szocialista sportkocsi: íme a legdrágább hazai régi Skoda, egy remek Rapid

Szocialista sportkocsi: íme a legdrágább hazai régi Skoda, egy remek Rapid

M0 bővítés: még mindig nincs kijelölt nyomvonal

M0 bővítés: még mindig nincs kijelölt nyomvonal

Durván elszaporodtak a pockok, vis maior helyzet van a földeken

Durván elszaporodtak a pockok, vis maior helyzet van a földeken

1500 lóerő fölé merészkedik a Bugatti: jön a "föld-föld rakéta" sportkocsi

1500 lóerő fölé merészkedik a Bugatti: jön a "föld-föld rakéta" sportkocsi

Ne lepődjön meg, ha Budapesten elmegy egy utcai hirdetés mellett, és bejelez a telefonja

Ne lepődjön meg, ha Budapesten elmegy egy utcai hirdetés mellett, és bejelez a telefonja