szerző:
bankmonitor.hu

Élénk az érdeklődés a lakáshitelek iránt, de érdemes alaposan megfontolni a döntést.

A Bankmonitor összesítette a változó és a rögzített kamatú hiteleket. Kiderült, hogy a legolcsóbb hiteleket már 2,5%-os THM-mel felvehetjük, de aki nem akarja vállalni a kamatkockázatot, már 6% alatti THM-mel is talál végig fix kamatú hitelt.

Aki lakáshitelben érdekelt, az egészen biztosan tudja, hogy alapvetően két fajta közül lehet választani: az éven belül változó kamatozású és a legalább néhány évre, de akár a futamidő végéig rögzített kamatú hitelből. Az összehasonlításból hamar kiderül, hogy míg a gyorsan változó kamatozású hitel kamata alacsony, addig ezért nagy kockázatot kell vállalni, hiszen cserébe 3-6-12 havonta a törlesztő a kamatok újraszámítása miatt változni fog. Ezt a kockázatot csak akkor lehetséges csökkenteni, ha a hitelfelvevő a magasabb kamatozású, de több évig fix kamatú hitelt választja.

Jól láthatóan az utóbbi hónapokban a biztonság került előtérbe a lakáshitelesek körében. A jegybank adatai szerint februárban bő kétharmad (68,4%) volt a részesedése az újonnan kihelyezett lakáshitelek között az éven túli kamatfixálásnak. Érdemes hozzátenni, hogy az új hitelek közel felét (46%-át) tették ki a 3-5 évre rögzített kamatú hitelek, ami egyben azt is jelenti, hogy az emberek fele „csak” 3-5 évre érezheti magát biztonságban.

©

Amennyiben csak az számít, hogy a hitel kamata és törlesztőrészlete a legalacsonyabb legyen, akkor az éven belüli kamatozású lakáshitelek között lehet megoldásra bukkanni. A legolcsóbb lakáshitel a kalkulátor szerint már 2,53%-os THM-mel felvehető. Ez valóban nagyon olcsó hitelt jelent, de ne feledjük, ezért cserébe azt kell vállalni, hogy 3 havonta megváltozik a törlesztő.

A következő 1-2 évben várhatóan nem változik érdemben a helyzet, viszont ezt követően emelkedő pályára állhatnak a kamatok, ami a törlesztőt is gyorsan megemeli. Nem szabad elfelejteni, hogy ha 1%-kal nő a hitel kamata, akkor hüvelykujj-szabály szerint 8-9%-kal nő meg a törlesztő.

Pontosan ezt a kockázatot lehet akkor kiküszöbölni, ha a hitelfelvevő hajlandó némileg magasabb kamattal fix kamatú hitelt választani. Az alapigazság itt az, hogy minél hosszabb időre akar valaki biztonságot (=fix törlesztőt), annál magasabb hitelkamatot kell kifizetni.e Egy jó példa, hogy míg a 3 éves kamatrögzítésű hitel legjobbja 3,5%-os THM-mel felvehető, addig a végig fix hitelek vezetője 5,7%-os THM-mel.

A két táblázatban látott értékeket nem lehet egy az egyben összehasonlítani, hiszen nem lehet tudni, hogy a következő 20 évben miként változnak a kamatok. Csak ott lehet biztosra venni az értékeket, ahol 20 éves kamatperiódust látunk, mert ez a futamidő végéig fix törlesztőt jelent. A többi esetben a kamatok várható emelkedése miatt például alulbecsüljük a teljes visszafizetést. Nem véletlen, hogy a jegybank és a Bankmonitor is többször elmondta, a most látható különbség a változó és fix hitelek között a valóságban sokkal kisebb lesz.

©

Fontosnak kiemelni, hogy a Bankmonitor kalkulátora szerint mindegyik kategóriában a legjobb lakáshitel  a jegybank által minősített hitel, vagyis a cél ilyen formában sikerült elérni. És mivel a legtöbb esetben, ha a hitelfelvevő fix hitelt választ, akkor fogyasztóbarát lakáshitellel fog találkozni, a nagy érdeklődés egyet jelent a minősített hitelek egyre nagyobb arányú felvételével.

Aki arra kíváncsi, hogy a januári helyzethez képest a hitelek költsége mennyiben változott, annak azt lehet mondani, hogy óriási elmozdulásra nem volt példa. A kategóriák legjobb három hitelének átlagos THM-je a gyorsan változó hiteleknél inkább csökkent, de ez 0,2% alatt maradt, míg az egy éves átlag 0,34%-kal nőtt. A fix hiteleknél 0,1-0,2%-os emelkedésre volt példa, kivételt jelentenek a végig fix hitelek, ahol 0,1%-kal csökkent a kamat.

Számoljon utána, hogy milyen feltételekkel tudna lakáshitelt felvenni!

 

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ágyi poloskákkal találkozott egy beteg az Országos Traumatológiai Intézet ambulanciáján

Ágyi poloskákkal találkozott egy beteg az Országos Traumatológiai Intézet ambulanciáján

Az LMP feljelenti Mészáros cégcsoportját, de az MTI erről nem ad hírt

Az LMP feljelenti Mészáros cégcsoportját, de az MTI erről nem ad hírt

Demeter Márta hivatalosan is megkapta a magáét Orbán Flóra repüléséről

Demeter Márta hivatalosan is megkapta a magáét Orbán Flóra repüléséről

Videó: Dupla záróvonalon át előzte versenytársát egy autós a 82-esen

Videó: Dupla záróvonalon át előzte versenytársát egy autós a 82-esen

"Bocsánatot kérünk a nőktől, akiknek náci katonákkal volt viszonyuk"

"Bocsánatot kérünk a nőktől, akiknek náci katonákkal volt viszonyuk"

Plafonból kilátszó vezetékek, lemálló falak – így várja kis betegeit a Budai Gyermekkórház

Plafonból kilátszó vezetékek, lemálló falak – így várja kis betegeit a Budai Gyermekkórház