szerző:
hvg.hu

A helyi sportkluboknak utalt tao-pénzek nyilvánossá tételéről is megállapodtak a hétfői vásárhelyi közgyűlésen. Erről a fideszes sporttanácsnok fog gondoskodni. Egyébként meg tovább folytatódik a szkander.

„Fekete Ferenc képviselőtársam ígéretet tett arra, hogy sporttanácsnokként gondoskodni fog arról, hogy a helyi kluboknak utalt tao-pénzek felkerüljenek a város honlapjára” – számolt be Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere a hétfői közgyűlésen történtekről. A polgármester tudomása szerint 1,2 milliárd forintot utaltak cégek a helyi sportélet számára, ebből információi szerint egymilliárd érkezett „külsősöktől”, a maradék 200 millió forintot a helyi vállalkozások fizették be a központi költségvetés helyett a sportra.

Márki-Zay Péter egyebek mellett arról is beszélt, hogy a hétfői közgyűlés után arról döntött, hogy az általa aggályosnak tartott, de a közgyűlésen a fideszes képviselők által megszavazott előterjesztést újra tárgyalják, ennek kezdeményezésére három nap áll rendelkezésre.

Az építményadó visszamenőleges elengedése a 101 négyzetméternél kisebb ingatlanoknál a polgármester szerint szembemegy a Stabilitási Törvénnyel, másfelől pedig diszkriminatív. A hétfői közgyűlésen Márki-Zay azt szerette volna elérni, hogy júliustól vezessék be a módosított adórendeletet, illetve azt, hogy 2019 januárjától teljesen szüntessék meg ezt az adónemet. A többségben levő fideszes képviselők azonban nem támogatták a polgármester javaslatát, hanem a januárig visszamenőleges, csak a 101 négyzetméternél kisebb ingatlanokra vonatkozó mentesítést szavazták meg. Az egyik helyi portálon már az is megjelent, hogy a Csongrád Megyei Kormányhivatal – amelynek például a rendeletek jogszerűségének vizsgálata is a feladata – álláspontja szerint visszamenőlegesen is van mód az adók mérséklésére. Azt is hozzáteszik, hogy mivel konkrét rendelet még nem született, így azt a hivatal nem vizsgálhatja, ezért álláspontjuk csak általánosságban megfogalmazott vélemény.

Márki-Zay Péter keddi sajtótájékoztatóján Péterfalvi Attilának is üzent, ugyanis az adatvédelmi biztos a vásárhely24 portálnak adott interjút azzal kapcsolatosan, hogy az új polgármester diktafonnal rögzíti a munkatársaival folytatott beszélgetéseket. Ebben Péterfalvi kifejtette, hogy szerinte a polgármester jogellenes adatkezelésével törvényt sért. A polgármester korábban az ezt szóvá tevőknek úgy indokolta lépését, hogy előre közli a felvétel szándékát az érintettel. Most is erre hivatkozott, véleménye szerint az interjú készítői nem tájékoztatták arról az adatvédelmi biztost, hogy ő előre szól a rögzítésről. Az internetes lap viszont úgy értelmezte a biztos szavait, hogy a beosztottak tájékoztatása a felvétel készítéséről nem releváns. Márki a keddi sajtótájékoztatóján közölte, hogy ő maga nem talált olyan jogszabályt, amely ezt tiltaná.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szlavkovits Rita Gazdaság

Elindult Márki-Zay Péter lassú szívatása Hódmezővásárhelyen

A közbeszerzésekért és az önkormányzat működéséért is felelhet a polgármester a jövőben, míg korábban a testületé volt a felelősség ezekben az ügyekben. A bevételek növelését jelentő előterjesztéseket nem szavazta meg a kormánypárti többségű testület, a csökkentéseket viszont támogatták. Lement az első rendes közgyűlés Hódmezővásárhelyen.

Sallói nagyot megy Amerikában

Sallói nagyot megy Amerikában

„Itt nem kell a gyerekeket kényszeríteni, hogy tanuljanak”

„Itt nem kell a gyerekeket kényszeríteni, hogy tanuljanak”

„Divatszakértők”, „hírességek” és „influencerek” a Ráhel-közeli rendezvényen

„Divatszakértők”, „hírességek” és „influencerek” a Ráhel-közeli rendezvényen

Mégis miért kell vallási kérdést csinálni az étkezésből?

Mégis miért kell vallási kérdést csinálni az étkezésből?

Hosszabb türelmi időt kaphatnak a kúttulajdonosok

Hosszabb türelmi időt kaphatnak a kúttulajdonosok

Vegye fontolóra a következményeket - üzeni a nukleáris megállapodást felmondó Trumpnak a német külügyminiszter

Vegye fontolóra a következményeket - üzeni a nukleáris megállapodást felmondó Trumpnak a német külügyminiszter