szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Lázár Jánosnak is milliói bánnák, ha tényleg megállítanánk Brüsszelt: a Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanis 1,7 millió forintot nyert tavaly a milliószor ekézett Európai Unió agráralapjából. A támogatást nemhogy nem verte nagy dobra, de a vagyonbevallásában sem tüntette fel. Egyelőre nem tudni, hogy feledékenység vagy más áll-e a háttérben, Lázár János ugyanis nem válaszolt a kérdéseinkre.

Ötezer forint híján 1,7 millió forintnyi vissza nem térítendő nemzeti és uniós támogatást felejtett ki januárban leadott, legfrissebb vagyonbevallásából Lázár János.

Az államkincstár agrártámogatásokat nyilvántartó adatbázisa szerint a Miniszterelnökség vezetője uniós forrásból 1 millió 200 ezer, nemzeti forrásból pedig 212 ezret forintot kapott erdőszerkezet átalakítására, további 276 ezer forintot pedig az Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból területalapú támogatásként.

©

A fel nem tüntetett bevételről szerettük volna megkérdezni Lázár Jánost is, de a politikus egy nap alatt sem válaszolt kérdéseinkre (amennyiben válaszol, természetesen frissítjük a cikket).

A Hódmezővásárhely környéki földterületeit a bevallásában 10 pótlapon soroló miniszter egyéb jövedelmei között feltüntetett amúgy egy évi 3 millió forintos, erdőgazdálkodásból származó bevételt, ám ez ugyanekkora összegben szerepelt már a 2016-os bevallásában is. Mivel 2017 előtt pedig nem kapott uniós támogatást, aligha valószínű, hogy ebbe a 3 millió forintos tételbe értette volna bele a brüsszeli forrásokat. (Túl azon, hogy az állami és uniós támogatásoknak önálló oldala és táblázata van a képviselői vagyonnyilatkozatokban.)

©

Az sem valószínű, hogy a közel 1,7 millió forint azért maradt ki a vagyonnyilatkozatából, mert még nem fizették ki neki, a Széchenyi 2020 támogatott projekt keresőjével szemben az államkincstár nyilvántartása ugyanis nem a megítélt forrásokat tünteti fel, hanem már fejlécében is jelzi, hogy a 2017 január 1-december 31 között kifizetett támogatásokra lehet benne keresni.

A nyilvántartás tanúsága szerint egyébként nemcsak Lázár János, de a miniszter azonos nevű édesapja, illetve az édesanyja is kapott uniós támogatást. Bár Lázár Jánosné valóban nem túl jelentős, mindössze 126 ezer forintnyi úgynevezett kisgazda támogatásra volt jogosult, idősebb Lázár János összesen 7,41 millió forintot vehetett fel, ebből 3,2 millió forintot területalapú támogatásként, 4,1-et pedig zöldítésre kapott.  (Ugyanezen a két jogcímen már 2016-ban is jelentős összeget 6,8, illetve 2,2 millió forintot utalt neki az államkincstár.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!